orzecho 02.06.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Witam, szukałem na forum odpowiedzi na moje pytanie ale mi się nie udało.Mój problem polega na tym. Mam dom do remontu, który stoi w zasadzie na granicy odległość około 0,5 m.Planuję nadbudowę i chce zrobić w dachu okna połaciowe w odległości mniejszej niż 4 m od granicy, ale od strony mojej działki a nie od strony zwróconej do działki sąsiada. ( dach dwuspadowy - spadek do ulicy i w strone podwórka).I tu pojawia się dylemat czy mogę to zrobić czy nie. Rozmawiałem z architektem twierdzi, że można. Gość, który ma być kierownikiem, że nie bo odległość od granicy mierzona poziomie jest mniejsza niż 4 m. Co o tym sądzicie ? Ma na to ktoś jakąś odpowiedz?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.06.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Kierbud ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.pluzanski 04.06.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Warunki techniczne par. 12, ust 5) pkt 2: min 4 m „do zwróconego w stronę tej granicy otworu okiennego umieszczonego w dachu lub połaci dachowej”. Jeśli dach z oknem nie jest zwrócony w stronę tej granicy, to rację, moim zdaniem, ma architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzecho 04.06.2012 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 No własnie otwór okienny w dachu nie jest zwrócony w stronę tej granicy tylko w stronę moje działki na podwórko. Ja już sam nie wiem co ma o tym mysleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.06.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Jeśli odległość od granicy równoległej do tego okna, jest mniejsza niż 4m, okna nie moze być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzecho 06.06.2012 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Jeśli odległość od granicy równoległej do tego okna, jest mniejsza niż 4m, okna nie moze być. Powiem tak ściana równoległa do granicy stoi w odległości 0,5 m . Okno byłoby w połaci dachowej prostopadłej do granicy w odległości około 2 m od niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 12.06.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 ale się zaplątaliście... jeśli dobrze rozumiem, okno leży na połaci nieskierowanej do granicy z sąsiadem. Wtedy możemy je tam zamieścić. Podobnie zwykłe okno może być bliżej granicy niż 4m jeśli jest na ścianie prostopadłej do tej granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts