Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samochody

amalfi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
Uważam, że skoro kierowcy mają obowiązek używania świateł, aby być widocznymi, to taki obowiązek powinien dotyczyć noszenia kamizelek odblaskowych przez pieszych. Szczególnie w sezonie jesiennym i gdy pada. Wczoraj wszedł mi pod koła starszy pan, ubrany na czarno-szaro. Do tego myślę, że nigdy nie był kierowcą, bo wydawał się nie mieć pojęcia, że auto nie zatrzyma się w miejscu. Zarymałam się. Kilka centymetrów od niego, ale mało brakowało do nieszczęścia. Na tle przydrożnych krzakow, przy mokrej jezdni był niewidoczny. Jechałam naprawdę wolniutko. Może trzeba podjąć jakąś inicjatywę obywatelską?

Jeszcze dodam, że pan przechodził na dziko. Nie było tam przejśia dla pieszych, bo czuję, że to może mieć znaczenie. ;)

I ma.

Niestety, masz rację. Moja żona (nie ma prawa jazdy) też zauważyła to dopiero wtedy, kiedy nabyliśmy auto i zaczęliśmy jeździć wieczorami. Kto nie siedział za kierownicą, albo przy kierowcy, tylko zawsze z tyłu, nie ma pojęcia, że pieszy wieczorem jest bardzo często niewidoczny.

Ja zresztą przypominam sobie swoją pierwszą długą trasę. Wprawdzie prawo jazdy miałem już kilka lat, ale auta nie było. A potem jakiś czas jeździłem tylko blisko i w dzień. Aż trafił mi się służbowy wyjazd do Poznania, na targi.

A z Poznania wyjeżdżałem późno, było ciemno i padał deszcz. Jedyne co widziałem, to czerwone światla poprzednika i jasną smugę na asfalcie od jadących z naprzeciwka. Ale się wtedy bałem! A nie mogłem zwalniać, bo z tyłu cisnęli na mnie, żebym trzymał tempo i nie zwalniał.

Dopiero później zrozumiałem, ze i tak nie mam szans, więc juz się nie stresowałem, zostawiając wszysko opatrzności losu.

Dużo czasu spędzam za kierownicą o różnych porach doby. Przeżyłam już pijaków leżących na drodze, idących pod prąd, rowerzystów na nieoświetlonych rowerach, zwierzęta domowe i dzikie wyskakujące z rowu lub lasu, "gangsterów" udających policję, policję czającą się jak gangsterzy itd, itp... Im dłużej jestem kierowcą, tym bardziej się przekonuję, że wszyscy użytkownicy dróg (przybywa samochodów, więc jest coraz niebezpieczniej) powinni dbać o bezpieczeństwo (nie tylko kierowcy). Zwierzęta oczywiście są zwolnione z wiadomych względów. :)

O to tak, jak ja - czasem patrzę do tyłu "ilu ludzi rozjechałam:D"

Amalfi, a ja człek założy elegancki szary płaszczy z wełny, lakierki, kapeusik to gdzie ma ten odblask sobie zamontować?

Wiem - odblaskowe getry na buty :lol2: