michal.bdg 01.06.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Witam, w najbliższy czasie rozkładam podłogówkę i czeka mnie przeprawa z hydraulikiem. 1. Czy mając 100 m sekcję przyjmujemy ze połowa z niej to "zasił" który jest ciepły a druga 50 to już chłodniejszy powrót. Pytam ponieważ nie mam pewności jak powinno być to uwzględnione.2. Czy wspomniany przeze mnie podział jest faktyczny czy może są to inne proporcje np. 3/4 zasił i 1/4 chłodny powrót 3. Do czego odnosi się rozstaw po rozłożeniu np. co 8 lub 12 cm Do odległości między całością a więc wspomnianym zasiałem i powrotem czy tylko do odległości między zasiłem który jest jeszcze ciepły a powrót jest pomiędzy.4. Zastosować średnicę "16" czy "20". Przy "20" powinny byc mniejsze opory a zatem pompa ma mniej pracy i można zastosować dłuższe pętle? A wady "20"Sposób układania.Czy układając np. w "ślimaka" wspomniany zasił i powrót liczony od środku sekcji nie powinien być układany ja najbliżej siebie tzn. ciepła;zimna-8cm- ciepła;zimna-8cm-ciepła;zimna. A. Czy jestem w błędzie? B. Czy moja propozycja zapewni chyba optymalny rozkład temp. na całej powierzchni.C. Rozumiem ze takie rozwiązanie byłoby 2-krotnie dłuższe?Chciałbym aby było dobrze a nie tak jak jest wygodniej dla wykonawcy. Zasilanie piecem na paliwo stałe, w całym domu wyłącznie podłogówka + 2 drabinki w łazienkach. Podłoga, kafle i panele 50/50-z góry dziękuję za wszystkie cenne uwagi Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts