andriuss 05.06.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Pomysł taki sobie... "zakopany w ziemii i obłożony metrem styropianu ..." "temperatura nie jest problemem, bo rynny z koncentracją 50:1 dają nawet >400*..." Styropianem to bym tego nie okładał... "Żeby to miało sens komercyjny,..." Tak, ale... My tu raczej zastanawiamy się nad tym JAK problem rozwiązać aniżeli CO sprzedać, aby zarobić. Adam M. Te 400*C to się uzyskuje na świecie, żeby można było zasilać turbinę czy innego Stirlinga. W rozważanym tutaj zastosowaniu oczywiście nie trzeba, wystarczy podgrzać bufor do 80-90*. O ile ktoś, bez względu na koszty, zażyczyłby sobie ogrzewanie i CWU pozyskiwane WYŁĄCZNIE ze słońca (bo chyba de facto o to chodzi w tym wątku), zaproponowane rozwiązanie jest lepsze lub gorsze, ale realizowalne. Bo, umówmy się, aby opędzić cały rok, w tym długie tygodnie kiedy słońca jest tyle co kot napłakał, trzeba tę energię zmagazynować. A czy to będzie 100 ton wody, czy 100 ton parafiny, czy 400 ton betonu czy 1000 ton zaizolowanego gruntu, i tak musi kosztować. Poprzez "sens komercyjny" miałem na myśli to, aby nie urabiać samemu w betoniarce 80 ton betonu, itd., też jestem pasjonatem i nic nie sprzedaję. Sam z siebie byłem w stanie wymyśleć jedynie wielki bufor. Wydaje mi się, że optymalizacja kosztowa takiego bufora jest słusznym kierunkiem, ale trzymam kciuki i bardzo kibicuję wszelkim innym pomysłom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.06.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 sześcian o boku 5m3 to 125m3, a więc nie 30m3 co jest według ciebie najlepszym izolatorem na świecie? Jak się robi szczelną hydroizolację dla takiego bloku? A izolacja cieplna to chyba z jednego kawałka styropianu, a najlepiej styroduru. Pisze się fajnie, ale realia technologiczne to inna historia. Ponadto 1m3 betonu kumuluje ok. 1,8- 2MJ przy wzroście temp. o 1K, woda 4,19MJ. Cena m3 też trochę inna. W środku oczywiście woda - przepraszam, nie dopisałem. 125 m3 = 150 m2 powierzchni dla ściany o grubości 20 cm = 30 m3 żelbetu 100 kg zbrojenia na m3 betonu = 500 PLN. Najlepszym izolatorem na świecie jest próżnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.06.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Fajny temat.Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad wpięciem kolektorów słonecznych w podłogówkę. Co o tym sądzicie?W grubej podłodze z betonu przecież jest akumulacja. Powinno działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.06.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Kolektory słoneczne można tymi rękami zrobić, to nic skąplikowanego, jak budowa cepa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 05.06.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Kolektory słoneczne można tymi rękami zrobić, to nic skąplikowanego, jak budowa cepa. poprosze ten przepis na rury próżniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.06.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Jest wiele przepisów na YoyTube.Od węża ogrodowego, po puszki po piwie. Jakaś skrzynka, czarna farba do kominków, ekrany, styropian i szyba. Edytowane 5 Czerwca 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.06.2012 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 firewallZadziwiłeś mnie!Dla mnie - za jasno na tak małą moc...Chociaż...Cholera wie... Trzeba by odkurzyć jaki analizator widma i zobaczyć co świeci tak mała mocą tak jasno pod kołderką chmurek...Chyba, że u Ciebie jak raz prawie zmrok...Zrób, proszę, pomiar temperatury chmurek u Ciebie jakim pirometrem.Może coś mi się rozjaśni... andriuss Dawno, dawno temu zrobiono już taką zabawkę.Ale...Mieli do jasnego szlagu kamieni.Wykopali dołek, zaizolowali go hydro i termo i wrzucili orurowanie.Potem, gęsto polewając betonikiem, wkładali tam kamienie. Znowu rurki i znowu betonik i kamienie...Powstała spora kostka.Opisywali efekty.Nie zachwycało, ale jakoś tam działało.Policzyli, ze nie ma to jak WODA!Tyle, ze woda ma rozszerzalność objętościową...(betonik i głazy też, ale jakby mniejszą)Z konieczności pracowali na bardzo umiarkowanych temperaturach... zyzolekKolektory słoneczne tak zupełnie proste nie są!DA SIĘ je robić "tymi ręcami" i nawet bardzo wydajnie pracują.Ale trzeba koniecznie wiedzieć CO się robi i PO CO.Wtedy łatwiej o sukces.Zwykle ludzie mylą skuteczność ze sprawnością takiego panela.Te najbardziej sprawne są najłatwiejsze w budowie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.06.2012 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 andriuss "Najlepszym izolatorem na świecie jest próżnia. " Przemyślałeś problem? Powiedz JAK dostaje się wiec ciepełko z naszego Słoneczka przez próżnię kosmiczną pomiędzy Nim a Ziemią? Poczytaj co o naczyniach Dewara. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.06.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 andriuss "Najlepszym izolatorem na świecie jest próżnia. " Przemyślałeś problem? Powiedz JAK dostaje się wiec ciepełko z naszego Słoneczka przez próżnię kosmiczną pomiędzy Nim a Ziemią? Poczytaj co o naczyniach Dewara. Adam M. Żeby tylko uściślić - ja cały czas piszę o baniaku na 120 m3 wody, w zakresie temp. 40-90*C, beton jest tu tylko tworzywem na baniak i jego wkład do bilansu cieplnego jest niewielki. Dużo czytałem, myślałem, liczyłem i rysowałem. Niczego mądrzejszego od Dewara tudzież różnych form udoskonalonych termosów nie wymyślono, nawet dla kriogeników, próżnia i ekrany jest o rząd lepsza od wszelkich powszechnie stosowanych izolatorów. Jedyny problem, poza szczelnością, to te 10 ton na m2, ale to też można obejść. Ale wracając - chodzi o wielki bufor jak z wątku o buforach. Może być ze stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.06.2012 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Musisz uprowadzić skądś cysternę kolejową i zakopać ją w perlicie... Było już... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.06.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Jest wiele przepisów na YoyTube. Od węża ogrodowego, po puszki po piwie. Jakaś skrzynka, czarna farba do kominków, ekrany, styropian i szyba. Wszystko było wielokrotnie - elektroda jest pełna różnych success stories, wystarczy google. Wnioski - dla zabawy czemu nie, dużo taniej od kupnych nie wyjdzie. Najrozsądniej wykorzystać know-how Jaśka i strzelić sobie czarny dach. Jeśli spodziewasz się jakiejkolwiek sprawności samoróbek przy dużych różnicach temperatur (>30-40*), to zapomnij i odpuść. Przepis na rurę próżniową - wziąć rurę, zatkać na obu końcach i wypompować powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.06.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Panowie,Piszecie tu o magazynowaniu energii, a nic na temat jej pozyskania. Tu chyba jest istotny problem, jak najpierw w efektywny sposób pozyskać tą energię ze słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.06.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 andriuss dach mam cały czarny, ale pod spodem jest styropian więc z tej energii nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.06.2012 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Z tego dachu też nici... (ale to bajka o innej księżniczce ) "jak najpierw w efektywny sposób pozyskać tą energię ze słońca. " Prosto, łatwo i skutecznie.... CO zrobisz z mocą chwilową 100kW? Wpuścisz w podłogę ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.06.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Musisz uprowadzić skądś cysternę kolejową i zakopać ją w perlicie... Było już... Adam M. Wiem że było, ale bez konkluzji. Skończyło się na "fajnie by mieć cysternę". Nie wiem jak cysterny, ale szczelne zbiorniki żelbetowe to temat osiągalny nawet w polskich warunkach. @zyzolek - poczytaj Jaśka i elektrodę - dziesiątki stron na ten temat napisano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.06.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 andriuss dach mam cały czarny, ale pod spodem jest styropian więc z tej energii nici. a szczeliny wentylacyjnej pomiędzy poszyciem i tym styropianem nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.06.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 a szczeliny wentylacyjnej pomiędzy poszyciem i tym styropianem nie ma ? Styropapa, a dach płaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.06.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Z tego dachu też nici... (ale to bajka o innej księżniczce ) "jak najpierw w efektywny sposób pozyskać tą energię ze słońca. " Prosto, łatwo i skutecznie.... CO zrobisz z mocą chwilową 100kW? Wpuścisz w podłogę ? Zimą nie ma problemu. Ale te chwilowe 100 KW to niby z czego i co jest nośnikiem? Woda? Powietrze? Z jakiej powierzchni miało by powstać te 100KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.06.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Styropapa, a dach płaski. no ale ocieploną ścianę od południa jakąś masz ... można jakiś czarny panel do niej przyczepić, pod nim zrobić czerpnię do WM na okres grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.06.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Wszystkie ściany mam ocieplone.A dom taki http://zyzolek2.vot.pl/galeria/albums/Dom-wizualizacja/DomWiz2.jpg Powierzchnia dachu bardzo duża, więc jest pole do popisu. Słońce świeci od rana do wieczora i nic budynku nie zasłania. Edytowane 5 Czerwca 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts