DareK_21 01.06.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 WitamRobie wentylacje w łazience i chciałbym sie poradzic. Mam wykutą dziure w stropie i chciałbym pociagnac od tej dziury rure na dach tak zeby bezposrednio szła z łazienki lub druga opcja od tej dziury w stropie wbic sie w stary komin wentylacyjny ktory znajduje sie jakies 20-30cm od wykutej dziury , tylko w tym przypadku musiałbym zastosowac kolanko zeby wbic sie ze stropu w komin.W pierwszym przypadku wiem ze byłby ciąg ale musiałbym robic dziure w dachu a w drugim nie wiem czy bedzie ciąg?Prosiłbym od jakas podpowiedz jak najlepiej to zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.06.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) druga opcja od tej dziury w stropie wbic sie w stary komin wentylacyjny ktory znajduje sie jakies 20-30cm od wykutej dziury , tylko w tym przypadku musiałbym zastosowac kolanko zeby wbic sie ze stropu w komin.W pierwszym przypadku wiem ze byłby ciąg ale musiałbym robic dziure w dachu a w drugim nie wiem czy bedzie ciąg? W tym pierwszym przypadku wcale nie ma gwarancji, że ciąg będzie . Te 20 do 30 cm to niedużo. Trzeba tylko tę rurę (z jakiego materiału?) dobrze zaizolować. Aby nie było kłopotu z ewentualnymi skroplinami (kratka w suficie?) lepiej dać obudowany płytami k/g trójnik z bocznym wlotem i odskraplaczem w dolnej odnodze. Rura min. fi 150 mm. Pozdr. Edytowane 1 Czerwca 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DareK_21 02.06.2012 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Kratka w suficie dlatego ze niema innej opcji i tu mam dylemat czy bedzie dobry ciag z komina wentylacyjnego w ktory chce sie wkuć czy jednak rura prosto na dach (tutaj nie wiadomo czy bedzie ciag tak jka wyzej napisano w poscie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.06.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Ciąg naturalny jest tym lepszy, im większa jest róznica temperatur pomiędzy zużytym powietrzem w pomieszczeniach a temperaturą na zewnątrz. Zimą zwykle jest lepszy, latem - gorszy. Latem można "bezkarnie" otwierać okna, więc z wymianą powietrza nie ma problemu. W kominie murowanym ciąg powinien być lepszy. W rurze (nawet ocieplonej) może być gorszy, bo cienkie ścianki rury szybciej się oziębiają w pobliżu wylotu komina i studzą uchodzące zużyte powietrze. Ogólnie chodzi o siłę wyporu lżejszego, ciepłego powietrza, które musi pokonać ciężkie, zimne powietrze u wylotu komina w chłodnych porach roku. A kratka w suficie (i to w łazience, gdzie jest duża wilgoć!!), to problemy ze skroplinami kapiącymi na głowę. Chcesz tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DareK_21 03.06.2012 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Komin murowany , czyli nie pozostaje nic innego jak pociagnac rure do komina.Kratki nie miałem innej mozliwosci umiejscowienia ale akurat jest nad kabina prysznicową wiec jak by kapało to nie bedzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.06.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Komin murowany , czyli nie pozostaje nic innego jak pociagnac rure do komina.Kratki nie miałem innej mozliwosci umiejscowienia ale akurat jest nad kabina prysznicową wiec jak by kapało to nie bedzie problemu. Jeśli skorzystasz z kanału murowanego, to i skropliny nie będą tak kapać, jak w samej rurze, bo w tej "odboczce" powstanie ich dużo mniej (lub wcale ). Za to wykraplać się będzie (nieco ) w tym murowanym. Pozdr. Edytowane 3 Czerwca 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 03.06.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 W murowanych kanałach wentylacyjnych nie ma problemu ze skroplinami cegła swoje wypije później odparuje i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DareK_21 03.06.2012 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 To teraz juz wiem jak zrobic Dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.06.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) W murowanych kanałach wentylacyjnych nie ma problemu ze skroplinami cegła swoje wypije później odparuje i po kłopocie. Owszem - o ile są to "czyste" skropliny z pary wodnej np. z łazienki. Inaczej w przypadku okapu nadkuchennego, z którego lecą do murowanego komina skropliny zasobne w różne zawiesiny z gotowania będące świetną pożywką dla rozwoju drobnoustrojów. Wtedy "fundujemy" sobie w najbliższym sąsiedztwie hodowlę takich "żyjątek", które obojętne dla zdrowia domowników już (niestety) nie są . Edytowane 5 Czerwca 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 05.06.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Owszem - o ile są to "czyste" skropliny z pary wodnej np. z łazienki. Inaczej w przypadku okapu nadkuchennego, z którego lecą do murowanego komina skropliny zasobne w różne zawiesiny z gotowania będące świetną pożywką dla rozwoju drobnoustrojów. Wtedy "fundujemy" sobie w najbliższym sąsiedztwie hodowlę takich "żyjątek", które obojętne dla zdrowia domowników już (niestety) nie są . Temat o ile mnie pamięć nie myli jest właśnie o wentylacji łazienki, nieprawdaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.06.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Temat o ile mnie pamięć nie myli jest właśnie o wentylacji łazienki, nieprawdaż ? Owszem, ale moja uwaga, to przestroga dla tych, którzy by chcieli w ramach uogólnienia zastosować Twoją myśl w przypadku okapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 05.06.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Zaglądałem do wielu setek jak nie tysięcy przewodów „okapowych” w budynkach mieszkalnych i nie widziałem jakoś spolimeryzowanego tłuszczu. W gastronomi przy okapach sieczkarniach i trzonach gazowych na kilometr i owszem. Więc uwaga ta wydaje mi się lekko wyolbrzymiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.06.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Ale nie prowadziłeś badań "przesiewowych" zdrowia mieszkańców, gdzie często trafia się "cofka" (ja zresztą też). Statystyka mówi,że tam, gdzie występuje zagrożenie teoretyczne , na pewno zdarza się i w praktyce A tak przy okazji - jak szukałeś tego "spolimeryzowanego" tłuszczu? Palcem? Łyżeczką? Czy "na smak"? Na dno murowanego kanału wentylacyjnego zaglądają przeważnie tylko poszukiwacze ukrytych skarbów Oprócz tłuszczu (który wychwycić powinien przeciętny filtr) w kuchennych wyziewach występuje sporo innych "specjałów" Edytowane 5 Czerwca 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 05.06.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Ale nie prowadziłeś badań "przesiewowych" zdrowia mieszkańców, gdzie często trafia się "cofka" (ja zresztą też). Statystyka mówi,że tam, gdzie występuje zagrożenie teoretyczne , na pewno zdarza się i w praktyce To fakt, chyba się zagalopowałem lekarzem jestem tylko od kominów, przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.06.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 To fakt, chyba się zagalopowałem lekarzem jestem tylko od kominów, przepraszam. Gdyby nie było innych możliwości dla okapów kominowych, to i ja bym się tu nie odzywał. Ale przecież są. Dlatego moja "gadanina" to tylko dla dobra (i zdrowia) potencjalnych inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 05.06.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Gdyby nie było innych możliwości dla okapów kominowych, to i ja bym się tu nie odzywał. Ale przecież są. Dlatego moja "gadanina" to tylko dla dobra (i zdrowia) potencjalnych inwestorów a jakie polecasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 05.06.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Sorki bo nie doczytałem do końca. Widzę, że dowcipniś z Ciebie ale już odpowiadam. „A tak przy okazji - jak szukałeś tego "spolimeryzowanego" tłuszczu? Palcem? Łyżeczką? Czy "na smak"? Na dno murowanego kanału wentylacyjnego zaglądają przeważnie tylko poszukiwacze ukrytych skarbów” W przewodach wentylacyjnych z gastronomi, a są to z reguły kanały stalowe tłuszcz widać gołym okiem. Normalne kanały sprawdza się za pomocą kamery inspekcyjnej lub na wiele innych sposobów. Dla pobudzenia Twojej wyobraźni rzuć okiem na filmik i przekonaj się, że wszystko widać jak na dłoni. http://www.youtube.com/watch?v=SKpwGtTnBYM&feature=youtu.be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.06.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Takie "obrazki", jak na tym filmiku, można zobaczyć tam, gdzie nie używają żadnych filtrów. Obecnie nawet "marketowe" okapy mają filtry przeciwtłuszczowe, które powinno się okresowo myć. Zamiast pakować opary z gotowania w murowany kanał, zalecam "wywalanie" ich na zewnątrz najkrótszą możliwą drogą (np. przez ścianę rurą zaopatrzoną w zawór zwrotny) lub instalacją wykonaną z rur PCW (choćby wmontowaną w ten murowany komin) zaopatrzoną w odskraplacz z odprowadzeniem do kanalizy. Taką instalację można przynajmniej raz na jakiś czas skutecznie zdezynfekować (bo murowaną - już nie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 05.06.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Na załączonym filmie widać przewody wentylacyjne również od domowych okapów użytkowane z 10 lat, bo tyle stoi budynek czyste jak złoto bez żadnych zabrudzeń tłuszczo-podobnych. Kanałów wentylacyjnych nie buduje się z PCV, a kominy właśnie do tego służą, aby zanieczyszczone powietrze wyprowadzić ponad dach budynku, a nie brudzić ewentualnie elewację i wąchać zapachy w okolicy okien. Reasumując sobieradku nie strasz Forumowiczów i nie przesadzaj z tym tłuszczem. Bez odbioru ... kończę ten temat bo widzę, że żadne argumenty nie są w stanie Ciebie przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 06.06.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Kanałów wentylacyjnych nie buduje się z PCV, a kominy właśnie do tego służą, aby zanieczyszczone powietrze wyprowadzić ponad dach budynku, a nie brudzić ewentualnie elewację i wąchać zapachy w okolicy okien. No przecież nie masz patentu na słowo końcowe i ostateczne Reprezentujesz właśnie to stare pokutujące zakłamanie - czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Nie interesuje ciebie, co się dzieje na ścianach i dnie kanału murowanego wentylacyjnego, do którego latami wpuszcza się ten "syf" z gotownia. A były już robione badania i wyniki napawają zgrozą. Nie są więc to "strachy na lachy", lecz propozycje zmierzające do poprawienia istniejącego (niestety) stanu rzeczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.