Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory Powietrzne

zyga222

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli to co wyszukałem w bazie danych ze stacji meteo-koniec lutego max.300W/m2/h (najwięcej w lutym) to nieprawda? Rozumiem,że mówimy o tym co dociera do powierzchni kolektora.

Dane meteo są uśrednione dla realnych warunków atmosferycznych na przestrzeni 20 lat. Wpływ ma też kąt nachylenia czujnika, bo w danych ze stacji meteo najczęściej jest kilka pomiarów (płasko, pionowo, 30, 45, 60).

To, co ja podałem (1 kW/m2) to natężenie promieniowania słonecznego do powierzchni prostopadłej do promieni gdy nie ma chmur. Jedno drugiemu nie przeczy.

Tu jest chyba coś nie tak. Na wykresie miesięcznym caluśki styczeń i kawał lutego 2011 poza trzema dniami nasłonecznienie poniżej 60W/m2. Toż to egipskie ciemności musiały być, bo nawet kompletnie zachmurzone niebo daje w okolicach 100W/m2. Uszkodzony/zaśnieżony czujnik?

To nie jest uszkodzony czujnik.To jest nasz Polska zima i taka jest szansa wykorzystania słońca do grzewczych celów w tym okresie.Sprawdź dwa parametry jednocześnie.Temperaturę i nasłonecznienie.Zauważysz wtedy,że jak jest spory minus,to jest słonecznie.Jak cieplej to pochmurno.I wtedy gdy jest słonecznie to na kolektorach na ogół leży szadź.Wykorzystanie ciepła słonecznego od października do marca to totalna bzdura jest.Przynajmniej w Polsce.

To nie jest uszkodzony czujnik.To jest nasz Polska zima i taka jest szansa wykorzystania słońca do grzewczych celów w tym okresie.Sprawdź dwa parametry jednocześnie.Temperaturę i nasłonecznienie.Zauważysz wtedy,że jak jest spory minus,to jest słonecznie.Jak cieplej to pochmurno.I wtedy gdy jest słonecznie to na kolektorach na ogół leży szadź.Wykorzystanie ciepła słonecznego od października do marca to totalna bzdura jest.Przynajmniej w Polsce.

Dlatego zamontowałem kolektory płaskie i nie żałuję wyboru.

• 1 year później...

Witam. Nie chce zamieszczać nowego tematu o kolektorach powietrznych gdyż jest ich dość sporo. Za dwa lata zamierzam rozpocząć budowę własnego domu i czas który mi został spędzam nad szukaniem odpowiednich dla mnie rozwiązań. Dom będzie miał 460m2 z racji tego że będzie to mały pensjonat na 5 pokoi projektowany na max 20 osób. Jednym z głównych kosztów będzie otrzymanie dużej ilości C.W.U. dla gości. Posiadam dach z nachyleniem 52 stopnie na południe więc prawie idealnie by zamontować kolektory słoneczne cieczowe. Mają jednak one swoją wadę mianowicie nie opłaca się ich przewymiarować ze względu na problem z nadmiarem mocy w ciągu lata oraz ze względu że dobrej jakości kolektory cieczowe mają wysoką cenę (muszą być wykonane z miedzi). W wyniku czego w okresie wiosennym i jesiennym gdy słońca jest mniej nie są one w stanie dostarczyć potrzebnej ilości ciepła. Tutaj narodziła się myśl żeby wykonać samodzielnie kolektory powietrzne (posiadam zaplecze warsztatowe, giętarki, spawanie aluminium jak również dość sporą ilość potrzebnych materiałów) tak więc jestem w stanie wykonać bardzo precyzyjnie dobrej jakości kolektor o powierzchni 2m2 w cenie około 750zł wliczając w to profesjonalne malowanie absorbera czarnym matem w technice proszkowej.

Otrzymane ciepłe powietrze tłoczyć do wymiennika ciepła powietrze woda znajdującego się przy buforze ciepła w piwnicy poprzez kanały wentylacyjne. Planowałbym dużą ilość takich kolektorów maksymalnie mogę zmieścić dwa zestawy o wymiarach 5mx6m. W ciągu lata przy znacznym nadmiarze ciepła wystarczyłoby zamontowanie czujnika który po osiągnięciu zadanej temperatury otworzy klapy i i pozwoli się kolektorom przewentylować grawitacyjnie ten sam układ może również służyć by okresowo pozbyć się wilgoci gdyby się pojawiła. Będzie też potrzebny układ który będzie płynie regulował pracę wentylatora by otrzymać największą sprawność oparty na odczytach temperatur z kolektora i bufora. Kolektor osiąga największą sprawność przy dużym przepływie powietrza lecz tym samym mniejszą temperaturę na wyjściu która jest potrzebna by doszło do wymiany ciepła więc wraz ze wzrostem temperatury wody w buforze prędkość wentylatora musi być stopniowo obniżana by zachować różnicę temperatur. Sprawnością wymiennika się nie przejmuje gdyż kolektor jest na tyle tani że można ich zamontować więcej. Do zasilania wentylatorów można zastosować dodatkowe panele fotowoltaniczne. Niewątpliwą zaletą jest brak płynu solarnego oraz mała bezwładność cieplna układu układ zareaguje prędzej podczas gdy słońce będzie wychodzić zza chmur na krótkie chwile. Nie wykonywałem jeszcze obliczeń, posta publikuję tylko jako koncepcja i oddaję ją pod krytykę, na pewno jest coś o czym nie wiem lub zapomniałem.

Edytowane przez mydlo

mydlo - pisząc kolokwialnie - nie używałbym szkła do podcierania ...

Znalazłem wykres porównujący sprawności różnych rozwiązań (źródło: http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i1/i6/i7/i4/r1674/NeupauerK_AnalizaSprawnosci.pdf)

Spr_KPow.jpg

Z wykresu wynika, że w bardzo dobry słonecznie dzień z 2 pól o łącznej powierzchni 60m2 uzyskasz moc ... 60m2 x 800W/m2 x 30% = 14,4kW.

W takich samych warunkach, to samo można uzyskać z ~27m2 kolektora próżniowo rurowego CPC.

Rurociąg między polem kolektorów powietrznych a wymiennikiem ciepła (pytanie jakim?) to ~DN 250 + izolacja 100mm.

Przy kolektorach cieczowych masz dwie rury Cu 22mm + izolacja ~40mm.

"Problem" nadmiaru mocy latem został rozwiązany np. w 2004 roku technologią AquaSystem ... zastosowano czystą wodę do napełnienia instalacji kolektorów słonecznych.

Za wilgotność w budynku odpowiedzialna jest instalacja wentylacji, która moim zdaniem powinna być mechaniczna z odzyskiem ciepła.

Osobiście "poszedłbym" w:

- 21m2 kolektora próżniowo rurowego CPC dla ciepłej wody użytkowej, reszta dachu fotowoltaika

albo

- 40m2 kolektora próżniowo rurowego CPC dla ciepłej wody użytkowej i częściowego ogrzewania, reszta dachu fotowoltaika.