Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Całoroczne ogrzewanie domu Słońcem

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 241
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie było założenie gdy zakładałem kolektory

I lepiej niech tak zostanie, czyli tylko do c.w.u.

Nim coś zrobisz to najpierw się długo zastanów i policz. Ile ciepła zmieścisz w tym zbiorniku, i jak to ciepło potem wykorzystasz. Z czego chcesz gromadzić to ciepło jak pogoda w czasie ostatniej zimy była taka, że dni słonecznych było 9 /słownie dziewięć/. A i jeszcze się zastanów jaka jest zimą średnia długość dnia, no i kąt padania promieni słonecznych, policz jaki to ma pływ na uzysk energii.

A jak już rozbudujesz nie co instalacje dopasowując się do tych niekorzystnych warunków w sezonie grzewczym to zastanów się co zrobisz z nadwyżką energii z instalacji latem, np. takim jak mieliśmy.

Więcej poczytaj na temat dogrzewania tu: http://www.słoneczny.com.pl/dogrzewanie.php

Nie myślę nawet, że będę ogrzewał tak całą zimę. ale dobry miesiąc jesienią i dobry miesiąc wiosną.

Ale masz rację, zobaczę ile razy w ciągu sezonu grzewczego kolektory wspomogą ogrzewanie. Najlepiej byłby założenie ciepłomierza.

Karol

Edytowane przez jedlica007

Nie myślę nawet, że będę ogrzewał tak całą zimę. ale dobry miesiąc jesienią i dobry miesiąc wiosną.

Ale masz rację, zobaczę ile razy w ciągu sezonu grzewczego kolektory wspomogą ogrzewanie. Najlepiej byłby założenie ciepłomierza.

Karol

Karolu wybacz ale bredzisz mam 4 płaskie 7,2m2 netto a ty chcesz tym grzać przez miesiąc.

Tu masz statystykę z października a raczej 16 dni października:

Przechwytywanie.jpg

350kWh na co to ma wystarczyć? bo chyba nie na ogrzewanie.

Ja teraz grzeje klimatyzatorem 3,5kW i w kolejnej części domu grzejnik olejowy 400W, na bytowe + grzanie poszło już 155kWh w sumie niewiele ale mam swój prąd w ilości 1,3MWh więc chciał nie chciał muszę grzać prądem. Ale kolektorami to sobie możesz podgrzać wodę

Wyobraźmy sobie... dom.

150m2 po podłogach, gdzie trzeba oddać 33W/m2 co czyni 150 x 33 = 4850W mocy grzewczej.

Ze słoneczka przychodzi na 1m2 około 1000W i wydawałoby się, że z 5m2 solara pokrywa zapotrzebowanie domu, w czasie gdy słoneczko jest.

Są jednak takie godziny, gdy słoneczka brak a grzać trzeba. Tak ze 3 x dłużej niż czas w którym ono świeci.

Czyli... powiększyć solar 3x ? Tak do 15m2?

No, można. Bilans się zgadza.

Ale bywają też dni bez słońca.

Co z nimi?

No... to trzeba by solar powiększyć jeszcze ze 3 razy. Tak do 45m2.

Ale w pełnym słońcu takie pole solarne da moc 45kW.

Niechby tylko 4 godzinki...

To "zapas" mniej więcej na dwa dni bez słoneczka.

A co zrobić latem jak bywa i po 10 godzin słońca dzień w dzień?

- Bufor odpowiednio duży ten problem rozwiąże, ale...

Liczono to.

Sam tez liczyłem...

Cysterna postawiona do pionu. Tak 20 do 30 tysięcy litrów wychodzi.

Wszystko dla ludzi i takie konstrukcje już zbudowano.

Działają.

Adam M..

Karolu wybacz ale bredzisz mam 4 płaskie 7,2m2 netto a ty chcesz tym grzać przez miesiąc.

[ATTACH=CONFIG]420317[/ATTACH]

Ja teraz grzeje klimatyzatorem 3,5kW i w kolejnej części domu grzejnik olejowy 400W, na bytowe + grzanie poszło już 155kWh w sumie niewiele ale mam swój prąd w ilości 1,3MWh więc chciał nie chciał muszę grzać prądem. Ale kolektorami to sobie możesz podgrzać wodę

Tylko że w wmiarę nowym domu nie trzeba teraz grzać. W okresie przejściowym można by wspomóc kolektorem ogrzewanie.Tylko raczej nie ma to sensu.Poco przewymiarować instalacje. co z wodą latem zrobić?

Tylko że w wmiarę nowym domu nie trzeba teraz grzać. W okresie przejściowym można by wspomóc kolektorem ogrzewanie.Tylko raczej nie ma to sensu.Poco przewymiarować instalacje. co z wodą latem zrobić?

Można mieć duży basen i podgrzać wodę do 35st;) kumpel się śmiał że z kostkami lodu przyjdzie a miałem temperaturę 28st bo taką lubię:).

Znajoma ma rolety automatycznie opuszczane na solary bo nie ma co z ciepłą wodą latem zrobić.

Masz rację październik jest bardzo ciepły więc nie ma na razie co grzać.

Wiesz takich magików od nowych domów nie grzejących w połowie października znam tylko z internetu. U mnie w chałupie chodzi teraz klima odpalona na 22*C w trybie grzania. pozostali tacy jak Ty żyją z akumulacji i mówią że całą zimę ogarniają, a grzeją się suszarką z suszenia głowy żony przed pracą i radiatora lodówki.

Byłem w takich domach i wybacz to nie moja bajka 20*C w domu żona by mnie wywaliła z domu, w sypialni w nocy 17*C może w wakacje nad polskim morzem w namiocie ale w domu. Katować się aby zaoszczędzić??!!

Można mieć duży basen i podgrzać wodę do 35st;) kumpel się śmiał że z kostkami lodu przyjdzie a miałem temperaturę 28st bo taką lubię:).

Znajoma ma rolety automatycznie opuszczane na solary bo nie ma co z ciepłą wodą latem zrobić.

Masz rację październik jest bardzo ciepły więc nie ma na razie co grzać.

Muszę powiedzieć że mnie zaciekawiłeś na wiosnę planuję basenik ok 20m3 na stelażu jak go grzać solarem łącznie z CWU przez wymiennik czy coś w rodzaju rzadko rozstawionej podłogówki pod basenem Pewnie Tz będzie makabryczna? A jesienią i wiosną można by wspomóc CO

[ATTACH=CONFIG]420317[/ATTACH]

Kolektory mam podłączone pod podłogówkę od 25 września i w domu temp nie spadła poniżej 22 stopni. Dom w standardzie NF 40 o pow. 85m2 jeszcze nie zamieszkały ale gotowy ( tylko reku nie podłączone). Na podłogówkę poszło lekko 12m3 betonu w tym 50% to żwir 3-6mm oraz ponad 1000m pex-a więc wiem na czym stoję. Problem to magazynowanie energii.

Wykres generujesz ze sterownika kolektora czy masz opomiarowanie zewnętrznym urządzeniem?

Karol

Wykres generujesz ze sterownika kolektora czy masz opomiarowanie zewnętrznym urządzeniem?

Generuje ze strony www na którą sterownik wrzuca swoje statystyki przez jakiś moduł podłączony do internetu.

Wracając do ogrzewania... OK jak ktoś ma nowy dom może nie grzać a co mam powiedzieć jak mam dom z 1953r? I do niego dostawiam "nowy dom" i będę miał mix`a super zaizolowany nowy dom w pakiecie ze starym w którym co można było zrobić było zrobione.

Edytowane przez marcinbbb

Wiesz takich magików od nowych domów nie grzejących w połowie października znam tylko z internetu. U mnie w chałupie chodzi teraz klima odpalona na 22*C w trybie grzania. pozostali tacy jak Ty żyją z akumulacji i mówią że całą zimę ogarniają, a grzeją się suszarką z suszenia głowy żony przed pracą i radiatora lodówki.

Byłem w takich domach i wybacz to nie moja bajka 20*C w domu żona by mnie wywaliła z domu, w sypialni w nocy 17*C może w wakacje nad polskim morzem w namiocie ale w domu. Katować się aby zaoszczędzić??!!

A więc zaliczam się i ja do tych październikowych magików. Temp pływa od południa 23-26oC, a w jednej sypialni od północy w miarę stała 22-23oC (zakresy całodobowe).

Generuje ze strony www na którą sterownik wrzuca swoje statystyki przez jakiś moduł podłączony do internetu.

Wracając do ogrzewania... OK jak ktoś ma nowy dom może nie grzać a co mam powiedzieć jak mam dom z 1953r? I do niego dostawiam "nowy dom" i będę miał mix`a super zaizolowany nowy dom w pakiecie ze starym w którym co można było zrobić było zrobione.

Wiadomo,że dogrzewanie Słońcem nie wszędzie się sprawdzi tak jak PC nie wszędzie będzie optymalnym źródłem ciepła.

Ile by nie było kolektorów to potrzebne jest Słońce a od soboty zapowiadają załamanie pogody i z marzeń całorocznego ogrzewania Słońcem nici :)

Karol

A więc zaliczam się i ja do tych październikowych magików. Temp pływa od południa 23-26oC, a w jednej sypialni od północy w miarę stała 22-23oC (zakresy całodobowe).

Ja też się zaliczam w domu 24 0grzewanie jeszcze nie było uruchamiane a ciepło z 14m2 kolektorow wypuszczam na zewnatrz.

Ile m2 kolektora płaskiego potrzeba by aby uzyskać jakieś sensowne zyski w CO zimą??

Tyle ile napisał Adam_mk na górze tej strony, post 224. A najlepiej żeby było można chapnąć przez godzinę tyle energii ile wynosi dobowe zapotrzebowanie.

Sprawa letniej nadprodukcji, Wszyscy uważają to za problem ale jak mawiają Amerykanie " kiedy życie daje ci cytryny zrób z nich lemoniadę"

Można postawić suszarnię do ziół, grzybów itd. Mając MW darmowej energii zawsze będziemy do przodu.

Karol