Duda0 01.06.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Witam. Mam 15 letni dach z gontu bitumicznego. Nie mam zadnych przecieków. Od strony północnej pojawiły się drobne kepy mchu. Jedyny mankament to w czasie zadymki śnieznej potrafi mi nawić tochę sniegu na strych przez dylatację w kalenicy. Strych przez wiele lat zupełnie był nie ocieplony. Dach to nabite na krokwie płyty, na płyty paroizolacja, papa podkładowa i dachówka bitumiczna. Pomiędzy krokwiami poprzeczne deski przylegajace do płyt. Rok temu w trakcie remontu postanowiłem ocieplić dach. Na sterczące od wewnątrz gwożdzie zostały ponabijane 2 cm płaty styropianu, na to folia, wara i jeszcze raz folia a całośc została zamknięta płytami -sklejka. Cały strych jest dośc dobrze wentylowany dwoma okienkami w ścianach i dylatacja w kalenicy. Wata była układana dośc luzno ale płaty styropianu przylegaja do płyt stanowiących powierzchnię dachu. Mam teraz wątpliwości czy nie został popełniony błąd gdyż wentylowanie dachu zostało utrudnione i choć strych nie jest w pełni zamknięty to z pewnością powietrze nie może swobodnie krążyć wzdłuż krokwi szczególnie że deski poprzeczne pomiędzy krokwiami przylegają do dachu. Przez ostatnie trzy zimy dom był ocrzewany na minimum gdyż nikt tam nie mieszkał. Obecnie czeka mnie pierwszy sezon zimowy po dociepleniu dachu i obawiam sie czy nie pojawią się jakieś problemy.Prosze o imformację czy:1. nalezy kłaśc nową dachówkę na starą kierując się tylko upływem na nią gwarancji tak jak robią to sasiedzi ?2. zrywać wykonane ocieplenie dachu czy też nieszczelności pomiędzy płytami ze sklejki oraz fakt że strych jest wentylowany i zimą utrzymuje się tam temperatura zbliżona do zewnetrzej powinny wykluczyć zbieranie się wilgoci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 01.06.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 nie sugeruj sie 15 letnią gwarancją, gonty mogą posluzyc i 40 lat jesli sa dobrej jakosci i dobrze polozone a jesli nie przecieka to lepiej zostawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duda0 02.06.2012 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Tak też myślałem. Jak najlepiej wyeliminować wwiewanie śniegu na strych przez dylatację w kalenicy ? Czy wykonana zgodnie z opsem izolacja dachu może go uszkodzić tzn. czy jest to grożne tylko w przypadku poddasza użytkowego gdy wszystko jest w 100 % szczelne czy również woda może sie skraplac w przypadku rozwiązania jakie opisałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.06.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Po pierwsze to otwór w kalenicy do niczego już nie służy poza nawiewaniem śniegu.Odnośnie pokrycia dachu sprawa wygląda tak puki jest posypka to można powiedzieć, że jest OK. Z mojego doświadczenia wynika, że żywotność gontów bitumicznych to około 20 lat. Teraz właśnie skończyłem ponowne krycie 18 letnich. U siebie mam 15 letnie i już widzę, że pomału muszę się szykować na remont pokrycia. Nie napisałeś jakie folie zastosowałeś montując ocieplenie. Błąd polega na tym, że nie masz wentylacji połaci. Brak jest wlotu powietrza a szczelina ma przegrody dławiące przepływ. Twoje wykonanie może uszkodzić konstrukcję dachu w związku z możliwością butwienia drewna. A w jakim celu izolowałeś ten dach? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts