kkosmo 02.06.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Witam, Proszę o informację od osób mających podobną pow domu i piec kondensacyjny. Szczególnie interesuje mnie czy jest to piec jedno czy dwu funkcujny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.06.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 http://www.viessmann.pl/pl/dom_wielorodzinny/systemy-grzewcze/kotly-gazowe-kondensacyjne/Vitodens-333-F-z-wbudowanym-zbiornikiem.htmlNajpierw zapotrzebowanie na ciepło, bo nie ma dwóch takich samych domów. U mnie 4 łazienki, 2 kuchnie i 6 osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.06.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam, Proszę o informację od osób mających podobną pow domu i piec kondensacyjny. Szczególnie interesuje mnie czy jest to piec jedno czy dwu funkcujny. Piec kondensacyjny mówi o sposobie spalania gazu i odzysku ciepła ze spalin a nie o tym czy jest to jedno czy dwufunkcyjny. Kondensacyjne tak samo się dzieli jak piece turbo i atmosferyczne na jedno i dwufunkyjne. Jeżeli będziesz miał zasobnik na ciepłą wodę, cyrkulację to jednofunkcyjny. Na czas grzania CWU przerywa CO potem się z powrotem przełącza. Dwufunkcyjny grzeje wodę przepływowo. Odkręcasz kran i piec się załącza. Ja jestem fanem pierwszego rozwiązania pomimo, iż często jest to mniej efektywne ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkosmo 04.06.2012 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Tak naprawdę to nie mam pojęcia. Budynek z pustaka ściamy o grubości 40 cm ocieplone styropinem 15 cm szarym okna 5 komorowe 2 szybowe , całość ogrzewane podłogówką w łązienkach oddatkowo grzejniki. Strop ocieplony wełną 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.06.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Tak naprawdę to nie mam pojęcia. Budynek z pustaka ściamy o grubości 40 cm ocieplone styropinem 15 cm szarym okna 5 komorowe 2 szybowe , całość ogrzewane podłogówką w łązienkach oddatkowo grzejniki. Strop ocieplony wełną 30 cm. Jak nie zlecałes tych obliczeń to skąd masz widzieć jakie jest zapotrzebowanie na ciepło Twojego domu, sądząc po powierzchni i rodzaju ocieplenia bedzie ono dosyć spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkosmo 04.06.2012 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Mam coś takiego:Wyniki ogólneLiczba źródeł 1Łączna liczba odbiorników 35Łączna liczba działek 18Łączna liczba rozdzielaczy 4Łączna liczba pomp 0Łączna dekl. strata pom. Φ [W] 18205Łączna dekl. moc innych elementów [W] 0Łączna dekl. moc odb. Φwym [W] 17107Normy obliczeń:Norma obliczeń ogrzewania podłogowego EN 1264Źródło: "008", Zastosowanie: Ogrzewnictwo, Medium: WodaRzędna źródła [m] 0,0Temperatura zasilania i powrotu [°C] 45,0 36,0Moc całkowita [W] 24822Łączna wydajność grzejników konwekcyjnych Φgrz [W] 0Łączna wydajność grzejników płaszczyznowych Φop [W] 17034Łączna wydajność pozostałych odbiorników [W] 0Zyski ciepła z działek uwzględnione w bilansie [W] 0Niewykorzystane straty ciepła działek [W] 132Straty ogrzewań płaszczyznowych (na zewnątrz budynku) … 7656Straty ogrzewań płaszczyznowych (wewnątrz budynku) [W] 0Ciśnienie dyspozycyjne [kPa] 30,8Spadek ciśnienia na trasie krytycznej [kPa] 30,8Opór własny odbiornika krytycznego [kPa] 14,7Opór własny źrodła [kPa] 0,0Przepływ w źródle [kg/h] 2407,2Odbiornik krytyczny PG 1.10_aDługość trasy odb. krytycznego [m] 58,5Pojemność wodna instalacji wraz z odbiornikami [dm³] 246,7KAN-therm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.06.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 To Co podałeś to cżeść projektu podłogówki, który powinien opierać sie na dokładnych obliczeniach ozc, sądze ze Twoim przypadku ich nie było lub były wykonane nie do takiego ocieplenia jakie masz aktualnie. Podana moc jest przeszacowana, dT= 9 oC do podłogówki jest nieco za duża, przyjmuje sie ok 5 oC, sadzę ze dT jest taka aby zmniejszyc opory hydrauliczne. Jest za mało danych aby dokładniej to szacować ale wydaje mi się projektowe obciązenie cieplne Twojego domu to ok 12-14 kW,aby prawidłowo dobrac moc kotła te obliczenia są wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkosmo 05.06.2012 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedz. Sprawdzę jeszcze w projekcie przebudowy może są jakieś inne parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts