Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Saunier duval isotwin n24condens f24/30e

piano3548

Recommended Posts

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem forum, a w temacie ogrzewania totalnym nowicjuszem, gdyż do tej pory mieszkałem w wielkiej płycie :)

Proszę o opinię na temat kotła SAUNIER DUVAL ISOTWIN N24CONDENS F24/30E oraz jego użyteczności w moim domu.

W domu mamy 2 pełne łazienki (wanna+kabina), kuchnia. Powierzchnia domu ok.200m2. Podlogowka na ok.100m2. + 13 kaloryferów. Instalacja zrobiona na pex. Dom nowy z pustaka max ocieplony 15cm styropianu, na poddaszu 20cm isover.

W domu będą mieszkać 4 osoby.

Do tej pory przygotowany byłem na zastosowanie std rozwiązania czyli kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem 150l. Kolega ma takie rozwiązanie i niestety nie jest zadowolony, ponieważ brakuje im ciepłej wody! Sam chciałbym uniknąć takiej sytuacji, dlatego zacząłem pytać....

Trafiłem na opinię, że kocioł 2 funk. SD 24/30 może bez problemu zasilić nawet kilka pomieszczeń na bieżąco (dzięki dużemu wydatkowi cwu-21l/min), co daje duży komfort i nie pociąga strat jak w przypadku rozwiązania z zasobnikiem. Podobno zastępuje rozwiązanie z zasobnikiem 200l.

Proszę o pomoc doświadczonych instalatorów i użytkowników znających ten produkt. z góry dziękuję,