Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka -rozstaw 8;10;12 ale między czym?

michal.bdg

Recommended Posts

Witam, w najbliższy czasie rozkładam podłogówkę i czeka mnie przeprawa z hydraulikiem.

1. Czy mając 100 m sekcję przyjmujemy ze połowa z niej to "zasił" który jest ciepły a druga 50 to już chłodniejszy powrót. Pytam ponieważ nie mam pewności jak powinno być to uwzględnione.

2. Czy wspomniany przeze mnie podział jest faktyczny czy może są to inne proporcje np. 3/4 zasił i 1/4 chłodny powrót

3. Do czego odnosi się rozstaw po rozłożeniu np. co 8 lub 12 cm Do odległości między całością a więc wspomnianym zasiałem i powrotem czy tylko do odległości między zasiłem który jest jeszcze ciepły a powrót jest pomiędzy.

4. Zastosować średnicę "16" czy "20". Przy "20" powinny byc mniejsze opory a zatem pompa ma mniej pracy i można zastosować dłuższe pętle? A wady "20"

Sposób układania.

Czy układając np. w "ślimaka" wspomniany zasił i powrót liczony od środku sekcji nie powinien być układany ja najbliżej siebie tzn. ciepła;zimna-8cm- ciepła;zimna-8cm-ciepła;zimna. A. Czy jestem w błędzie? B. Czy moja propozycja zapewni chyba optymalny rozkład temp. na całej powierzchni.

C. Rozumiem ze takie rozwiązanie byłoby 2-krotnie dłuższe?

Chciałbym aby było dobrze a nie tak jak jest wygodniej dla wykonawcy. Zasilanie piecem na paliwo stałe, w całym domu wyłącznie podłogówka + 2 drabinki w łazienkach. Podłoga, kafle i panele 50/50

-z góry dziękuję za wszystkie cenne uwagi

Michał