Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dodatkowe docieplenie - co na wełnę minerlną ?

sebastor

Recommended Posts

Witam

Dom wykończony zamieszkany już drugi rok. Dach skośny 40 stopni ocieplony 20cm wełny między belki plus na to 5 cm, dachówka ceramiczna, membrana bez deskowania. W wietrzne dni niestety przewiewa mi trochę poddasze, czuć że wyraźnie jest chłodniej. Jak wejdę na stryszek ok 70cm przestrzeni nad wełną czuć że mocno wieje. Moim zdaniem wiatr przewiewa wełnę poprzez łączenia folii membrany dachowej (zakładki ok 30-40cm nie połączone).

Pomyślałem żeby wypełnić pozostałą przestrzeń nad wełną i pod membraną (te 70cm) jakimś granulatem żeby ograniczyć maksymalnie przenikanie wiatru przez wełnę.

Najłatwiej było by wysypać granulat styropianowy, bo najczyściej (dom wykończony) i mógłbym to zrobić sam, ale obawiam się czy nie zakłóci to odprowadzania wilgoci z wełny mineralnej. Ewentualnie granulat wełny lub ekofiber ale czy da się to zrobić bez zapylenia wnętrza domu ?

Wentylacja grawitacyjna, gdy kaloryfery grzeją powietrze jest suche nawet za bardzo.

Zimą gdy okna są zamknięte, powietrze wlatuje dołem przez kominek i wylatuje otworem wentylacyjnym w łazience na poddaszu, która po kąpieli wysycha dosyć szybko, wnioskuje iż wentylacja jest wystarczająca, ale nigdy żadnych pomiarów nie wykonywałem.

Drugim miejscem które podejrzewam o bycie źródłem przewiewów jest podbitka. Jest wykonana w ten sposób że jej spód jest pod kątem prostym do ściany budynku, czyli razem z dachem tworzą pustą przestrzeń. Na całej długości wykonane są otwory wentylacyjne co 2 metry. Zastanawiam się czy w przypadku gdy nie mam deskowania te otwory są konieczne i czy nie można było by ich zaślepić. Ewentualnie czy można by wypełnić pustą przestrzeń podbitki jakimś granulatem by ograniczyć ruch powietrza.