Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samochody

amalfi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koniec świata! Raz ludzie protestują i robią blokady na drogach bo im nie chcę zrobić ekarnów a raz ludzie się wściekają że im ekrany robią bo będą mieli ciemniej. Polakowi to się chyba nigdy nie dogodzi.

Podobna sytuacja była z wycinką drzew wzdłuż dróg. Setki lat ludzie sadzili drzewa wzdłuż dróg aby się przyjemniej podróżowało w cieniu itp a potem jedna decyzją że ludzie giną i masowa wycinka w całej Polsce...

Setki lat ludzie sadzili drzewa wzdłuż dróg aby się przyjemniej podróżowało w cieniu itp a potem jedna decyzją że ludzie giną i masowa wycinka w całej Polsce...

setki lat ludzie jeździli furmankami wzdłuż takich dróg ale dziś są szybkie samochody. życie ludzkie ważniejsze od wierzby, chyba, że uważasz inaczej.

Taki sam dobry jak ten, że trzeba powycinać wszystkie drzewa bo ludzie jadą. Nie o kolejną przepychankę na argumenty mi chodzi. Mnie się to nie podoba i już, a ważkość życia ludzkiego nie ma z tym poglądem nic wspólnego. Główne drogi mają mieć stalowe bariery, a piękne aleje ograniczenia prędkości. Edytowane przez eniu

Wycinanie drzew jak leci to oczywiście pójście na łatwiznę. Są miejsca, gdzie te drzewa faktycznie należałoby wyciąć, bo zmieniły się realia ruchu drogowego od czasów, gdy je sadzono. Ale też nie można bronić wszystkich drzew - albo tniemy wzdłuż istniejących odcinków, albo budujemy nowe drogi, tnąc drzewa na ich trasie. Rozwiązania z ograniczeniem prędkości ma niską skuteczność - pogarsza warunki jazdy, prowadzi do większej liczby manewrów wyprzedzania (bo czasem ktoś tego ograniczenia jednak przestrzega), poprawia dochody gmin. Już lepsze od stawiania znaków byłaby budowa jakichś szykan, typu progi spowalniające. Tylko sieć drogowa ma służyć komunikacji, a rozwiązania polegające jedynie na ograniczaniu prędkości są równie złe jak wycięcie wszystkich drzew.

Taki sam dobry jak ten, że trzeba powycinać wszystkie drzewa bo ludzie jadą. Nie o kolejną przepychankę na argumenty mi chodzi. Mnie się to nie podoba i już, a ważkość życia ludzkiego nie ma z tym poglądem nic wspólnego. Główne drogi mają mieć stalowe bariery, a piękne aleje ograniczenia prędkości.

Popieram. Trwa bezmyślne gołocenie dróg. Niech ludzie jadą wolniej, to będzie ok.

Przykład z moich stron:

http://uwaga.tvn.pl/64696,news,,droga_wazniejsza_od_pomnika_przyrody,reportaz.html

Dodam, że ta aleja ptowadziła na cmentarz, do którego jest dojazd jeszcze z dwóch stron. Bywam na tym cmentarzu i jakoś tłumów tam nie widzę poza 1 listopada.

I jeszcze jedno, nie związane z drogą, ale też nóż się w kieszeni otwiera.

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130328/POWIAT0115/130328687 :

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Przed chwilą odwoziłam kogoś na dworzec, a w centrum trwają prace remontowe ronda. Tak "pięknie" wszystko oznaczyli, że wjechałam w sam środek remontu. Mam teraz wrażenie, że cofałam nawet bokiem wyjeżdżając z tej pułapki. Myślałam, że tylko ja taka krowia geba jestem, ale jak już omijałam to rondo, to zobaczyłam, że kilka samochodów jak po sznurku jedzie tam, gdzie ja wcześniej. :mad:

• 1 month później...