Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba płatwiowo – kleszczowa - przebudowa

Przewas

Recommended Posts

Witajcie

Zabieramy się za remont starej poniemieckiej chałupy. Chałupa w rzucie prostokątnym 22mx10,6m. Obecnie pokryta dachówką cementową, po remoncie blacha na felc i panele fotowoltaiczne.

Jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o konstrukcje dachu, więc z góry przepraszam za moje błędy w opisie.

W istniejącym stropie chcielibyśmy wyciąć otwór o wymiarach mniej więcej 4x7m.

Konstrukcja dachu wygląda tak:

http://belchatow.com/pablo/dom/wiezba.jpg

http://belchatow.com/pablo/dom/wiezba2.jpg

Z uwagi na to, że po wycięciu otworu, wypadnie nam jeden - dwa słupki podpierające belkę (podwalinę?) na której opierają się słupy, osoba, która liczy nam konstrukcję, zaproponowała podparcie tej belki na całej długości od spodu belką z drewna klejonego o przekroju 800x200mm. Belka ta miała by zostać zamocowana następnie do ścian nośnych parteru.

Nie do końca przekonuje mnie takie rozwiązanie, głównie z powodu wizualnych ale pewnie też ekonomicznie tanie nie będzie.

Jeżeli dobrze rozumie, to ta belka podwalinowa przenosi po prostu obciążenie słupów pionowo w dół.

Wymyśliłem sobie więc dwa rozwiązania.

Pierwsze - to wycinam ta belkę na długości otwory w stropie, a słup wymieniam i podpieram na wylanej stopie na parterze.

Drugie - zwiększam przekroje słupów na krańcach otworu, zwiększam przekrój i długość mieczy tak aby sąsiednie belki przejęły obciążenia środkowego zlikwidowanego słupa.

Z góry dzięki za rady.