wasia 03.06.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam.Dostaję bardzo wysokie rachunki za prąd a nie używam zbyt wiele energii. Jedyne prądożerne urządzenie to płyta indukcyjna (bosch). Mam pociągnięte do kuchni 380v i tu moje pytanie - czy taniej nie wyszłoby gdybym podłączył tą płytę na 220v? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.06.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Nie będzie taniej, a napewno będzie gorzej. Kup sobie miernik energii, taki wtyczkowy za 30-40zł.Podepnij kilka urządzeń i zostaw na 2-3 dni. Zapisz wyniki i nastepnę urządzenia i następne.Metoda domowa i czasochłonna, ale znajdziesz winowajców. Mam taki świeży pomiar, piec na ekogroszek sobie pracuje na minimum.Przez 2 tygodnie wciągnął ileś tam węgla i przy okazji 60 kWh energii (~30zł).Słowem w tym przypadku kotłownia pożre około 60-70zł miesięcznie w okresie letnim.Jeśli klient zamieszka w tym domu to śmiem twierdzić, że zużycie skoczy do 80-100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 04.06.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 A jakie to są wysokie - to względna sprawa podaj kwoty.... i ilu osobowe gospodarstwo.energii zuzyjesz tyle samo przy napięciu 230 i przy 380 i przy 12V. Oczywiście może być tak że płyta przy 230 grzeje się do niższej temperatury bo osiąga mniejszą moc więc z tymi samymi urządzeniami będzie miała lepsza sprawność bo mniej przejmie otoczenie ale to niezauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.06.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Weź pod uwagę, żepłyta zasilana "z 380" (mniejsza o szczegóły) pracuje tak naprawdę z napięciem 230V, tyle, że korzysta z dwóch faz równolegle. O ile wiem, nie ma płyt pracujących międzyfazowo.Tak więc, różnica w zużywanej energii i osiąganej temperaturze będzie żadna, jedynie instalacja na tym ucierpi. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts