Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu o pow 280m z 3 łazienkami piecem kondensacyjnym

kkosmo

Recommended Posts

http://www.viessmann.pl/pl/dom_wielorodzinny/systemy-grzewcze/kotly-gazowe-kondensacyjne/Vitodens-333-F-z-wbudowanym-zbiornikiem.html

Najpierw zapotrzebowanie na ciepło, bo nie ma dwóch takich samych domów. U mnie 4 łazienki, 2 kuchnie i 6 osób

Witam,

Proszę o informację od osób mających podobną pow domu i piec kondensacyjny. Szczególnie interesuje mnie czy jest to piec jedno czy dwu funkcujny.

Piec kondensacyjny mówi o sposobie spalania gazu i odzysku ciepła ze spalin a nie o tym czy jest to jedno czy dwufunkcyjny. Kondensacyjne tak samo się dzieli jak piece turbo i atmosferyczne na jedno i dwufunkyjne.

Jeżeli będziesz miał zasobnik na ciepłą wodę, cyrkulację to jednofunkcyjny. Na czas grzania CWU przerywa CO potem się z powrotem przełącza.

Dwufunkcyjny grzeje wodę przepływowo. Odkręcasz kran i piec się załącza.

Ja jestem fanem pierwszego rozwiązania pomimo, iż często jest to mniej efektywne ekonomicznie.

Tak naprawdę to nie mam pojęcia. Budynek z pustaka ściamy o grubości 40 cm ocieplone styropinem 15 cm szarym okna 5 komorowe 2 szybowe , całość ogrzewane podłogówką w łązienkach oddatkowo grzejniki. Strop ocieplony wełną 30 cm.

Tak naprawdę to nie mam pojęcia. Budynek z pustaka ściamy o grubości 40 cm ocieplone styropinem 15 cm szarym okna 5 komorowe 2 szybowe , całość ogrzewane podłogówką w łązienkach oddatkowo grzejniki. Strop ocieplony wełną 30 cm.

Jak nie zlecałes tych obliczeń to skąd masz widzieć jakie jest zapotrzebowanie na ciepło Twojego domu, sądząc po powierzchni i rodzaju ocieplenia bedzie ono dosyć spore.

Mam coś takiego:

Wyniki ogólne

Liczba źródeł 1

Łączna liczba odbiorników 35

Łączna liczba działek 18

Łączna liczba rozdzielaczy 4

Łączna liczba pomp 0

Łączna dekl. strata pom. Φ [W] 18205

Łączna dekl. moc innych elementów [W] 0

Łączna dekl. moc odb. Φwym [W] 17107

Normy obliczeń:

Norma obliczeń ogrzewania podłogowego EN 1264

Źródło: "008", Zastosowanie: Ogrzewnictwo, Medium: Woda

Rzędna źródła [m] 0,0

Temperatura zasilania i powrotu [°C] 45,0 36,0

Moc całkowita [W] 24822

Łączna wydajność grzejników konwekcyjnych Φgrz [W] 0

Łączna wydajność grzejników płaszczyznowych Φop [W] 17034

Łączna wydajność pozostałych odbiorników [W] 0

Zyski ciepła z działek uwzględnione w bilansie [W] 0

Niewykorzystane straty ciepła działek [W] 132

Straty ogrzewań płaszczyznowych (na zewnątrz budynku) … 7656

Straty ogrzewań płaszczyznowych (wewnątrz budynku) [W] 0

Ciśnienie dyspozycyjne [kPa] 30,8

Spadek ciśnienia na trasie krytycznej [kPa] 30,8

Opór własny odbiornika krytycznego [kPa] 14,7

Opór własny źrodła [kPa] 0,0

Przepływ w źródle [kg/h] 2407,2

Odbiornik krytyczny PG 1.10_a

Długość trasy odb. krytycznego [m] 58,5

Pojemność wodna instalacji wraz z odbiornikami [dm³] 246,7

KAN-therm

To Co podałeś to cżeść projektu podłogówki, który powinien opierać sie na dokładnych obliczeniach ozc, sądze ze Twoim przypadku ich nie było lub były wykonane nie do takiego ocieplenia jakie masz aktualnie. Podana moc jest przeszacowana, dT= 9 oC do podłogówki jest nieco za duża, przyjmuje sie ok 5 oC, sadzę ze dT jest taka aby zmniejszyc opory hydrauliczne. Jest za mało danych aby dokładniej to szacować ale wydaje mi się projektowe obciązenie cieplne Twojego domu to ok 12-14 kW,

aby prawidłowo dobrac moc kotła te obliczenia są wskazane.