Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykonanie drenażu wokół domu a uziemienie

Recommended Posts

Mam pytanie - planuję wokół domu wykonać opaskę drenarską, czyli wiadomo bedę kopał wokół budynku - zastanawiam się czy może na spód wrzucić bednarkę i w 4 rogach domu wyprowadzić na powierzchnię? Później to bedzie połączone z piorunochronem.

Z tego co czytałem opaskę otokową powinno się wykonać około 1 m od domu a ten mój drenaż będzie przylegał do ław fundamentowych

Czy ten mój otok nie wpłynie na bezpieczeństwo domu podczas trafienia pioruna ?

Edytowane przez igimaks

Może wpłynąć, może nastąpić przeskok między otokiem a elementami domu np: zbrojeniem ław, instalacjami w piwnicy.

Ale dzisiaj, mało kto ma piwnice i moim zdaniem lepszy taki otok niż żaden.

Ja dodatkowo dobijam szpilki na rogach i łącze z tym otokiem. To takie wiejskie przekonanie, że coś polepszam.

Otok powinien się łączyć z uziemieniem instalacji (roboczym), a więc wskazane jest piąte wyjście od otoku do rozdzielnicy z dala od narożników budynku.

A sztuczny uziom fundamentowy gdzie?

Po co teraz otok skoro należało wcześniej wykonać uziom fundamentowy sztuczny.

A to nie to samo co połączenie ze zbrojeniem fundamentu gdy fundament już wylany.

To prędzej możliwy zaczątek postępującej degradacji fundamentu a nie ochrona przeciwporażeniowa.

A sztuczny uziom fundamentowy gdzie?

Po co teraz otok skoro należało wcześniej wykonać uziom fundamentowy sztuczny.

A to nie to samo co połączenie ze zbrojeniem fundamentu gdy fundament już wylany.

To prędzej możliwy zaczątek postępującej degradacji fundamentu a nie ochrona przeciwporażeniowa.

...a uziom fundamentowy w lesie :(

niestety nie mam i muszę jakoś zaradzić inaczej

Co proponujecie ?