Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wąska działka a zgoda? sąsiada

bellka77

Recommended Posts

Witam

mam pytanie bo już zgłupiałam odnośnie nowelizacji ustawy o prawie budowlanym.Moja działka ma 12,3m na wjeździe od ulicy, wielkości 801m2. Sasiad pobudował się głęboko w działce ileś lat temu, drudzy mają dom z drugiej strony. Plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza zabudowę bliźniaczą na działkach o froncie poniżej 16m.Ale sąsiad nie wyraża zgody na zagospodarowanie jego części działki tylko na projekcie do uzyskania samego pozwoleniana budowę. No i STOP. Co mam teraz zrobić?? Czy można jeszcze coś zdziałać?? Kiedy mogę się odwoływać do wojewody??

Dziękuję za posty.

Pozdrawiam

Nie bardzo wiem w czym problem.

Stawiasz dom w granicy (ściana bez okien). Odległość od drugiej granicy 4m dla ścian z oknem, lub 3 bez okna. Czyli masz długość domu od 8,3 do 9,3m.

Jak sąsiad będzie chciał, to się „doklei” do twojej ściany.

Architekt sobie poradzi bez problemów.

Witam

mam pytanie bo już zgłupiałam odnośnie nowelizacji ustawy o prawie budowlanym.Moja działka ma 12,3m na wjeździe od ulicy, wielkości 801m2. Sasiad pobudował się głęboko w działce ileś lat temu, drudzy mają dom z drugiej strony. Plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza zabudowę bliźniaczą na działkach o froncie poniżej 16m.Ale sąsiad nie wyraża zgody na zagospodarowanie jego części działki tylko na projekcie do uzyskania samego pozwoleniana budowę. No i STOP. Co mam teraz zrobić?? Czy można jeszcze coś zdziałać?? Kiedy mogę się odwoływać do wojewody??

Dziękuję za posty.

Pozdrawiam

Czy któryś z sąsiednich domów stoi w granicy?

Wyraźnie widać, że nie napisał tego wyraźnie. Można się tylko domyślać

Sąsiadów nie zmusisz. Pozostaje Ci szukanie domów na wąską działkę

Czyli domu o długości ściany frontowej od 4,3 do 6,3m ?

A do czego ma zmuszać sąsiada - do budowy drugiej cześci bliźniaka?

Zapis o budowie bliźniaka nie oznacza, że jakiś sąsiad też musi budować akurat teraz lub wyrażać zgodę na budowę 1/2 bliźniaka. Zabudowa jednorodzinna bliźniacza, nie oznacza, że muszą to być bliźniaki jednojajowe.

Występuje o pozwolenie na budowę 1/2 bliźniaka, stawia dom w granicy i finto.

Przypominam również, że bez kombinacji w bliźniaki, na tej działce można postawić dom wolnostojący w odległości od granicy nie mniejszej niż 1,5m lub w samej granicy.

Zgodnie z warunkami technicznymi, przy takie działce można zbliżyć się na 1,5m do granicy ścianą bez okien, albo do samej granicy (naturalnie bez okien). Jednak takie zbliżenie spowoduje automatyczne włączenie sąsiada (tego, do którego się zbliżasz) do postępowania administracyjnego. To znaczy że będzie dostawał powiadomienia listem poleconym o postępowaniu w sprawie twojego pozwolenia na budowę, możliwość wglądu w dokumentację i prawo do zaskarżenia decyzji, jeśli uzyskasz pozytywną.

Innymi słowy, chociaż nikt sąsiada o zgodę nie będzie się pytał, to będzie miał możliwość przedłużania poprzez odwołania do kolejnych instancji, w końcu do sądu.

Przy 12,3m, minus 4m od jednej strony i 1,5m od drugiej daje 6,8m na szerokość domu. Mało, ale wykonalne, jest jeden haczyk - odległość 1,5m nie może być zmniejszona przez n.p. okapy, czyli krawędź okapu powinna być min. 1,5m od granicy, czyli dom jeszcze węższy, niestety.

Miejscowy plan ma niższą rangę niż rozporządzenie (tu warunki techniczne) i w mojej opinii nie może w takiej sytuacji zakazać budowy w granicy (czyli dopuścić tylko bliźniaki) chociaż w praktyce takie rozbieżności się zdarzają

Innymi słowy, chociaż nikt sąsiada o zgodę nie będzie się pytał, to będzie miał możliwość przedłużania poprzez odwołania do kolejnych instancji, w końcu do sądu.

No niekoniecznie, bo w pierwszej kolejności musiałby zaskarżyć zapisy MPZP, które na tych (takich) działkach przewidują (dopuszczają) zabudowę jednorodzinną bliźniaczą, a to oznacza zabudowę w ścisłej granicy.

Problem w tym,iż nie mogę otrzymać pozwolenia na budowę, bo de facto projekt jest domem wolnostojącym (choć rysowany był na zamówienie jako połówka bliźniaka), a pani w starostwie powiedziała iż działka jest za wąska do otrzymania pozwolenia. i sąsiad musi? wyrazić zgodę na ujęcie jego działki w pozwoleniu, wtedy front działki poszerzy się z 12,3 do 18,3. Natomiast sąsiad powiedział,że ni diabła... nie podpisze i koniec. Pozostaje mi tylko (chyba) odwołanie się do wojewody o wyrażenie zgody na pozwolenie. Sprawa się ciągnie już 4 miesiąc i trafia mnie szlag. Czy sama mam się odwoływać, czy to za pośrednictwem starostwa do wojewody?

Sąsiad z którym dzielę granicę, dom ma pobudowany (wg planów zp obecnie obowiązujących) w pasie zieleni ekologicznej. A chodzi mi głównie o to, że nie wyraża on zgody na wzięcie pod uwagę części jego działki tylko do planu zagospodarowania na papierze tylko do momentu uzyskania PNB. Bo na wybudowanie domu się zgodził.. Czy to da się obejść bez jego zgody?? Plan zagospodarowania przestrzennego w gminie dopuszcza TYLKO zabudowę bliźniaczą.

Edytowane przez bellka77

1. Zapodaj linka do tego MPZP z podaniem obszaru.

2. Pani ze starostwa może sobie gadać co chce – ważne jest co napisze.

3. Masz decyzję odmowną ? Jeśli tak zapodaj ją.

4. Jak masz jakiekolwiek pismo w tej sprawie zeskanuj i prześlij na prv.

1. Ale w tej gminie najprawdopodobniej nie ma MPZP tylko jest studium – nie ma MPZP na stronie gminy

2. Otrzymałeś najprawdopodobniej Warunki Zabudowy podaj co tam jest napisane.

3. Na działce o szer. 12,3m zmieści się tylko budynek o długości max. 9,3m – nie ma szans na inny.

4. Nie bardzo rozumiem w czym problem.

podobno tak można... zawrzeć umowę cywilno-prawną (pisemnie bądź ustnie) na użyczenie części działki na czas określony, np. do czasu otrzymania PNB. Z chwilą otrzymania dokumentu umowa taka wygasa... bez żadnych konsekwencji.

podobno tak można ...

Edytowane przez bellka77
dopisek

Upraszczajac:

W zasadzie nic nie jest przekazywane. To bardzo stary trik, pozwalający na „przesunięcie” granic.

Wniosek o wydanie PnB jest dla terenu obejmującego np. 2 działki, mimo, że dom posadowiony będzie tylko na jednej. Projekt zagospodarowania terenu (terenu, a nie tej jednej działki) w zasadzie całkowicie załatwia sprawę – zgodnie z PB art.34.3.1.

Oczywiście niezbędne jest oświadczenie o prawie do dysponowania tym terenem, na potrzeby budowlane.