kleo6 03.06.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam,jesteśmy na etapie rozpoczęcia prac budowlanych naszego ukochanego domku. Wykonawca prosi nas o informację czy będziemy montować rolety zewnętrzne?(jeśli mają być to będzie chciał je schować we wnękach okiennych). I tu mamy dylemat:Podstawowa zasadnicza rzecz - do czego takie rolety służą????? Wiem, że pytanie może wydawać się trywialne ale opinie,które zebrałem wśród znajomych są takie, że rolety zewnętrzne nie mają niestety żadnych właściwości tzw. "antywłamaniowych". Skoro nie chronią przed włamaniem i mają czysto funkcję osłony przed słońcem to zakres ich regulacji i tzw. "funkcjonalnością" biją je na głowę każde żaluzje/rolety itp wewnętrzne (krótko mówiąc są bardziej przyjazne w zakresie regulacji i tzw. przepuszczalności świetlnej).Jeśli tak to czy nie lepiej środki przeznaczone na takie rolety zainwestować we wzmocnione okucia /ramy i szyby klejone(czyli ogólnie mówiąc okna mające funkcję tzw "antywłamaniową") Kolejna rzecz to taka że odnoszę wrażenie, że takie rolety są też pewnym sygnałem dla złodzieja - "jesteśmy spuszczone"= nikogo nie ma w domu. Będę wdzięczny za Wasze opinie gdyż mam w tej sprawie spory mentlik.Sorka jeśli użyłem gdzieś niefachowego słownictwa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.06.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 latem pełne zasłonięcie od słońca - chłodniej w domu. Nie sądzę, aby roletki wewnętrzne dawały taki efekt.Zimą - odcięcie od zimnych wiatrów. I tego braku "antywłamaniowości" też bym nie demonizował. Nie wyobrażam sobie, aby moją ponad 2,4 metrową roletę jakiś złodziejaszek podniósł i schował z powrotem do puszki.I nie musisz zamykać wszystkich rolet - wystarczy te od tyłu, a od frontu zostawiasz podniesione. I dopiero jak się opuszczą a Was nie ma, to już jest sygnał dla sąsiadów, że coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts