Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okap nad wyspą

Yorey

Recommended Posts

Mędrcy, tak sobie siedzę i myślę - w kuchni ma być wyspa - w szczycie wyspy będzie płyta indukcyjna, a kuchnia stanowi część takiego open space`a, na który prócz kuchni składa się jeszcze jadalnia i pokój dzienny - kubatura tego pomieszczenia to jakieś 130m3, w suficie będzie anemostat wywiewny od wentylacji mechanicznej.

Jaki dobrać okap do tego? Kombinuję tak: skoro kubatura pomieszczenia jest spora, jest ten anemostat, to może okap niekoniecznie musi mieć jakieś super parametry wyciągowe i bardziej skupić się na tym, żeby dobrze oświetlał wyspę (do okna jest daleko), cicho pracował i dobrze wyglądał. Co myślicie? I jaki polecacie?

Witaj

Właśnie jestem także na etapie poszukiwań okapu wyspowego.

Cały sprzęt już wybrany, tylko okap ciężko znaleźć dobry, cichy, wydajny oraz o ładnym wyglądzie- w przyzwoitej cenie:) szukam tak do 2000zł.

Po wielu poszukiwaniach na 99% zdecyduje sie na okap "Ciarko"

http://mojepromocje.pl/Okap_wyspowy_CIARKO_ORW_38_Gwarancja_24_miesiace_Odbior_Warszawa_gratis_NATYCHMIASTOWA_WYSYLKA_-187.html

Dobra wydajność i cichy, do tego cena dla mnie akceptowalna. Link do produktu przypadkowego sklepu ale chyba jeden z tańszych.

Mędrcy, tak sobie siedzę i myślę - w kuchni ma być wyspa - w szczycie wyspy będzie płyta indukcyjna, a kuchnia stanowi część takiego open space`a, na który prócz kuchni składa się jeszcze jadalnia i pokój dzienny - kubatura tego pomieszczenia to jakieś 130m3, w suficie będzie anemostat wywiewny od wentylacji mechanicznej.

Jaki dobrać okap do tego? Kombinuję tak: skoro kubatura pomieszczenia jest spora, jest ten anemostat, to może okap niekoniecznie musi mieć jakieś super parametry wyciągowe i bardziej skupić się na tym, żeby dobrze oświetlał wyspę (do okna jest daleko), cicho pracował i dobrze wyglądał. Co myślicie? I jaki polecacie?

Radzę konsultację z fachowcami od wentylacji :)niech się wypowiedzą. Ja radził bym coś o dużej powierzchni z pochłanianiem obwodowym żeby przy niezbyt dużej wydajności pochłaniał jak najwięcej oparów znad płyty i przy okazji był cichy i nie zaburzał zbytnio cyrkulacji powietrza w pomieszczeniu.

• 3 months później...
Radzę konsultację z fachowcami od wentylacji :)niech się wypowiedzą. Ja radził bym coś o dużej powierzchni z pochłanianiem obwodowym żeby przy niezbyt dużej wydajności pochłaniał jak najwięcej oparów znad płyty i przy okazji był cichy i nie zaburzał zbytnio cyrkulacji powietrza w pomieszczeniu.

Witam

Mam do Was pytanie...montując okap wyspowy gniazdko dawaliście obok okapu, co powoduje że ono i przewód są widoczne czy jakoś ukrywaliście - z tym jest trudno bo konsola do montazu okapu jest mała i gniazdko z wtyczką nie wejdzie. Podłączenie na samej kostce wymagaloby odcięcia wtyczki a więc i ingerencji w okap - nie wiem jak do tego podchodziłaby gwarancja.

I druga kwestia...czy montowaliście okap w suficie podwieszanym? Muszę właśnie tego dokonać i się zastanawiam czy wytrzyma...

Witam

Mam do Was pytanie...montując okap wyspowy gniazdko dawaliście obok okapu, co powoduje że ono i przewód są widoczne czy jakoś ukrywaliście - z tym jest trudno bo konsola do montazu okapu jest mała i gniazdko z wtyczką nie wejdzie. Podłączenie na samej kostce wymagaloby odcięcia wtyczki a więc i ingerencji w okap - nie wiem jak do tego podchodziłaby gwarancja.

Tak - na kablu wewnatrz sufitu podwieszanego jest gniazdko ; wystarczy nieduzy otwor zeby zmiescic wtyczke i nic nie widac.

I druga kwestia...czy montowaliście okap w suficie podwieszanym? Muszę właśnie tego dokonać i się zastanawiam czy wytrzyma...

Wzmacniales czyms? Jesli tak, powinno (ja mam plyte OSB w konstrukcji i do niej de facto mocowany jest sufit. A - jenda rzecz; moj okap dziala jako pochlaniacz, nie wyciag.

Tak - na kablu wewnatrz sufitu podwieszanego jest gniazdko ; wystarczy nieduzy otwor zeby zmiescic wtyczke i nic nie widac.

Wzmacniales czyms? Jesli tak, powinno (ja mam plyte OSB w konstrukcji i do niej de facto mocowany jest sufit. A - jenda rzecz; moj okap dziala jako pochlaniacz, nie wyciag.

Dzieki za odp. Z wtyczka na kablu w zasadzie ok...u mnie okap jest wieszany na linkach (Mini Baltic z Toflesza) więc generalnie przewód i tak będzie widać, natomiast przełożylbym go przez konsolę i ukrył już samą wtyczkę we wnętrzu sifitu.

Płyty jako takiej nie wzmanciałem. Jest normalnie pojedyncza, tyle ze zagęszczone jest mocowanie do sufitu. Obawa to więc raczej o to że np kołek molly wyrwie sie z płyty z biegiem czasu - wiadomo że okap drochę wibruje (też mam tylko pochłaniacz).

Zastanawiam się nad wywierceniem dwóch dziur w suficie i włożeniu w nie kołków stalowych oraz wkręcenie pręta gwintowanego. Rozważam zwykły kołek rozporowy stalowy jak poniżej:

http://www.dromet.pl/pl/produkt/tuleje-rozporowe/tuleje-rozprezne-stalowe-z-klinem-wewnetrznym-trs

lub tuleje stalową, zamiast nakrętki dać inną szeroką i dokręcić pręta:

http://test.arvex.pl/com_product_info/task,product_view/catid,76/gid,9/pid,162/Itemid,71/

W trakcie montażu sufitu, powinno się ustalić gdzie przypadnie okap i w tym miejscu umiejscowić stelaż ( profil ). Jeżeli tego zabrakło to małym nakładem sił można wstawić profil. Potrzeba zrobić otwór, w który należy włożyć profil. przykrecić do niego płytę i mamy już pewność, że okap zawieszony na płycie i profilu wytrzyma. Najlepiej dać kołki typu molly wtedy. W powstałą dziurę w płycie należy wstawić kawałek płyty i zagpisować z użyciem fizeliny bądź siatki.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
  • 10 months później...