aksuda 19.01.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 my w obecnym mieszkaniu też mamy baterię termostatyczną i najprawdopodobniej bateria prysznicowa w nowym domu też będzie termostatyczną do wanny już nie .Co do firmy to trudno mi doradzać zwłaszcza ,że nasze baterie będziemy brać z hansgrohe:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 20.01.2013 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 No wlasnie, Aksuda - my tez mamy teraz baterie termostatyczna pod prysznicem tylko jakas najprostsza. Ale jest wygoda juz 8 lat a czlowiek do dobrego sie przywzyczaja. Ostatnio zamontowalem sluchawke/drazek Hansgrohe i powiem tak: pelen szacunek dla solidnosci tej firmy - nie chce innej:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 24.01.2013 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Zaczalem umawiac majstra od elewacji dzis. Ustalilismy ze zrobi wycene na robote + styro grafitowy 15cm + silikon Caparola. Przy okazji zapewnial mnie ze nie trzeba czekac na tynki z elewacja tylko mozna to robic rownolegle na wiosne. Tylko ze rowniez stwierdzil ze musze miec docelowe drzwi zamontowane. A ja z kolej nie zamontuje drzwi drewnianych (marza mi sie z CALa) przed tynkami/posadzkami - bo za duzo wilgoci. Takze trzeba uwazac na wszystko. Aha - cos tam wspomianal ze jeszcze latem najlepej obrobic cokol wokol domu - gdyz stosuje sie tam masy zywiczne - na jesieni juz nie bardzo, nie wiem na ile to jest wazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 25.01.2013 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) "krótka" ściągawka czarpnieta od cronin -> oryginal produkcji Nefer DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki wypis i wyrys z planu zagospodarowania projekt budowlany badanie geotechniczne gruntu - nie robimy, nie ma potrzeby, umowa z gazownią - jest juz przylacze nawet umowa z energetyką - mamy warunki umowa z MPWiK - mamy warunki sprawdzenie księgi wieczystej, ... zakup działki pozwolenie budowlane - jest, ale była zabawa z przeniesieniem PnB z poprzednich wlascicilei bo wciaz bylo wazne, mimo ze my od zera papierki wszyskie zalatwialismy, wybór kierownika budowy - pan Andrzej wybór ekipy budowlanej - murarke zrobi tesc, dekarza mamy, STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi - nie robimy, mamy utwardzona wytyczenie budynku wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie - ogrodzenie już mamy, sąsiedzi z 3 stron, od frontu siatka na palikach prowizoryczna przepust dla czerpni powietrza - dla kominka przepusty dla odkurzacza centralnego - tego nie robilem??? stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami - jest chudziak wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku - nie ma zadnej ???? szalowanie ław, słupów wykonanie zbrojenia ław, słupów + bednarka i uziomy - bednarka tylkow w dwoch miejscach, czego troche zaluje zalanie ław + stóp + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach - folia murowanie ścian fundamentowych izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych od środka i i zewnątrz usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) - reszta później rozprowadzenie czerpni powietrza, odkurzacza centralnego i innych instalacji - jakie moga byc inne instalacje? wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje - jakie zbrojenie, jakie dylatacje?? izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru wmurowanie kształtek wieńcowych, ułożenie stropu terriva, zaszalowanie słupów i fragmentów monolitycznych, zrobienie zbrojenia, zalanie B20 murowanie pierwszej warstwy ścian piętra + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych, działowych i nadproży piętra wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew wiązarów zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 i schodów rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 Więźba fabryczna - wiązary położenie wiatroizolacji domu i garażu + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu - nie robimy montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi - nie robilem STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien ocieplenie stropu garazu oraz sciany od czesci mieszkalnej INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji przyłącze kanalizacyjne przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych (raczej ułożenie płyt kg) + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady schodów zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłóg drewnianych montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne zagospodarowanie ogrodu Edytowane 14 Marca 2013 przez rafus12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 25.01.2013 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Dostalem oferte na elewacje - 116zl netto za 1 m2. Cena zawiera styro 15 cm grafit oraz tynk silicon Caparola. Plus cokol plus obrobka balkonow i cala wycena opiewa na 36 tys netto:sick: Zalamka..... NIE WIEM CO ROBIC Zastanawiam sie rowniez czy warto wykonac cokol domu w plytkach kamiennych czy tynk zywiczny - musze znalezc kogos z forum kto mi zrobi projekt elewacji. Edytowane 26 Stycznia 2013 przez rafus12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 01.02.2013 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Dobra - to sa nasze typy jesli chodzi o baterie w dolnej lazience: Grohtherm 3000 Cosmopolitan zestaw prysznicowy 34408000 ( w promocji 2215 w dobrym sklepie internetowym) - ale to i tak powyzej naszych mozliwosci - i tak wykanczamy tylko dolna lazienke - sam parter. http://www.domarket.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9f3b58684704e12221c120c5210b2252/3/8/38163_88888.jpg GROHE EUROSMART Cosmopolitan bateria umywalkowa z korkiem automatycznym, DN 15, kolor CHROM 32825000 (289zl) http://www.domarket.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9f3b58684704e12221c120c5210b2252/z/z/zzf_27296000_001_01_1.gif Czy stelaz to warto Geberita czy Grohe? Dzis pan w Castoramie nam powiedzial ze Grohe to numer 1. GROHE RAPID SL Stelaż WC 5w1 Skate Cosmopolitan FRESH 38827000 (664zl). http://www.domarket.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9f3b58684704e12221c120c5210b2252/f/-/f-ideal-standard-avance-postument-k005801_1_8.jpg Kabina prysznicowa Koło NEXT Drzwi skrzydłowe 90 cm prawostronne z relingiem, szkło hartowane, chrom/srebrny połysk http://www.domarket.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9f3b58684704e12221c120c5210b2252/a/4/a439b843001ba9a94d67c471_1.jpeg http://www.domarket.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9f3b58684704e12221c120c5210b2252/i/m/image_func.php_3_41.jpeg Edytowane 2 Lutego 2013 przez rafus12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 05.02.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Tylko ze rowniez stwierdzil ze musze miec docelowe drzwi zamontowane. A ja z kolej nie zamontuje drzwi drewnianych (marza mi sie z CALa) . My mamy CAL'a drzwi wejsciowe i przyznam, ze nie zachwycaja Miedzy garazem a piwnica mamy drzwi gerdy i sa lepsze, ladniej pracuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 14.02.2013 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 My mamy CAL'a drzwi wejsciowe i przyznam, ze nie zachwycaja Miedzy garazem a piwnica mamy drzwi gerdy i sa lepsze, ladniej pracuja. Czesc Spartankaa, Czyli nie zalecasz CALa? Tylko ze Gerdy to beda tylko stalowki a ja myslalem o drewnianych jako frontowe. Mam ciezki orzech do zgryzienia. Co w tych drzwiach CALa tobie nie pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 15.02.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Czesc Spartankaa, Czyli nie zalecasz CALa? Tylko ze Gerdy to beda tylko stalowki a ja myslalem o drewnianych jako frontowe. Mam ciezki orzech do zgryzienia. Co w tych drzwiach CALa tobie nie pasuje? No tak, drewna Gerda nie ma. Ten CAL mnie po prostu nie zachwyca wygladem a poza tym zle sie domykaja ( to pewnie da sie wyregulowac ale trzeba ekipe zawolac ) i to nie właśnie wkurza. Drzwi za tyle kasy i zonk....Oby dało sie to wyregulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-1 17.02.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Oto zdjecie naszej chalupki zimowa pora - sniegu pelno wszedzie. [ATTACH=CONFIG]162429[/ATTACH] W tej chwili nic sie nie dzieje - niecierpliwie czekamy az zejdzie mroz i bedzie mozna hydraulike i elektryke zrobic. Chcialbym zeby to sie sprawnie potoczylo, tynki w kwietniu, potem podlogowka, posadzki. A w czerwcu z ocieplaniem poddasza ruszac. We wrzesniu juz chemy mieszkac, syn chcialby do szkoly we wiosce pojsc Zobaczymy, pozyjemy..... Metlik ze nie wiem - baterie chcialbym wybrac podtynkowe najlepiej Hansgrohe - ale taki zestaw do lazienki jak mi sie marzy jest poza zasiegiem: oto link - doradzcie cos dobrego tanszego. http://www.domarket.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9f3b58684704e12221c120c5210b2252/h/a/hansgrohe-52054110.jpg Czy bateria termostatyczna jest potrzebna? Mam w bloku i bardzo sobie chwale ale moze w domu nie jest niezbedna?? No w końcu domek podobny do naszego - Zofia Portyk , budowę zaczęliśmy w maju teraz mamy SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 17.02.2013 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Arek-1, Masz gdzies zdjecia, dziennik budowy? Spartakaa, Musze przemyslec temat CALa ponownie, alternatywa jest zrobienie drzwi u lokalnego stolarza czego sie boje nawet bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 18.02.2013 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Dobra - garsc zdjec naszego domku na chwile obecna: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 19.02.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Dostalem oferte na elewacje - 116zl netto za 1 m2. Cena zawiera styro 15 cm grafit oraz tynk silicon Caparola. Plus cokol plus obrobka balkonow i cala wycena opiewa na 36 tys netto:sick: Zalamka..... NIE WIEM CO ROBIC Zastanawiam sie rowniez czy warto wykonac cokol domu w plytkach kamiennych czy tynk zywiczny - musze znalezc kogos z forum kto mi zrobi projekt elewacji. Nie ma co się załamywać, ja przez krótką chwilę przeżywałem dylemat. Mimo, że nie robiłem tego nigdy 220m2 styro 15cm położyłem sam, dodatkowo 2,3 i 5 cm. obłożyłem wewnątrz okna drzwi i garaż, na zimę zatopiłem siatkę w kleju i po sprawie. Dla jednej osoby jest niewygodnie, szczególnie przy pracy na rusztowaniu, ale radość tym większa, że udało się tego dokonać, a i po przeliczeniu 5,500 tyś. zostało w kieszeni (na tyle wyceniali położenie styro + siatka/klej). Życzę więc powodzenia. Co do cokołu, przymierzam się do płytek. Teraz w ofercie są płytki o szer. ok 30/40cm, więc wyjdzie wkoło jeden rządek, to pewnie równie banalna sprawa do wykonania. ŻYCZĘ ODWAGI ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 23.02.2013 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Nie ma co się załamywać, ja przez krótką chwilę przeżywałem dylemat. Mimo, że nie robiłem tego nigdy 220m2 styro 15cm położyłem sam, dodatkowo 2,3 i 5 cm. obłożyłem wewnątrz okna drzwi i garaż, na zimę zatopiłem siatkę w kleju i po sprawie. Dla jednej osoby jest niewygodnie, szczególnie przy pracy na rusztowaniu, ale radość tym większa, że udało się tego dokonać, a i po przeliczeniu 5,500 tyś. zostało w kieszeni (na tyle wyceniali położenie styro + siatka/klej). Życzę więc powodzenia. Co do cokołu, przymierzam się do płytek. Teraz w ofercie są płytki o szer. ok 30/40cm, więc wyjdzie wkoło jeden rządek, to pewnie równie banalna sprawa do wykonania. ŻYCZĘ ODWAGI ! Pozdrawiam Dzieki Piotr za slowa otuchy:) Jak dlugo kladles ten styropian? I po ile godzin dziennie dawales rade - po pracy mniemam? pozdrawiam Rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 28.02.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 hej fajny domek a czemu zlikwidowaliscie spiżarkę? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 02.03.2013 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 A bo kuchnia wydawala sie nam za mala. Sama spizarka to dobra rzecz - teraz mamy i jest super - wszystkie graty tam sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 19.03.2013 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 No dobra - sezon czas zaczac choc pogoda straszna. Od wczoraj dziala nasz hydraulik z instalacja wod-kan, rekuperatorami. Na razie przekul sie przez strop i rozciagnal czesc kanalizacji i wodnej, zdjecie pogladowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 03.04.2013 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Kiedy w koncu bedzie mozna ruszac z tynkami? Powinno byc ponad 10st w dzien a w nocy nie spadac ponizej 0 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 12.05.2013 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 U nas sie ostatnio dzieje duzo, tynki odlezaly tydzien, po czym hydraulik rozlozyl folie styro, folie alumionowa i podlogowke - na pietrze bez folii pod styropian.A wczoraj byl dzien pierwszy posadzek, w garazu jest siatka i mikrozbrojenie a w reszcie pomieszczen tylko mikrozbrojenie, grubosc to 6cm, w garazu momentami nawet 10cm. Po namowie posadzkarzy zaslepilem kanalize w garazu i wmurowali mi eko-dren czy jak sie to nazywa we wjezdzie, mam nadzieje ze wykonali spadek odpowiednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niron 30.05.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Witam,Co to ten eko-dren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts