MichalMwp 01.06.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Jestem zdecydowany na wentylację mechaniczną. Firma zrobiła mi projekt w którym rekuperator jest w kotłowni na parterze. Powietrze pobierane będzie przez ścianę na wysokości ok. 2m od ziemi. Już kilka lat temu słyszałem o rabunkach z wykorzystaniem gazu usypiającego wpuszczanego do mieszkań przez wywiercone otwory w drzwiach. Dopiero teraz wpadła mi do głowy myśl, że wentylacja mechaniczna bardzo ułatwia sprawę, wystarczy puścić gaz w czerpnię. Czy braliście pod uwagę taki scenariusz decydując się na wentylację mechaniczną ? Jak można się zabezpieczyć, co można zrobić mając np GWC i wlot z dala od domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.06.2012 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Wystarczy czujnik podłączyć do centrali i problem z glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 02.06.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Jestem zdecydowany na wentylację mechaniczną. Firma zrobiła mi projekt w którym rekuperator jest w kotłowni na parterze. Powietrze pobierane będzie przez ścianę na wysokości ok. 2m od ziemi. Już kilka lat temu słyszałem o rabunkach z wykorzystaniem gazu usypiającego wpuszczanego do mieszkań przez wywiercone otwory w drzwiach. Dopiero teraz wpadła mi do głowy myśl, że wentylacja mechaniczna bardzo ułatwia sprawę, wystarczy puścić gaz w czerpnię. Czy braliście pod uwagę taki scenariusz decydując się na wentylację mechaniczną ? Jak można się zabezpieczyć, co można zrobić mając np GWC i wlot z dala od domu ? Jeśli masz dużo kasy, cenne przedmioty itd. to warto to wziąć pod uwagę, w innym przypadku wydaje mi się, że złodziejowi nie będzie się opłacało używać gazów usypiających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichalMwp 02.06.2012 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Wystarczy czujnik podłączyć do centrali i problem z glowy Ale jaki czujnik ? Bo z tego co się orientuję to czujniki są dedykowane do konkretnych gazów, choćby czad czy propan-butan. Nawet jak czujnik reaguje na dwa gazy to i tak ma we wnętrzu oddzielne sensory. Czy słyszałeś o czujnikach gazów usypiających ? Jeśli masz dużo kasy, cenne przedmioty itd. to warto to wziąć pod uwagę, w innym przypadku wydaje mi się, że złodziejowi nie będzie się opłacało używać gazów usypiających. Czasami wystarczy że ogródek jest ładnie wyprowadzony i już złodziej pomyśli sobie że właściciele śpią na pieniądzach co wcale nie musi być prawdą. A co do cennych przedmiotów, to dla jednego jest to Rembrandt na ścianie a dla drugiego srebrna łyżeczka po prababci. Reguły nie ma. Poza tym złodzieje nie zastanawiają się długo na włamie co ile kosztuje tylko biorą co jest i dopiero potem oceniają. Taka smutna prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 02.06.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Popytaj w sklepie z alarmami o detektor chloroformu - to jest właśnie czujnik gazów usypiających.Np. o takie coś: http://www.satel.pl/pl/product/238/DG-1%20TCM,Czujka-gazow-usypiajacych-%28np.-oparow-chloroformu%29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.06.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 No właśnie kolega mnie wyprzedził Kilka razy montowałem bardzo prosta sprawa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichalMwp 02.06.2012 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 A skoro tak to OK. Już jestem spokojniejszy.Bardziej nastawiałem się na czujnik kanałowy ale taki też może być. Temat zamykam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.06.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Czujniki kanałowe też są dostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichalMwp 03.06.2012 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 A możesz podać jakiś namiar bo ja widzę tylko te Satela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts