michal.bdg 01.06.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Witam,Rozmawiałem z producentami pieców i jak zwykle każdy broni swego. Proszę Was praktyków o opinie. Z racji tego ze jestem z wlkp.i mam stosunkowo blisko do Pleszewa ze względu na koszta i dostępność serwisu chciałbym zakupić "miejscowy" piec. Szukam pieca który będzie uniwersalny tzn. groszek, pellet i drewno na ruszcie awaryjnym. Rozpatrywane piece są z podajnikiem ślimakowym z firm Tilgner -palnik brucer i Dragon -palnikiem ekopal.1. Tilgner to wg. producenta piec wyłącznie na groszek ponieważ ślimak obraca się "za wolno" w stosunku do malej kaloryczności pelletu i piec mógłby wygasnąć. Dodatkowo mogłoby dojść cofnięcia ognia i zapłon pelletu w podajniku.2. Dragon. Kaloryczność pelletu nie powinna być problemem wystarczy zwiększyć częstotliwość podań ślimaka. Na palniku stosowany jest zawór strażak zapobiegający ewentualnemu zapłonowi choć ten jest praktycznie niemożliwy ze względu na poziome ułożenie palnika. PalnikiBrucer 100% żeliwo Ekopal slimak stalowy trwałość ma. 4-5 lat ale to nie jest dla mnie problemem ślimak to koszt 100 zł. Palnik Ekopal podobno ma dodatkowe wloty powietrza wpływające na jakość ewentualnego spalania pelletu i jest palnikiem wielopaliwowym.3. Sprawa drewna na ruszcie awaryjnym. W tilgnerze usłyszałem że przy paleniu drewna na ruszcie awaryjnym jesli drewno juz sie wypali i temp. spadnie podajnik poda groszek i piec będzie nadal pracował. W firmie Dragon poinformowano mnie że taki rodzaj palenia niesie ze soba zasadniczy minus bez znaczenia na rodzaj i producenta pieca. Przy dłuższym paleniu drewnem na ruszcie awaryjnym palnik zgaśnie i niestety piec sam nie ruszy, będę musiał go ponownie odpalał. Dokładanie drewna na ruszt awaryjny podczas obecności w domu interesuje mnie wyłącznie ze względu na czystość w kotłowni i na dachu (czarny komin i brudny dach po groszku)Proszę o pomoc zwłaszcza odnośnie 3 pkt. dotyczącego zgaśnięcia palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.09.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Witam, Rozmawiałem z producentami pieców i jak zwykle każdy broni swego. Proszę Was praktyków o opinie. Z racji tego ze jestem z wlkp.i mam stosunkowo blisko do Pleszewa ze względu na koszta i dostępność serwisu chciałbym zakupić "miejscowy" piec. Szukam pieca który będzie uniwersalny tzn. groszek, pellet i drewno na ruszcie awaryjnym. Rozpatrywane piece są z podajnikiem ślimakowym z firm Tilgner -palnik brucer i Dragon -palnikiem ekopal. 1. Tilgner to wg. producenta piec wyłącznie na groszek ponieważ ślimak obraca się "za wolno" w stosunku do malej kaloryczności pelletu i piec mógłby wygasnąć. Dodatkowo mogłoby dojść cofnięcia ognia i zapłon pelletu w podajniku. 2. Dragon. Kaloryczność pelletu nie powinna być problemem wystarczy zwiększyć częstotliwość podań ślimaka. Na palniku stosowany jest zawór strażak zapobiegający ewentualnemu zapłonowi choć ten jest praktycznie niemożliwy ze względu na poziome ułożenie palnika. Palniki Brucer 100% żeliwo Ekopal slimak stalowy trwałość ma. 4-5 lat ale to nie jest dla mnie problemem ślimak to koszt 100 zł. Palnik Ekopal podobno ma dodatkowe wloty powietrza wpływające na jakość ewentualnego spalania pelletu i jest palnikiem wielopaliwowym. 3. Sprawa drewna na ruszcie awaryjnym. W tilgnerze usłyszałem że przy paleniu drewna na ruszcie awaryjnym jesli drewno juz sie wypali i temp. spadnie podajnik poda groszek i piec będzie nadal pracował. W firmie Dragon poinformowano mnie że taki rodzaj palenia niesie ze soba zasadniczy minus bez znaczenia na rodzaj i producenta pieca. Przy dłuższym paleniu drewnem na ruszcie awaryjnym palnik zgaśnie i niestety piec sam nie ruszy, będę musiał go ponownie odpalał. Dokładanie drewna na ruszt awaryjny podczas obecności w domu interesuje mnie wyłącznie ze względu na czystość w kotłowni i na dachu (czarny komin i brudny dach po groszku) Proszę o pomoc zwłaszcza odnośnie 3 pkt. dotyczącego zgaśnięcia palnika. Jak z jednej tak i z drugiej strony jest parę niejasności. Co do punktu 3 to nie wiem o jakim czarnym kominie piszesz. Jeżeli dalej zbierasz informacje to odezwij się na priva. Jeżeli już dokonałeś zakupu to pochwal się nowym nabytkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts