Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja pozioma z papy, czy folii?

Recommended Posts

Nasz wykonawca upiera się przy folii na ławy i na ścianie fundamentowej z bloczków plus jak rozumiem potem na stropie parteru, kierowniczka mówi, że trzeba zrobić jak w projekcie 2 razy papa na lepiku, zgodziła się, że na ławy można dać folię. Niech mi ktos wyjaśni dlaczego każdy upiera sie przy swoim? Czy kładzenie papy jest duzo bardziej kłopotliwe i dlatego wykonawca jest fanem folii, czy rzeczywiści papa może wchodzic w reakcje ze styropianem? Czy, jak twierdzi kierownczka folia nie bedzie tak dobrze izolować, bo nie da się jej dobrze połączyć z folią na płycie parteru?

Wykonawca - jak zawsze - wybiera rozwiązanie wygodniejsze dla siebie (mniej się napracuje). Papa nie wchodzi w reakcję ze styropianem, co najwyżej substancja użyta do jej klejenia. Jeśli użyjesz lepiku na gorąco lub substancji wodorozcieńczalnej - styropianowi nic nie grozi. Moim zdaniem papa jest lepsza na scianę fundamentową (tak mam u siebie)bo folię m.in. łatwiej podziurawić i jest bardziej śliska (gorsze podłoże pod ściany budynku)

Ja położyłem bezpośrednio na fundamencię pokrytym impregnatem kauczukowym grubą papę złożoną podwójnie i posmarowaną również tym impregnatem w środku. ponieważ mam ścinę trójwarstwową więc wymurowałem podwójną warstwę z cegieł która wystaje poza obręb fundamentu 2-3 cm i na to jeszcze położyłem folie. Z tego doświadczenia wiem, że przy foli trzeba bardzo uważać na wszelkie nierówności, kamyki bo pod ciężarem ścian zostanie ona w tych miejścach przerwana. Podwójną izolacje zastosowałem dlatego, że z papy po latach zostaje papier. Jest mniejsza szansa, że jakiś kamień przerwie Ci papę przy jego małych rozmiarach może się w nią wtopić.

TYLKO PAPA TERMOZGRZEWALNA ODKĄD POJAWIŁA SIĘ NA RYNKU JEST NAJLEPSZĄ IZOLACJĄ TERMICZNĄ NA PODŁOŻACH NA GRUNCIE ORAZ IZOLACJĄ PRZECIW WILGOCIOWĄ.

Papa termozgrzewalna położona na chudym betonie na gorąco musi być oddzielona od styropianu warstwą folii budowlanej następnie styropian oraz jeszcze raz folia budowlana jako warstwa rozdzielająca dwa różne materiały o różnych właściwościach.

Nie jest moim zadaniem przekonywać o słuszności mojego zdania na ten temat ale chętnie podyskutuje na ten temat

Jestem bezpośrednim wykonawcą jastrychów i posadzek betonowych dlatego temat jest mi znany.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-07-23 10:24 ]

Zaremba , zlituj się, i poczytaj regulamin Forum. Doceniam Twoje doświadczenie zawodowe, uświadamiaj Koleżanki i Kolegów w sprawach swej specjalności - ale nie reklamuj się tak nachalnie. Poza tym oświeć mnie, od kiedy to papy (nawet termozgrzewalne) są najlepszą izolacją termiczną ????

Kłania się Tobie kolega po fachu, jednak o mniejszej potrzebie autoreklamy...