Karolina 29.05.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Nasz wykonawca upiera się przy folii na ławy i na ścianie fundamentowej z bloczków plus jak rozumiem potem na stropie parteru, kierowniczka mówi, że trzeba zrobić jak w projekcie 2 razy papa na lepiku, zgodziła się, że na ławy można dać folię. Niech mi ktos wyjaśni dlaczego każdy upiera sie przy swoim? Czy kładzenie papy jest duzo bardziej kłopotliwe i dlatego wykonawca jest fanem folii, czy rzeczywiści papa może wchodzic w reakcje ze styropianem? Czy, jak twierdzi kierownczka folia nie bedzie tak dobrze izolować, bo nie da się jej dobrze połączyć z folią na płycie parteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 29.05.2002 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Wykonawca - jak zawsze - wybiera rozwiązanie wygodniejsze dla siebie (mniej się napracuje). Papa nie wchodzi w reakcję ze styropianem, co najwyżej substancja użyta do jej klejenia. Jeśli użyjesz lepiku na gorąco lub substancji wodorozcieńczalnej - styropianowi nic nie grozi. Moim zdaniem papa jest lepsza na scianę fundamentową (tak mam u siebie)bo folię m.in. łatwiej podziurawić i jest bardziej śliska (gorsze podłoże pod ściany budynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 29.05.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Z papy. Mnie do folii nie przekonuje niepewność co do jej własności po latach, które na pewno się zmienią w wyniku starzenia i utleniania. Może się okazać, że jest krucha, łatwo pęka i przestanie spełniać prawidłowo swoją rolę jako izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 29.05.2002 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Ja miałem również w projekcie dwie warstwy papy ale zdecydowanie lepsza jest tzw plastpapa. Można ją nabyć w różnych szerokościach. Przed położeniem mozna dodatkowo zagruntować ławę (np. Izoplast "R")ale nie jest to niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2002 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Ja położyłem bezpośrednio na fundamencię pokrytym impregnatem kauczukowym grubą papę złożoną podwójnie i posmarowaną również tym impregnatem w środku. ponieważ mam ścinę trójwarstwową więc wymurowałem podwójną warstwę z cegieł która wystaje poza obręb fundamentu 2-3 cm i na to jeszcze położyłem folie. Z tego doświadczenia wiem, że przy foli trzeba bardzo uważać na wszelkie nierówności, kamyki bo pod ciężarem ścian zostanie ona w tych miejścach przerwana. Podwójną izolacje zastosowałem dlatego, że z papy po latach zostaje papier. Jest mniejsza szansa, że jakiś kamień przerwie Ci papę przy jego małych rozmiarach może się w nią wtopić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 31.05.2002 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 A co myślicie o papie do krycia dachu, którą się kładzie na gorąco. Papa ta ma warstwę folii, którą się roztapia palnikiem propoan-butan przez co również uplastycznia się powierzchnię smolistą i szybko przykleja. Papa ma ok 4-5 mm. Czy taka papę można dawać na izolację poziomą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaremba 01.06.2002 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2002 TYLKO PAPA TERMOZGRZEWALNA ODKĄD POJAWIŁA SIĘ NA RYNKU JEST NAJLEPSZĄ IZOLACJĄ TERMICZNĄ NA PODŁOŻACH NA GRUNCIE ORAZ IZOLACJĄ PRZECIW WILGOCIOWĄ.Papa termozgrzewalna położona na chudym betonie na gorąco musi być oddzielona od styropianu warstwą folii budowlanej następnie styropian oraz jeszcze raz folia budowlana jako warstwa rozdzielająca dwa różne materiały o różnych właściwościach.Nie jest moim zadaniem przekonywać o słuszności mojego zdania na ten temat ale chętnie podyskutuje na ten tematJestem bezpośrednim wykonawcą jastrychów i posadzek betonowych dlatego temat jest mi znany. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-07-23 10:24 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 01.06.2002 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2002 Zaremba , zlituj się, i poczytaj regulamin Forum. Doceniam Twoje doświadczenie zawodowe, uświadamiaj Koleżanki i Kolegów w sprawach swej specjalności - ale nie reklamuj się tak nachalnie. Poza tym oświeć mnie, od kiedy to papy (nawet termozgrzewalne) są najlepszą izolacją termiczną ????Kłania się Tobie kolega po fachu, jednak o mniejszej potrzebie autoreklamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 01.06.2002 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2002 Rozkład tworzyw sztucznych(a folia chyba do takich należy?)trwa ok.500lat papy ok.80 czy muszę jeszcze coś dodawać?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych B. 02.06.2002 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2002 Kontynuuje pod hasłem PAPA !!! Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts