TypeR 20.06.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Witam Mam pytanie jakiej firmy tynk mineralny zastosowaleś? Ja się zastanawiam nad Kreisel lub Atlas. Co to jest ta obrzutka? Bo mi proponują wykonawcy jako grunt pod tynk podkładową masę tynkarską - cerplast z atlasa - ponoć bardzo dobra pozdrawiam Cześć, tynk był Kriesel-a. Obrzutka lub szpryca - to taka właśnie obrzutka ściany tynkiem, tworzy podkład pod właściwy tynk. To jest stara metoda tynkowania, tak się kiedyś tykowało mineralnymi tynkami. Tak naprawdę to mało kto dzisiaj już chce się podejmować takiej roboty, wszyscy teraz siatka z klejem i na to cienkowarstwowy tynk barwiony. Tylko dwie ekipy były chętne na taką robotę i to po sporych poszukiwaniach. A przy ścianie 1W dokładanie kasy na siatkę, dwa razy klej i potem jeszcze tynk cienkowarstwowy daje drogą ścianę. Miałem robić jeszcze tynk perlitowy ale jest on jakiś taki bardzo lekki i delikatny, kupiłem dwa worki na testy i nie podobał mi się. Tak sobie dzisiaj jeszcze na te rysy patrzyłem i niektóre poznikały, tzn. pewnie mała wilgotność jest i ich nie widać........ A u mnie szprycę robili Baumitem, tak mają wytestowane i dobrze im wychodzi, połączenie Baumit i Kreisel..... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 20.06.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Przy okazji - dyspersja akrylowa - o ile wiem sam okryl raczej nie jest paroprzepuszczalny, jak się to ładnie nazywa "nie oddycha". TypeR: w zasadzie taka obrzutka / szpryca powinna być podstawą pod każdy tynk zewnętrzny. Byłą p[od mineralny - bo kiedyś zupełnie inaczej ocieplano domy, najczęściej po prostu budując czy stawiając grube mury [stąd w zimie ciepło w lecie chłodno]. Problem jednak nie leżał w tym, że ktoś che lub nie. Zasada [n.p.] przy mineralce głosi, że podkład powinien być suchy - można go zwilżyć, zlać wodą, by ochłodzić przy upałach ale nie może być mokry na pełnej grubości. Przy okazji - taka metoda jest i koszto- i czasochłonna. A tak klej czy jakiś inny wynalazek w którym zatopiona jest siatka wraz z gruntem tworzą ową szprycę. Raz - dwa i po zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts