Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór systemu ogrzewania C.O

lukasso12

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich kolegów i koleżanki.Zwracam się z prośbą o pomoc.Mam mieszkanie 54 m kw. na parterze w starym budownictwie, nieocieplone.Do tej pory a właściwie do dnia dzisjejszego do ogrzewania C.O i podgrzewania wody C.W.U służył mi dwufunkcyjny kocioł z zamkniętą komorą spalania Buderus FC 2520 v.Niestety uległ uszkodzeniu jego naprawa i rosnące ceny gazu zmuszają mnie do zmiany sposobu ogrzewania mojego mieszkania.Myślę o zastosowaniu pieca wolnostojacego z płaszczem wodnym i podłaczeniu go do istniejącej instalacji C.O nie wiem tylko jaki model zastosować i co zrobić z podgrzewaniem wody ciepłej.Proszę o jakieś wskazówki porady.Pozdrawiam Łukasz.

Widać jesteś przyzwyczajony do wygody i bezobsługowości a żeby było taniej to kocioł na paliwo stałe, wiąże się to jednak z jakimś czasem na obsługę takiego kotła. Mieszkanie małe także kotły z podajnikiem nawet te najmniejsze i tak są za duże. Może rozważyć kociołek dobowy na miał górnego spalania.

Załadunek raz na dobę miałem, CWU również możesz podgrzewać.

Zajrzyj na moją stronkę, może coś ci się spodoba.

Z kotłów z podajnikiem najmniejszy RBR 11kW można stosować od około 60m2 w "przewiewnym" domu, z miałowców Miał-Turbo lub Sekom GK.