tnt251 28.08.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 witam, mam problem z wilgocią w łazience,chodzi o sufit. sufit jest z płyty gipskarton pod nia jakaś folia papierowa a pózniej troszke waty prawie nic,nad łazienką jest stryszek nieużytkowy. zrobiłem dwa wieczniki elektryczne jeden w ścianie na zewnątrz a drugi nad wanna prysznicem w suficie,rura giętka wyprowadzona do sciany szczytowej na zewnątrz,podczas frysznica codziennego są zawsze właczane oby dwa wietrzniki a na dodatek okno uchylone.drzwi łazienkowe również mają otwory na dole. i tak pojawia sie grzyb na suficie,nie mam pojęcia co mam robić,od czego zacząć,jak szukać przyczyny,być może nie potrzebne okno otwierać hmm, poradzcie pliss dodając mieszkam w Angli,być może wilgotność duża ale nie wydaje mi sie,sam już nie wiem. dołączam zdjęcia-proszę o pomoc-dzieki Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.09.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) Masz 2 możliwości: albo 1. nie masz wystarczającej wentylacji, albo 2. woda się skrapla na niezaizolowanym termicznie zimnym suficie, albo 1 i 2. 1) Wilgoć jest non-stop. Włączenie wentylatora na czas kąpieli nie załatwi sprawy, bo to za krótko. Bez większych modernizacji lokalu, to włącz jakiś mały wentylator wyciągowy w łazience na 24h na dobę. Możesz użyć np. czegoś podobnego do http://www.cle-electrical.co.uk/product_details.asp?prod_id=1225 . Albo zamontuj timer, który spowoduje, że po wyjściu z łazienki wentylatory te które są będą działać jeszcze przez godzinę.Te otwory przy drzwiach kompletnie nic nie dają bo są zatkane kratką i za małe ! Wytnij plastikową kratkę z wnętrza tych otworów.Zanim zaczniesz kombinować przy wentylatorach to sprawdź, czy w mieszkaniu nie masz kotła gazowego z otwartą komorą spalania, kominka, czy czegokolwiek, co może generować spaliny. Jeśli takie urządzenie znajdziesz, to odłącz wszystkie wentylatory, żeby się nie otruć, gdyby zassały spaliny do mieszkania !2) Woda się będzie wykraplać tylko zimą, latem będzie sucho. jeśli tak jest, to musisz zaizolować sufit wełną, żeby jego temperatura nie spadała poniżej punktu rosy. Sufit powinien wyglądać przynajmniej tak: gips-karton, szczelna folia paraizolacyjna, co najmniej 10cm wełny mineralnej. Edytowane 1 Września 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalista 03.11.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) Witam Jestem w trakcie budowy domu. Chcę powiększyć łazienkę na poddaszu i wydzielić część pod suszarnię. I teraz mam problem: czy w części pod suszarnię powinnam dołożyć kratkę wentylacyjną, a może okno...? W łazience oczywiście będzie kratka i będzie też okno. Wszystko zaznaczyłam na zdjęciu. Komin wentylacyjny jest widoczny na zdjęciu po prawej stronie wejśćia (zaznaczone), naprzeciwko jest okno (zaznaczone) i po prawej stronie zaznaczyłam miejsce na suszarnie. Acha, wejście do suszarni będzie szerokie, a poza tym na czas suszenia pomieszczenie to będzie otwarte. Edytowane 3 Listopada 2012 przez skalista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts