kitesurf 02.06.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Witam wszystkich serdecznie. Jestem na etapie projektowania WM do mojego domu, który dopiero będzie powstawał. W załączonych zdjęciach dodałem rzuty parteru oraz poddasza z zaznaczonymi przeze mnie propozycjami miejscami nawiewów oraz wywiewów. Planuję ustalić stałą prędkość powietrza nawiewanego na sumę 2,5 m/s. Moje obliczenia: Zakładam prędkość powietrza 2,5 m/s Czyli obliczam pojemność walca ( rura 16 cm, czyli 0,16 m ), zatem powierzchnia koła x wysokość = 0,05m3 Czyli objętość powietrza nawiewanego do anemostatów wynosi 0,05m3/s, czyli 3m3/minutę, czyli 180m3/godzinę. Kubatura mojego domu to ok. 520m3, zatem stosunek wymiany powietrza do kubatury na godzinę wynosi 0,34. Planuję zrobić w moim domu zrobić 7 anemostatów nawiewowych oraz 5 wywiewowych. Zaznaczam, że są to moje propozycje. Chcę dać skrzynkę rozdzielczą, czyli: Średnica głównego kanału nawiewowego wynosi 0,16m, czyli w cm2 wynosi to 200. Zatem dzielę 200cm2/7( ilość anemostatów nawiewnych ). Wychodzi mi, że każdy z tych siedmiu anemostatów musi mieć średnicę ~ 6cm. Jeśli chodzi o wywiewne, to mam 5 sztuk tych anemostatów, zatem dzielę 200cm2/5. Wychodzi mi, że każdy z tych pięciu anemostatów wywiewnych musi mieć średnicę 7 cm. Rozumiem, że mogę zmienić np., że w kuchni anemostat wywiewny bedzie większy, ale np. w schowku mniejszy - byleby zgadzała się ilośc nawiewanego powietrza do ilości wywiewanego? Rozumiem również, że powietrze z anemostatów wywiewnych również trafiać musi do swojej skrzynki rozdzielczej, która dalej kieruje powietrze do wyrzutni? Tutaj mam pytanie - co ze skroplinami - w którym miejscu zainstalować wężyk do skroplin? Rekuperator będzie prawdopodobnie przeciwprądowy. Proszę Was o ocenę mojego "projektu" wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła, moich obliczeń oraz o wszelakie sugestie, porady co do moich przemyśleń oraz propozycje zmian - np. umiejscowienia anemostatów. Z góry wszystkim dziękuję! Pozdrawiam! Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.06.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Trochę bym się zastanowił nad taki rozmieszczeniem punktów i trochę bym to zmienił Edytowane 2 Czerwca 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 02.06.2012 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 @miki121 - ale tylko położenia anemostatów byś zmienił czy coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.06.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 @miki121 - ale tylko położenia anemostatów byś zmienił czy coś jeszcze? Jak się wkleja te rysunki to bym je wrzucił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 02.06.2012 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Klikasz - odpowiedz na ten temat i dalej zaawansowana edycja - tam masz załączniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.06.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Trochę zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 02.06.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Miki121 - wielkie dzięki. A przy okazji - dlaczego akurat tak? . P.S. W kotłowni nie dawałbyś wywiewu? I tak będzie ogrzewanie elektryczne, ale.. no właśnie ... ale... P.S.2. A jeśli chodzi o obliczenia? Czy się gdzieś mylę? Popełniłem jakiś błąd? Edytowane 2 Czerwca 2012 przez kitesurf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.06.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Myślałem że gazowa dlatego zlikwidowałem Można to spokojnie zrobić na trójnikach i szybciej i łatwiej Jutro wieczorem wkleję rozrysowaną instalację ze średnicami Bo teraz jestem padnięty A w kotłowni poza piece co będziesz miał Pewnie suszarnię i pralnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 02.06.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 W "kotłowni" będę miał pralnię oraz prawdopodobnie zasobnik do wody uzytkowej atlantica - Discovery 2. Mówisz, że na trójnikach? Czy nie będzie ta instalacja zbyt słyszalna? Słyszałem, że najlepiej dać nawiew poprzez skrzynkę rozdzielczą - wtedy mamy pewność, że będzie praktycznie niesłyszalne? Jeszcze raz wielkie dzięki i czekam na rozrysowanie Pozdrawiam! Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.06.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 W "kotłowni" będę miał pralnię oraz prawdopodobnie zasobnik do wody uzytkowej atlantica - Discovery 2. Mówisz, że na trójnikach? Czy nie będzie ta instalacja zbyt słyszalna? Słyszałem, że najlepiej dać nawiew poprzez skrzynkę rozdzielczą - wtedy mamy pewność, że będzie praktycznie niesłyszalne? Jeszcze raz wielkie dzięki i czekam na rozrysowanie Pozdrawiam! Michał A będziesz miał też linki na pranie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.06.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 A zamiast DISCOVERY 2 zamontuj nowszy model który się pojawił w ofercie atlantica EXPLORER http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/energie_odnawialne/explorer/ Zamówiłem go już na ekspozycję bardziej rozbudowana wersja Atlantic wprowadził mnóstwo nowości na lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 02.06.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 A będziesz miał też linki na pranie??? Żartujesz? To się tylko nazywa "pralnią". bo będzie tam pralka, ale żona twierdzi, że super etc., ja jednak twierdzę, że za małe pomieszczenia i i tak będzie pranie suszone np. na korytarzu . Ale nie jest to dla mnie wykładnikiem wygody. Ja moge mieć pranie wywieszone nawet w sypialni - tym bardziej, że bliżej do garderoby )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 02.06.2012 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) A zamiast DISCOVERY 2 zamontuj nowszy model który się pojawił w ofercie atlantica EXPLORER http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/energie_odnawialne/explorer/ Zamówiłem go już na ekspozycję bardziej rozbudowana wersja Atlantic wprowadził mnóstwo nowości na lato O tym pomyślę... Tym bardziej, że nastawiam się generalnie na całość instalacji i rozwiązań grzewczych elektrycznych od Atlantica Dzięki! A tak BTW - widzę, że jesteś z Bielska - Białej. Mam kumpla z Tychów - twierdzi, że Bielsko - Biała to najpiękniejsze miasto na Świecie! Edytowane 2 Czerwca 2012 przez kitesurf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.06.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Odezwij się do mnie z projektem ogrzewania Jestem dystrybutorem i instalatorem Atlantica Mamy dobre ceny na Atlantica - kupuje bezpośrednio u źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 02.06.2012 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Odezwij się do mnie z projektem ogrzewania Jestem dystrybutorem i instalatorem Atlantica Mamy dobre ceny na Atlantica - kupuje bezpośrednio u źródła Projektu jeszcze nie mam, alę dzięki! Na pewno się odezwę z zapytaniem o atlantica. Skoro masz dobre ceny, to na pewno się dogadamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.06.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 No troszkę tych urządzeń mi się sprzedaje Wybrałem ich bo mają bardzo dobre rozwiązania Fajne sterowanie ogrzewania no i przyzwoite pompki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 07.06.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Podłączam się pod temat. Skoro wyszła Ci średnica nawiewu 5 cm to co się stanie jeśli zrobisz wszystkie nawiewy średnicy 10 cm? Mam ten sam problem sam staram się policzyć wentylację i zrobić ją na trójnikach ale nie wiem czy dam radę. Nie wiem jak to zrobić żeby na nawiewniku najbliższym reku nie wiało mocniej niż na nawiewniku na samym końcu instalacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.06.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Podłączam się pod temat. Skoro wyszła Ci średnica nawiewu 5 cm to co się stanie jeśli zrobisz wszystkie nawiewy średnicy 10 cm? Mam ten sam problem sam staram się policzyć wentylację i zrobić ją na trójnikach ale nie wiem czy dam radę. Nie wiem jak to zrobić żeby na nawiewniku najbliższym reku nie wiało mocniej niż na nawiewniku na samym końcu instalacji. Pozdrawiam Zastosować skrzynkę rozdzielczą a nie trójniki ... U mnie jedna skrzynka na nawiew i jedna na wywiew. Zero trójników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 07.06.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 do mojej instalacji ciężko zastosować skrzynkę rozprężną ze względu na obsługiwane 3 piętra a skrzynka mieściłaby się na poddaszu. Jakie masz średnice od skrzynki rozdzielczej? Czy masz jakieś przepustnice do regulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 07.06.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Nie wiem jak to zrobić żeby na nawiewniku najbliższym reku nie wiało mocniej niż na nawiewniku na samym końcu instalacji. nie chcę się wtrącać do wątku nie dotyczącego systemów wentylacji opartych na kanałach małej średnicy robiąc instalację na trójnikach - jak pisał miki - będzie łatwiej, ale niekoniecznie idealnie. Niewielkie różnice w ilości powietrza nawiewanego można pominąć - to co byłoby wstydem dla fachowca niekoniecznie będzie realnym problemem dla użytkownika. Zastosowanie odpowiednich anemostatów - z dużym zakresem regulacji też może pomóc, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts