Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w łazience

Recommended Posts

witam,

mam problem z wilgocią w łazience,chodzi o sufit.

sufit jest z płyty gipskarton pod nia jakaś folia papierowa a pózniej troszke waty prawie nic,nad łazienką jest stryszek nieużytkowy.

zrobiłem dwa wieczniki elektryczne jeden w ścianie na zewnątrz a drugi nad wanna prysznicem w suficie,rura giętka wyprowadzona do sciany szczytowej na zewnątrz,podczas frysznica codziennego są zawsze właczane oby dwa wietrzniki a na dodatek okno uchylone.drzwi łazienkowe również mają otwory na dole.

i tak pojawia sie grzyb na suficie,nie mam pojęcia co mam robić,od czego zacząć,jak szukać przyczyny,być może nie potrzebne okno otwierać hmm,

poradzcie pliss

dodając mieszkam w Angli,być może wilgotność duża ale nie wydaje mi sie,sam już nie wiem.

dołączam zdjęcia-proszę o pomoc-dzieki Piotr

SAM_0930 (Medium).jpg

SAM_0931 (Medium).jpg

SAM_0932 (Medium).jpg

Masz 2 możliwości: albo 1. nie masz wystarczającej wentylacji, albo 2. woda się skrapla na niezaizolowanym termicznie zimnym suficie, albo 1 i 2.

1) Wilgoć jest non-stop. Włączenie wentylatora na czas kąpieli nie załatwi sprawy, bo to za krótko. Bez większych modernizacji lokalu, to włącz jakiś mały wentylator wyciągowy w łazience na 24h na dobę. Możesz użyć np. czegoś podobnego do http://www.cle-electrical.co.uk/product_details.asp?prod_id=1225 . Albo zamontuj timer, który spowoduje, że po wyjściu z łazienki wentylatory te które są będą działać jeszcze przez godzinę.

Te otwory przy drzwiach kompletnie nic nie dają bo są zatkane kratką i za małe ! Wytnij plastikową kratkę z wnętrza tych otworów.

Zanim zaczniesz kombinować przy wentylatorach to sprawdź, czy w mieszkaniu nie masz kotła gazowego z otwartą komorą spalania, kominka, czy czegokolwiek, co może generować spaliny. Jeśli takie urządzenie znajdziesz, to odłącz wszystkie wentylatory, żeby się nie otruć, gdyby zassały spaliny do mieszkania !

2) Woda się będzie wykraplać tylko zimą, latem będzie sucho. jeśli tak jest, to musisz zaizolować sufit wełną, żeby jego temperatura nie spadała poniżej punktu rosy. Sufit powinien wyglądać przynajmniej tak: gips-karton, szczelna folia paraizolacyjna, co najmniej 10cm wełny mineralnej.

Edytowane przez rwxw

• 2 months później...

Witam

Jestem w trakcie budowy domu. Chcę powiększyć łazienkę na poddaszu i wydzielić część pod suszarnię. I teraz mam problem: czy w części pod suszarnię powinnam dołożyć kratkę wentylacyjną, a może okno...? W łazience oczywiście będzie kratka i będzie też okno. Wszystko zaznaczyłam na zdjęciu. Komin wentylacyjny jest widoczny na zdjęciu po prawej stronie wejśćia (zaznaczone), naprzeciwko jest okno (zaznaczone) i po prawej stronie zaznaczyłam miejsce na suszarnie. Acha, wejście do suszarni będzie szerokie, a poza tym na czas suszenia pomieszczenie to będzie otwarte.

suszarnia.jpg

Edytowane przez skalista