Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rafusowa Zoja LuxorG2 w kaszubskiej okolicy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaczalem umawiac majstra od elewacji dzis. Ustalilismy ze zrobi wycene na robote + styro grafitowy 15cm + silikon Caparola. Przy okazji zapewnial mnie ze nie trzeba czekac na tynki z elewacja tylko mozna to robic rownolegle na wiosne.

Tylko ze rowniez stwierdzil ze musze miec docelowe drzwi zamontowane. A ja z kolej nie zamontuje drzwi drewnianych (marza mi sie z CALa) przed tynkami/posadzkami - bo za duzo wilgoci. Takze trzeba uwazac na wszystko. Aha - cos tam wspomianal ze jeszcze latem najlepej obrobic cokol wokol domu - gdyz stosuje sie tam masy zywiczne - na jesieni juz nie bardzo, nie wiem na ile to jest wazne.

"krótka" ściągawka czarpnieta od cronin -> oryginal produkcji Nefer :)

DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA

wybór działki

wypis i wyrys z planu zagospodarowania

projekt budowlany

badanie geotechniczne gruntu - nie robimy, nie ma potrzeby,

umowa z gazownią - jest juz przylacze nawet

umowa z energetyką - mamy warunki

umowa z MPWiK - mamy warunki

sprawdzenie księgi wieczystej, ...

zakup działki

pozwolenie budowlane - jest, ale była zabawa z przeniesieniem PnB z poprzednich wlascicilei bo wciaz bylo wazne, mimo ze my od zera papierki wszyskie zalatwialismy,

wybór kierownika budowy - pan Andrzej

wybór ekipy budowlanej - murarke zrobi tesc, dekarza mamy,

STAN ZEROWY

zgłoszenie rozpoczęcia robót

usunięcie humusu

utwardzenie drogi - nie robimy, mamy utwardzona

wytyczenie budynku

wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe

wykonanie wykopu pod ogrodzenie - ogrodzenie już mamy, sąsiedzi z 3 stron, od frontu siatka na palikach prowizoryczna

przepust dla czerpni powietrza - dla kominka

przepusty dla odkurzacza centralnego - tego nie robilem???

stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami - jest chudziak

wylanie chudziaka pod ławy i stopy

izolacja pozioma na chudziaku - nie ma zadnej ????

szalowanie ław, słupów

wykonanie zbrojenia ław, słupów + bednarka i uziomy - bednarka tylkow w dwoch miejscach, czego troche zaluje

zalanie ław + stóp + sprawdzenie poziomów

izolacja pozioma na ławach - folia

murowanie ścian fundamentowych

izolacja pozioma na ścianach fundamentowych

izolacja pionowa ścian fundamentowych

ocieplenie ścian fundamentowych od środka i i zewnątrz

usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie

rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) - reszta później

rozprowadzenie czerpni powietrza, odkurzacza centralnego i innych instalacji - jakie moga byc inne instalacje?

wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje - jakie zbrojenie, jakie dylatacje??

izolacja podłogi na gruncie

połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia

zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych

STAN SUROWY OTWARTY

murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów

murowanie ścian nośnych i nadproży parteru

murowanie ścian działowych parteru

wmurowanie kształtek wieńcowych, ułożenie stropu terriva, zaszalowanie słupów i fragmentów monolitycznych, zrobienie zbrojenia, zalanie B20

murowanie pierwszej warstwy ścian piętra + sprawdzenie poziomów

murowanie ścian nośnych, działowych i nadproży piętra

wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew wiązarów

zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych

szalowanie wieńca W2

zalanie wieńca W2 i schodów

rozszalowanie wieńca W2

izolacja pozioma wieńca W2

Więźba fabryczna - wiązary

położenie wiatroizolacji domu i garażu

+ kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie

instalacja odgromowa dachu - nie robimy

montaż rynien poziomych

zabicie okien i drzwi - nie robilem

STAN SUROWY ZAMKNIĘTY

osadzenie drzwi zewnętrznych, okien

ocieplenie stropu garazu oraz sciany od czesci mieszkalnej

INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ

paroizolacja

montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + otwory na anemostaty

montaż płyt osb stryszku

rozprowadzenie kanalizacji

przyłącze kanalizacyjne

przyłącze wody

rozprowadzenie instalacji zwu + cwu

rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp.

instalacja skrzynek rozdzielaczy

rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty

rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego

tynkowanie ścian wewnętrznych (raczej ułożenie płyt kg) + osadzenie puszek elektrycznych

przyłącze energetyczne

ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie

rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników

przyłacze gazu

montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni

wykonanie dylatacji wylewki

wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie

montaż balustrady schodów

zamontowanie rekuperatora

malowanie ścian

montaż grzejników

ułożenie kafli, biały montaż

ułożenie podłóg drewnianych

montaż gniazdek elektrycznych

montaż oświetlenia

uzbrojenie instalacji alarmowej

osadzenie drzwi wewnętrznych

montaż listew przypodłogowych

osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych

montaż szaf garderoby

montaż mebli kuchennych + AGD

montaż karniszy

WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE

ocieplenie budynku + czerpnia powietrza

tynki zewnętrzne

montaż i malowanie podbitki

montaż rynien spustowych

montaż okiennic

montaż płyt osb poddasza garażu

montaż odkurzacza centralnego

ZAGOSPODAROWANIE TERENU

generalne sprzątanie

wjazd na działkę, podjazd i chodnik

wykonanie tarasu

budowa śmietnika

położenie kafli na ganku

markiza

ścieżki ogrodowe

oświetlenie zewnętrzne

zagospodarowanie ogrodu

Edytowane przez rafus12

Dostalem oferte na elewacje - 116zl netto za 1 m2. Cena zawiera styro 15 cm grafit oraz tynk silicon Caparola. Plus cokol plus obrobka balkonow i cala wycena opiewa na 36 tys netto:sick: Zalamka..... NIE WIEM CO ROBIC

Zastanawiam sie rowniez czy warto wykonac cokol domu w plytkach kamiennych czy tynk zywiczny - musze znalezc kogos z forum kto mi zrobi projekt elewacji.

Edytowane przez rafus12

Dobra - to sa nasze typy jesli chodzi o baterie w dolnej lazience:

Grohtherm 3000 Cosmopolitan zestaw prysznicowy 34408000 ( w promocji 2215 w dobrym sklepie internetowym) - ale to i tak powyzej naszych mozliwosci - i tak wykanczamy tylko dolna lazienke - sam parter.

http://www.domarket.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9f3b58684704e12221c120c5210b2252/3/8/38163_88888.jpg

GROHE EUROSMART Cosmopolitan bateria umywalkowa z korkiem automatycznym, DN 15, kolor CHROM 32825000 (289zl)

http://www.domarket.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9f3b58684704e12221c120c5210b2252/z/z/zzf_27296000_001_01_1.gif

Czy stelaz to warto Geberita czy Grohe? Dzis pan w Castoramie nam powiedzial ze Grohe to numer 1.

GROHE RAPID SL Stelaż WC 5w1 Skate Cosmopolitan FRESH 38827000 (664zl).

http://www.domarket.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9f3b58684704e12221c120c5210b2252/f/-/f-ideal-standard-avance-postument-k005801_1_8.jpg

Kabina prysznicowa Koło NEXT Drzwi skrzydłowe 90 cm prawostronne z relingiem, szkło hartowane, chrom/srebrny połysk

http://www.domarket.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9f3b58684704e12221c120c5210b2252/a/4/a439b843001ba9a94d67c471_1.jpeg

http://www.domarket.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9f3b58684704e12221c120c5210b2252/i/m/image_func.php_3_41.jpeg

38163_88888.jpg

Edytowane przez rafus12

• 2 weeks później...
My mamy CAL'a drzwi wejsciowe i przyznam, ze nie zachwycaja :-(

Miedzy garazem a piwnica mamy drzwi gerdy i sa lepsze, ladniej pracuja.

Czesc Spartankaa,

Czyli nie zalecasz CALa? Tylko ze Gerdy to beda tylko stalowki a ja myslalem o drewnianych jako frontowe. Mam ciezki orzech do zgryzienia. Co w tych drzwiach CALa tobie nie pasuje?

Czesc Spartankaa,

Czyli nie zalecasz CALa? Tylko ze Gerdy to beda tylko stalowki a ja myslalem o drewnianych jako frontowe. Mam ciezki orzech do zgryzienia. Co w tych drzwiach CALa tobie nie pasuje?

No tak, drewna Gerda nie ma. Ten CAL mnie po prostu nie zachwyca wygladem a poza tym zle sie domykaja ( to pewnie da sie wyregulowac ale trzeba ekipe zawolac ) i to nie właśnie wkurza. Drzwi za tyle kasy i zonk....Oby dało sie to wyregulować.

Oto zdjecie naszej chalupki zimowa pora - sniegu pelno wszedzie.

[ATTACH=CONFIG]162429[/ATTACH]

W tej chwili nic sie nie dzieje - niecierpliwie czekamy az zejdzie mroz i bedzie mozna hydraulike i elektryke zrobic.

Chcialbym zeby to sie sprawnie potoczylo, tynki w kwietniu, potem podlogowka, posadzki. A w czerwcu z ocieplaniem poddasza ruszac.

We wrzesniu juz chemy mieszkac, syn chcialby do szkoly we wiosce pojsc :)

Zobaczymy, pozyjemy.....

Metlik ze nie wiem - baterie chcialbym wybrac podtynkowe najlepiej Hansgrohe - ale taki zestaw do lazienki jak mi sie marzy jest poza zasiegiem: oto link - doradzcie cos dobrego tanszego.

http://www.domarket.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9f3b58684704e12221c120c5210b2252/h/a/hansgrohe-52054110.jpg

Czy bateria termostatyczna jest potrzebna? Mam w bloku i bardzo sobie chwale ale moze w domu nie jest niezbedna??

No w końcu domek podobny do naszego - Zofia Portyk , budowę zaczęliśmy w maju teraz mamy SSO

Dostalem oferte na elewacje - 116zl netto za 1 m2. Cena zawiera styro 15 cm grafit oraz tynk silicon Caparola. Plus cokol plus obrobka balkonow i cala wycena opiewa na 36 tys netto:sick: Zalamka..... NIE WIEM CO ROBIC

Zastanawiam sie rowniez czy warto wykonac cokol domu w plytkach kamiennych czy tynk zywiczny - musze znalezc kogos z forum kto mi zrobi projekt elewacji.

Nie ma co się załamywać, ja przez krótką chwilę przeżywałem dylemat. Mimo, że nie robiłem tego nigdy 220m2 styro 15cm położyłem sam, dodatkowo 2,3 i 5 cm. obłożyłem wewnątrz okna drzwi i garaż, na zimę zatopiłem siatkę w kleju i po sprawie. Dla jednej osoby jest niewygodnie, szczególnie przy pracy na rusztowaniu, ale radość tym większa, że udało się tego dokonać, a i po przeliczeniu 5,500 tyś. zostało w kieszeni (na tyle wyceniali położenie styro + siatka/klej). Życzę więc powodzenia.

Co do cokołu, przymierzam się do płytek. Teraz w ofercie są płytki o szer. ok 30/40cm, więc wyjdzie wkoło jeden rządek, to pewnie równie banalna sprawa do wykonania. ŻYCZĘ ODWAGI ! Pozdrawiam

Nie ma co się załamywać, ja przez krótką chwilę przeżywałem dylemat. Mimo, że nie robiłem tego nigdy 220m2 styro 15cm położyłem sam, dodatkowo 2,3 i 5 cm. obłożyłem wewnątrz okna drzwi i garaż, na zimę zatopiłem siatkę w kleju i po sprawie. Dla jednej osoby jest niewygodnie, szczególnie przy pracy na rusztowaniu, ale radość tym większa, że udało się tego dokonać, a i po przeliczeniu 5,500 tyś. zostało w kieszeni (na tyle wyceniali położenie styro + siatka/klej). Życzę więc powodzenia.

Co do cokołu, przymierzam się do płytek. Teraz w ofercie są płytki o szer. ok 30/40cm, więc wyjdzie wkoło jeden rządek, to pewnie równie banalna sprawa do wykonania. ŻYCZĘ ODWAGI ! Pozdrawiam

Dzieki Piotr za slowa otuchy:)

Jak dlugo kladles ten styropian? I po ile godzin dziennie dawales rade - po pracy mniemam?

pozdrawiam

Rafal

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

U nas sie ostatnio dzieje duzo, tynki odlezaly tydzien, po czym hydraulik rozlozyl folie styro, folie alumionowa i podlogowke - na pietrze bez folii pod styropian.

A wczoraj byl dzien pierwszy posadzek, w garazu jest siatka i mikrozbrojenie a w reszcie pomieszczen tylko mikrozbrojenie, grubosc to 6cm, w garazu momentami nawet 10cm. Po namowie posadzkarzy zaslepilem kanalize w garazu i wmurowali mi eko-dren czy jak sie to nazywa we wjezdzie, mam nadzieje ze wykonali spadek odpowiednio.

• 3 weeks później...