igimaks 02.06.2012 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Mam pytanie - planuję wokół domu wykonać opaskę drenarską, czyli wiadomo bedę kopał wokół budynku - zastanawiam się czy może na spód wrzucić bednarkę i w 4 rogach domu wyprowadzić na powierzchnię? Później to bedzie połączone z piorunochronem.Z tego co czytałem opaskę otokową powinno się wykonać około 1 m od domu a ten mój drenaż będzie przylegał do ław fundamentowych Czy ten mój otok nie wpłynie na bezpieczeństwo domu podczas trafienia pioruna ? Edytowane 2 Czerwca 2012 przez igimaks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.06.2012 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Może wpłynąć, może nastąpić przeskok między otokiem a elementami domu np: zbrojeniem ław, instalacjami w piwnicy.Ale dzisiaj, mało kto ma piwnice i moim zdaniem lepszy taki otok niż żaden.Ja dodatkowo dobijam szpilki na rogach i łącze z tym otokiem. To takie wiejskie przekonanie, że coś polepszam.Otok powinien się łączyć z uziemieniem instalacji (roboczym), a więc wskazane jest piąte wyjście od otoku do rozdzielnicy z dala od narożników budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 02.06.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 A sztuczny uziom fundamentowy gdzie?Po co teraz otok skoro należało wcześniej wykonać uziom fundamentowy sztuczny.A to nie to samo co połączenie ze zbrojeniem fundamentu gdy fundament już wylany.To prędzej możliwy zaczątek postępującej degradacji fundamentu a nie ochrona przeciwporażeniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igimaks 04.06.2012 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 A sztuczny uziom fundamentowy gdzie? Po co teraz otok skoro należało wcześniej wykonać uziom fundamentowy sztuczny. A to nie to samo co połączenie ze zbrojeniem fundamentu gdy fundament już wylany. To prędzej możliwy zaczątek postępującej degradacji fundamentu a nie ochrona przeciwporażeniowa. ...a uziom fundamentowy w lesie niestety nie mam i muszę jakoś zaradzić inaczej Co proponujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts