Przewas 03.06.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witajcie Zabieramy się za remont starej poniemieckiej chałupy. Chałupa w rzucie prostokątnym 22mx10,6m. Obecnie pokryta dachówką cementową, po remoncie blacha na felc i panele fotowoltaiczne. Jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o konstrukcje dachu, więc z góry przepraszam za moje błędy w opisie. W istniejącym stropie chcielibyśmy wyciąć otwór o wymiarach mniej więcej 4x7m. Konstrukcja dachu wygląda tak: http://belchatow.com/pablo/dom/wiezba.jpghttp://belchatow.com/pablo/dom/wiezba2.jpgZ uwagi na to, że po wycięciu otworu, wypadnie nam jeden - dwa słupki podpierające belkę (podwalinę?) na której opierają się słupy, osoba, która liczy nam konstrukcję, zaproponowała podparcie tej belki na całej długości od spodu belką z drewna klejonego o przekroju 800x200mm. Belka ta miała by zostać zamocowana następnie do ścian nośnych parteru. Nie do końca przekonuje mnie takie rozwiązanie, głównie z powodu wizualnych ale pewnie też ekonomicznie tanie nie będzie.Jeżeli dobrze rozumie, to ta belka podwalinowa przenosi po prostu obciążenie słupów pionowo w dół. Wymyśliłem sobie więc dwa rozwiązania.Pierwsze - to wycinam ta belkę na długości otwory w stropie, a słup wymieniam i podpieram na wylanej stopie na parterze. Drugie - zwiększam przekroje słupów na krańcach otworu, zwiększam przekrój i długość mieczy tak aby sąsiednie belki przejęły obciążenia środkowego zlikwidowanego słupa. Z góry dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.06.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 A co ma być na tym poddaszu? Rozważyłbym prowadzenie belki stalowej i może nie koniecznie na całej długości. Niestety o wszystkim decyduje konstruktor. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 04.06.2012 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Poddasze całe użytkowe. Oczywiście, zdaje sie w 100% na konstruktora ale chciałbym też wiedzieć jakie są inne opcje i z nim przedyskutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.06.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Strop jest wykonany na belkach stalowych. Przy wycinaniu stropu dobry spawacz będzie potrzebny. Tak jak sugerowałem rozwiązałbym to stalą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts