zyga222 03.06.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) witam, czy ktoś z forumowiczów posiada kolektor solarny powietrzny i napisać jak się sprawuje?. widziałem wersje z akumulacją - wyglądało to jak obudowany grzejnik płytowy. zastanawiam się nad zakupem takiego. producent z UK Edytowane 4 Czerwca 2012 przez zyga222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 13.06.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Ja osobiście użytkuję kolektory cieczowe. Kiedyś zastanawiałem się nad powietrznym, ale doczytałem, że to się tylko do dogrzewania budynków nadaje. Dla mnie to kiepskie rozwiązanie, bo kiedy ciepła potrzeba najwięcej to czas kiedy słońca jest najmniej... Ja powiem tak - gdyby to była technologia naprawdę skuteczna, opłacalna ekonomicznie to by się ludzie nie bawili w cieczowe, gdzie trzeba co 5 lat wymieniać glikol, lutować końcówki na twardo itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.06.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Proste,bezawaryjne ,bez serwisowe ,a więc niekomercyjne .Elewacja od strony południowej osiąga w mroźne słoneczne dni przeszło +30oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.06.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Też nie do końca rozumiem, czemu nikomu nie chce się tego produkować na sprzedaż. Może też z racji tego, że trudno przekonać ludzi do kupienia czegoś, co warte jest bardzo niewiele pracy i materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.06.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Myślę że gdyby zostały nawet spopularyzowane,to ze względu na prostotę konstrukcji i łatwość wykonania, samoróbki by zwyciężyły.Trud i koszty promocji poszły by się ...... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.06.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 ciężko jest przekonać do czegoś co nie ma NIC w środku i działa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 13.06.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Witam. Jak się czyta poprzedników to nic innego jak tylko zacząć produkcję kolektorów powietrznych. Prosto łatwo i przyjemnie i jeszcze na dodatek tanio!!!!Ponieważ w dziedzinie kolektorów jestem sceptykiem to ja zacznę od trudności a tak na przekór. Będzie przynajmniej ktoś na nie.Do kolektora wodnego doczepiamy rurkę z glikolem i całość wędruje na ogół do komina i wychodzi w kotłowni. A powietrzny ma duży otwór wlotu i taki sam wylotu do powietrza. A do czego te otwory podłączymy, jak zorganizujemy całą tą dystrybucje powietrza? Jak połączymy kolektory z sobą? Czy kolektory połączymy z sobą czy każdy osobno do budynku. Czy to będzie faktycznie taniej, a jeżeli tak to o ile? Jakie będą ograniczenia w stosunku do cieczowych?To tak parę pytań na początek.Pozdrawiam.Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.06.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 A do czego te otwory podłączymy, jak zorganizujemy całą tą dystrybucje powietrza? Jak połączymy kolektory z sobą? Czy kolektory połączymy z sobą czy każdy osobno do budynku. kanały do WM da sie po domu rozprowadzić to może i taki kolektor też da się podłączyć ... dlaczego mamy je łączyć...? może lepiej wybudować jeden odpowiednio duży w połaci dachu lub jako część elewacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.06.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 kanały do WM da sie po domu rozprowadzić to może i taki kolektor też da się podłączyć ... Co się nie da, wszystko się da, tylko jak to zrobić w domu już istniejącym. Jakoś nie bardzo to sobie wyobrażam. Czyli ciężar kosztów przenosimy w budowę kanałów i wymiany. może lepiej wybudować jeden odpowiednio duży w połaci dachu lub jako część elewacji ...W budynku już istniejącym? A w nowobudowanym takie kolektory będą na zamówienie ze względu na różny rozstaw krokwi i szyby będziesz hartował też tylko pod zamówienie a koszt tego to 3X cieczowy. Pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.06.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Co się nie da, wszystko się da, tylko jak to zrobić w domu już istniejącym. Jakoś nie bardzo to sobie wyobrażam. Czyli ciężar kosztów przenosimy w budowę kanałów i wymiany.W budynku już istniejącym? A w nowobudowanym takie kolektory będą na zamówienie ze względu na różny rozstaw krokwi i szyby będziesz hartował też tylko pod zamówienie a koszt tego to 3X cieczowy. Pozdrawiam. Witold no tak ... jak coś jest proste i działa to trzeba skomplikować tak swoją drogą ... kto jak kto, ale Ty pytasz jak zbudować system modułów łączonych w jeden większy... przecież taki panel nie ma nic w środku, wystarczy tylko system zaślepek i przepustów wszystko razem spinane przez kanały zbiorcze powietrza wlatującego i wylatującego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 14.06.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Nie bardzo wyobrażam sobie tym grzać wodę. Glikol, małe rurki, ciecz krąży stosunkowo cicho. Przy powietrznym głośniej, fi też musi być większe. Pytanie jak sterować przepływem powietrza tak by ciepło zdążyło się oddać przez wężownicę. Suma summarum kolektory powietrzne nie są wcale takie proste jak to się wydaj. Sama budowa kolektora zgodzę się, ale reszta to masakra. Jeszcze raz piszę, gdyby było cacy Viessmanny, Hewalexy i wszystkie inne by już dawno to ludziom wciskali. A prawda jest taka, że praktycznie żaden producent kolektorów słonecznych nie produkuje glikolu tylko sprzedaje produkty konkurencyjne, więc jaki w tym zarobek?Gdyby powietrzne były cacy to cieczowe by zostały porzucone, co by klienci gitary z problemami nie zawracali. Nie producent zarabia na serwisie, tylko lokalni rzeźbiarze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.06.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Nie bardzo wyobrażam sobie tym grzać wodę. Glikol, małe rurki, ciecz krąży stosunkowo cicho. Przy powietrznym głośniej, fi też musi być większe. Pytanie jak sterować przepływem powietrza tak by ciepło zdążyło się oddać przez wężownicę. mówi ci coś "jaśkowy solar" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.06.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Gdyby powietrzne były cacy to cieczowe by zostały porzucone inny układ potrzebujesz do przygotowywania CWU... a zupełnie inny do wspomagania ogrzewania ...( tutaj CWU jest tak przy okazji ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.06.2012 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Ja mam swoje kolektory cieczowe. Niech będą wg was skomplikowane w budowie. Czy nie uważacie, że zamiast glikolu (który kosztuje z 200zł), który trzeba wymieniać co 5 lat nie lepiej byłoby zamontować zamiast pompki wentylator i tylko tłoczyć powietrze.Przecież powietrze w instalacji by się pięknie nagrzewało od słońca, więc po co ten nieszczęsny glikol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.06.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 no tak ... jak coś jest proste i działa to trzeba skomplikować Witam. Jasiek, nawet nie wiesz z iloma prostymi projektami mam do czynienia, które w konsekwencji nie są później do realizacji. Teoretycznie to wszystko łatwo wygląda. Co innego wykonać prototyp , co innego powielić go w produkcji. Przykład pierwszy z brzegu. Wykałaczka, nic prostszego a spróbuj ją wykonać, i jeszcze żeby była odpowiednia. To wcale nie znaczy, że wykonanie kolektora powietrznego graniczy z cudem. Wręcz odwrotnie. Natomiast ze względu na jego specyfikę, możliwości jego wykorzystania są mocno ograniczone. Masz przecież kolektor, spróbuj wspomagać ogrzewanie. Natomiast ja jestem tego zdania, że to co jest skomplikowane to trzeba uprościć, czego wyraz daję w instalacjach. mówi ci coś "jaśkowy solar" ... Przyznam się szczerze, że jakoś do tej pory nie chciałeś się z nami podzielić fotkami a więc nie! Pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.06.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Przyznam się szczerze, że jakoś do tej pory nie chciałeś się z nami podzielić fotkami a więc nie! Pozdrawiam. Witold coś słabo śledzisz FM... założyłem nawet taki temat "jaśkowe wynalazki"... na pierwszej stronie masz jak byk fotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.06.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 coś słabo śledzisz FM... Rzuć linkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.06.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 mówisz, masz...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203309-ja%C5%9Bkowe-quot-wynalazki-quot&highlight=ja%C5%9Bkowe+wynalazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.06.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Do jakiej max temperatury ci to podgrzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.06.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Do jakiej max temperatury ci to podgrzewa? ponad 50* zdarzało się kolo 60* ale mam założony ogranicznik który wyłącza układ po osiągnięciu 48* w zbiorniku od solara... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts