bellka77 03.06.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam mam pytanie bo już zgłupiałam odnośnie nowelizacji ustawy o prawie budowlanym.Moja działka ma 12,3m na wjeździe od ulicy, wielkości 801m2. Sasiad pobudował się głęboko w działce ileś lat temu, drudzy mają dom z drugiej strony. Plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza zabudowę bliźniaczą na działkach o froncie poniżej 16m.Ale sąsiad nie wyraża zgody na zagospodarowanie jego części działki tylko na projekcie do uzyskania samego pozwoleniana budowę. No i STOP. Co mam teraz zrobić?? Czy można jeszcze coś zdziałać?? Kiedy mogę się odwoływać do wojewody??Dziękuję za posty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.06.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Nie bardzo wiem w czym problem.Stawiasz dom w granicy (ściana bez okien). Odległość od drugiej granicy 4m dla ścian z oknem, lub 3 bez okna. Czyli masz długość domu od 8,3 do 9,3m.Jak sąsiad będzie chciał, to się „doklei” do twojej ściany.Architekt sobie poradzi bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 04.06.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Witam mam pytanie bo już zgłupiałam odnośnie nowelizacji ustawy o prawie budowlanym.Moja działka ma 12,3m na wjeździe od ulicy, wielkości 801m2. Sasiad pobudował się głęboko w działce ileś lat temu, drudzy mają dom z drugiej strony. Plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza zabudowę bliźniaczą na działkach o froncie poniżej 16m.Ale sąsiad nie wyraża zgody na zagospodarowanie jego części działki tylko na projekcie do uzyskania samego pozwoleniana budowę. No i STOP. Co mam teraz zrobić?? Czy można jeszcze coś zdziałać?? Kiedy mogę się odwoływać do wojewody?? Dziękuję za posty. Pozdrawiam Czy któryś z sąsiednich domów stoi w granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.06.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Czy któryś z sąsiednich domów stoi w granicy? Napisał wyraźnie: Sasiad pobudował się głęboko w działce ileś lat temu, drudzy mają dom z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 04.06.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Napisał wyraźnie: Wyraźnie widać, że nie napisał tego wyraźnie. Można się tylko domyślać Sąsiadów nie zmusisz. Pozostaje Ci szukanie domów na wąską działkę Edytowane 4 Czerwca 2012 przez Lopesjus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.06.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Wyraźnie widać, że nie napisał tego wyraźnie. Można się tylko domyślać Sąsiadów nie zmusisz. Pozostaje Ci szukanie domów na wąską działkę Czyli domu o długości ściany frontowej od 4,3 do 6,3m ? A do czego ma zmuszać sąsiada - do budowy drugiej cześci bliźniaka? Zapis o budowie bliźniaka nie oznacza, że jakiś sąsiad też musi budować akurat teraz lub wyrażać zgodę na budowę 1/2 bliźniaka. Zabudowa jednorodzinna bliźniacza, nie oznacza, że muszą to być bliźniaki jednojajowe. Występuje o pozwolenie na budowę 1/2 bliźniaka, stawia dom w granicy i finto. Przypominam również, że bez kombinacji w bliźniaki, na tej działce można postawić dom wolnostojący w odległości od granicy nie mniejszej niż 1,5m lub w samej granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.pluzanski 04.06.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Zgodnie z warunkami technicznymi, przy takie działce można zbliżyć się na 1,5m do granicy ścianą bez okien, albo do samej granicy (naturalnie bez okien). Jednak takie zbliżenie spowoduje automatyczne włączenie sąsiada (tego, do którego się zbliżasz) do postępowania administracyjnego. To znaczy że będzie dostawał powiadomienia listem poleconym o postępowaniu w sprawie twojego pozwolenia na budowę, możliwość wglądu w dokumentację i prawo do zaskarżenia decyzji, jeśli uzyskasz pozytywną.Innymi słowy, chociaż nikt sąsiada o zgodę nie będzie się pytał, to będzie miał możliwość przedłużania poprzez odwołania do kolejnych instancji, w końcu do sądu.Przy 12,3m, minus 4m od jednej strony i 1,5m od drugiej daje 6,8m na szerokość domu. Mało, ale wykonalne, jest jeden haczyk - odległość 1,5m nie może być zmniejszona przez n.p. okapy, czyli krawędź okapu powinna być min. 1,5m od granicy, czyli dom jeszcze węższy, niestety.Miejscowy plan ma niższą rangę niż rozporządzenie (tu warunki techniczne) i w mojej opinii nie może w takiej sytuacji zakazać budowy w granicy (czyli dopuścić tylko bliźniaki) chociaż w praktyce takie rozbieżności się zdarzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.06.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Innymi słowy, chociaż nikt sąsiada o zgodę nie będzie się pytał, to będzie miał możliwość przedłużania poprzez odwołania do kolejnych instancji, w końcu do sądu. No niekoniecznie, bo w pierwszej kolejności musiałby zaskarżyć zapisy MPZP, które na tych (takich) działkach przewidują (dopuszczają) zabudowę jednorodzinną bliźniaczą, a to oznacza zabudowę w ścisłej granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bellka77 04.06.2012 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Problem w tym,iż nie mogę otrzymać pozwolenia na budowę, bo de facto projekt jest domem wolnostojącym (choć rysowany był na zamówienie jako połówka bliźniaka), a pani w starostwie powiedziała iż działka jest za wąska do otrzymania pozwolenia. i sąsiad musi? wyrazić zgodę na ujęcie jego działki w pozwoleniu, wtedy front działki poszerzy się z 12,3 do 18,3. Natomiast sąsiad powiedział,że ni diabła... nie podpisze i koniec. Pozostaje mi tylko (chyba) odwołanie się do wojewody o wyrażenie zgody na pozwolenie. Sprawa się ciągnie już 4 miesiąc i trafia mnie szlag. Czy sama mam się odwoływać, czy to za pośrednictwem starostwa do wojewody?Sąsiad z którym dzielę granicę, dom ma pobudowany (wg planów zp obecnie obowiązujących) w pasie zieleni ekologicznej. A chodzi mi głównie o to, że nie wyraża on zgody na wzięcie pod uwagę części jego działki tylko do planu zagospodarowania na papierze tylko do momentu uzyskania PNB. Bo na wybudowanie domu się zgodził.. Czy to da się obejść bez jego zgody?? Plan zagospodarowania przestrzennego w gminie dopuszcza TYLKO zabudowę bliźniaczą. Edytowane 4 Czerwca 2012 przez bellka77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.06.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 1. Zapodaj linka do tego MPZP z podaniem obszaru.2. Pani ze starostwa może sobie gadać co chce – ważne jest co napisze.3. Masz decyzję odmowną ? Jeśli tak zapodaj ją.4. Jak masz jakiekolwiek pismo w tej sprawie zeskanuj i prześlij na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bellka77 04.06.2012 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Lopesjus-żaden z sąsiadów nie ma domu w granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bellka77 04.06.2012 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 sSiwy, ale czy jest możliwość otrzymania tego pozwolenia bez zgody sąsiada na wirtualne poszerzenie działki -mojej znaczy się.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.06.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 1. Ale w tej gminie najprawdopodobniej nie ma MPZP tylko jest studium – nie ma MPZP na stronie gminy2. Otrzymałeś najprawdopodobniej Warunki Zabudowy podaj co tam jest napisane.3. Na działce o szer. 12,3m zmieści się tylko budynek o długości max. 9,3m – nie ma szans na inny.4. Nie bardzo rozumiem w czym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 12.06.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 A co to ma być to wirtualne poszerzenie działki??? Bo ja też nic z tego nie rozumiem. Chcesz pożyczyć od sąsiada kawałek działki do PnB a potem mu ją oddać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bellka77 14.06.2012 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 (edytowane) podobno tak można... zawrzeć umowę cywilno-prawną (pisemnie bądź ustnie) na użyczenie części działki na czas określony, np. do czasu otrzymania PNB. Z chwilą otrzymania dokumentu umowa taka wygasa... bez żadnych konsekwencji.podobno tak można ... Edytowane 14 Czerwca 2012 przez bellka77 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.06.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Pierwsze słyszę.Przepisy rozporządzenia odnoszą się do granicy działek, a żeby te zmienić nie wystarczy umowa cywilno-prawna tylko podział, KW, akt notarialny itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.06.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 W pewnych sytuacjach – wystarczy.Pozwolenie na budowę budynku, może być wydane na 2 działki (kilka działek) – co jest dość rozpowszechnioną praktyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.06.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Owszem, ale nie mówimy tu o przekazaniu całej działki a jej fragmentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.06.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Upraszczajac: W zasadzie nic nie jest przekazywane. To bardzo stary trik, pozwalający na „przesunięcie” granic. Wniosek o wydanie PnB jest dla terenu obejmującego np. 2 działki, mimo, że dom posadowiony będzie tylko na jednej. Projekt zagospodarowania terenu (terenu, a nie tej jednej działki) w zasadzie całkowicie załatwia sprawę – zgodnie z PB art.34.3.1. Oczywiście niezbędne jest oświadczenie o prawie do dysponowania tym terenem, na potrzeby budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.06.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 To rozwiązanie rozumiem. Tylko który sąsiad zechce iść na taki układ?Ale bellka77 wyraźnie pisała o przekazaniu na jakiś czas części działki (czy "wirtualnym jej poszerzeniu"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts