minki 03.06.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) witam, nie mogę znaleźć na forum wyczerpującej dyskusji na temat, jak skutecznie odizolować górę od dołu. Planujemy z żoną wykończenie parteru, a poddasze zostawić na za kilka lat (wiadomo kwestie finansowe). Moje pytanie: jak je skutecznie odizolować żeby nie uciekało ciepło? Planujemy ocieplić krokwie, ale zastanawiamy się czy robić instalacje na górze, czy warto ogrzewać górę? Chcielibyśmy zamknąć schody - tylko czym? Drzwi + styropian wystarczy? Czy ocieplać sufit parteru? Może ktoś mieszka w ten sposób i mógłby doradzić? budujemy w-49.12: http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/1117559/3799806.jpg tak to wygląda po częściowym wykończeniu - foto pożyczone z innego dziennika budowy: Edytowane 3 Czerwca 2012 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.pluzanski 04.06.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 U mnie, w starym domu, położyłem na stropie wełnę mineralną luzem z roli, 15 cm i przykryłem tanią folią dachową (paro-przepuszczalną). Idealnie byłoby dać 25cm. Można dociążyć n.p. płytą OSB. Otwór w stropie możesz zamknąć prostą konstrukcją drewnianą: rama dookoła, belki do ramy, od góry n.p. płyta OSB, tak żeby wełna leżała w jednej płaszczyźnie. Od dołu płyta G-K. Jeśli schody są otwarte na salon, będzie to trochę dziwnie wyglądało - da się zrobić drzwi na dole schodów? Ew ścianka i drzwi na spoczniku. Jeżeli potrzebny jest łatwy dostęp do poddasza, to potrzebny będzie wyłaz. Raczej nie używał bym styropianu ze względów p-poż. Jest też problem - w takiej przestrzeni lubią się zagnieździć myszy, jeśli znajdą jakąś szparę do środka. Oczywiście zakładam, że poddasze nie będzie "użytkowe" w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 04.06.2012 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 schody są w przedpokoju, nie widać ich w salonie, więc mam teoretycznie spore pole manewru. a robiłes instalacje na górze? tynkowałeś? grzałeś choć w minimalnym stopniu? u mnie będą okna dachowe, boję się grzybów itd w przypadku nieogrzewania piętra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.06.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 grzać ? chyba nie ma sensu jeżeli nie będzie ogrzewane, to grzyba bym się spodziewałraczej przy braku wentylacji - a skoro będziesz musiał wentylować strychto temperatura na nim będzie mniej więcej taka jak na zewnątrz /oczywiście zimą/ to raczej warstwa ocieplenia będzie potrzebna na stropie, nie w połaci dachu:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 05.06.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 wita Planujemy z żoną wykończenie parteru, a poddasze zostawić na za kilka lat (wiadomo kwestie finansowe). Chcielibyśmy zamknąć schody - tylko czym? Drzwi + styropian wystarczy? Czy ocieplać sufit parteru? Może ktoś mieszka w ten sposób i mógłby doradzić? ..no my mamy taki sam schemat działań. klatka schodowa: zabić ja szczelnie ścianą styropianową - min 15cm, zapianować... nie będzie wiało wygląda to może niespecjalnie, ale działa. strop : najlepiej ułozyć docelowe warstwy styro i ewentualną podłogówką i zalać dach: wełna w krokwie i spoko. ściany: kleić docelową warstwę ocieplenia minimum do wysokości stropu... a najlepiej lekko powyżej ...to taki plan minimum żeby ciepło nie spieprzało gdzie popadnie. ( przekonałem sie po pierwszej zimie co powinno byc z tym planie, bo u nas pewnych "zaleceń" brakło .. teraz jestem "mądry polak po szkodzie" ) pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 05.06.2012 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 czyli na górze w ogóle nie grzejecie? Mój hydraulik radzi żeby dać tam chociaz z jeden grzejnik, żeby zmniejszyć różnice temperatur A pytając "Czy ocieplać sufit parteru?" chodziło mi o oklejenie styropianem od dołu sufitu, w sensie w mieszkaniu, a nie elewacji. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario69 05.06.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 mieszkam juz 3 lata na parterze .poddasze nie ogrzewane bez instalacji .welna 15 cm miedzy krokwiami na stropie styropian 5cm plus 3 cm zalany miksokretem . na dole drzwi ociplane welna 15 .nic sie nie dzieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 09.06.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 czyli na górze w ogóle nie grzejecie? Mój hydraulik radzi żeby dać tam chociaz z jeden grzejnik, żeby zmniejszyć różnice temperatur Twoje poddasze będzie teraz normalnym, nieogrzewanym strychem. Jeśli chcesz mieć tam faktycznie temperatury dodatnie (suszenie prania) to ogrzewanie rzecz jasna musi być. Ale jeśli masz zamiar zakleić przejście styropianem to grzanie nie ma celu. Nie możesz również w takim przypadku wchodzić z instalacją CO na poddasze bo woda w rurkach zamarznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 18.07.2012 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 ..no my mamy taki sam schemat działań. klatka schodowa: zabić ja szczelnie ścianą styropianową - min 15cm, zapianować... nie będzie wiało wygląda to może niespecjalnie, ale działa. strop : najlepiej ułozyć docelowe warstwy styro i ewentualną podłogówką i zalać dach: wełna w krokwie i spoko. ściany: kleić docelową warstwę ocieplenia minimum do wysokości stropu... a najlepiej lekko powyżej ...to taki plan minimum żeby ciepło nie spieprzało gdzie popadnie. ( przekonałem sie po pierwszej zimie co powinno byc z tym planie, bo u nas pewnych "zaleceń" brakło .. teraz jestem "mądry polak po szkodzie" ) pozdro NETbet a co robić jeśli nie planuję wylewek na górze? styro się prędzej czy później utleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts