Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC płytowy Pro-vent.

Recommended Posts

Chciałem zbudować GWC żwirowy, ale ze względu na okresowo wysoki poziom wód gruntowych jest to niemożliwe. Czy ktoś ma doświadczenia z wymiennikiem płytowym ? Wyliczono, że potrzebuję 12- modułowy za około 10.000 zł, więc chciałbym znaleźć potwierdzenie, że warto wydać te pieniądze na Pro-vent. Rekuperator też pewnie kupię tej firmy. A może znacie coś tańszego i dobrego ?

A jaki jest sens takiego gwc?

- centrala przy 400 m3/h pobierze 300-350W - na głębokości 1.5 m w upały jest 13-15 st. C - czyli uzyskamy z 300-350 W - 1500 - 1800 W - co daje na 5 W z 1 W! Czy nie lepiej kupić ... klimatyzator Toshiby (COP 5.2) i z niecałych 500 W mamy 2500W!!! Koszt z montażem 4500 zł brutto - mamy regulację temperatury, grzanie zima - Wydaje mi się że gwc za taką kasę to zwykłe naciąganie!

Każdy dom potrzebuje energii do chłodzenia czasami i grzania przez parę miesięcy.Te pieniądze zainwestował bym w izolację ,dobre okna i szczelność budynku.A jak warunki geo nie pozwalają na tanie rurowe rozwiązania,no cóż pech .Nie powinno robić się na siłę.GWC ma sens w domu energooszczędnym i powinno być tanie.Jeżeli zwróci się w rok czy dwa to tak. 10000PLN to przesada.A to co zaoszczędzisz potencjalnie przez kilka lat na ogrzewaniu,zainwestuj w rekuperator.Nie każdy dom musi mieć GWC.

Buduję dom energooszczędny. Izolacja pod podłogą to 30 cm grafitowego styropianu, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, ściany i strop też solidnie zaizoluję. Okna będą trzyszybowe. Więc GWC ma sens, tylko chcę wybrać rozwiązanie dobre i relatywnie tanie.

Buduję na hektarowej działce, teren (powierzchnia) mnie nie ogranicza. Jeśli wkopię rurę, mogę ją grubo obsypać po wcześniejszym zaizolowaniu styro. Będzie wyglądało jak grobla albo okopy, ale mogę to zrobić. Tylko jaki system polecacie ?

Przy wysokim poziomie wód gruntowych sprawdzi się GWC glikolowe.

Im wiecej wody tym lepiej = więcej energii.

Powietrze cały czas czerpane ze ściany budynku = zero problemów z nieprzyjemnymi zapachami.

do tego fajne możliwości regulacji pracy i nie będzie potrzebny żaden wentylator wspomagający.

polecam nasz AQUACOM

Buduję dom energooszczędny. Izolacja pod podłogą to 30 cm grafitowego styropianu, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, ściany i strop też solidnie zaizoluję. Okna będą trzyszybowe. Więc GWC ma sens, tylko chcę wybrać rozwiązanie dobre i relatywnie tanie.

Buduję na hektarowej działce, teren (powierzchnia) mnie nie ogranicza. Jeśli wkopię rurę, mogę ją grubo obsypać po wcześniejszym zaizolowaniu styro. Będzie wyglądało jak grobla albo okopy, ale mogę to zrobić. Tylko jaki system polecacie ?

Nie ma czegoś takiego jak GWC ma SENS !!

Sens jest wtedy kiedy masz z tego korzyści.

A aby mieć korzyści musisz policzyć uzyski energetyczne ze słońca oraz GWC.

Czy tu chodzi o utarczki słowne, czy o dialog? Dla mnie ma sens, jeśli odnoszę korzyść. To oczywiste.

Tyle że nie zawsze drobne zyski są warte wydanych pieniędzy ...

Idealnym przykładem są np. solary. Koszty inwestycji bardzo wysokie a zyski bardzo niskie. Zyski które prawdopodobnie nigdy nie zwrócą kosztu inwestycji.

Chodzi o znalezienie kompromisu aby wydać jak najmniej a zyskać jak najwięcej :)

Racja, ale pomimo długiego okresu amortyzacji liczy się dla mnie komfort użytkowania. No i są dotacje, warto skorzystać moim zdaniem. Nie zgłębiłem do końca tematu nakłady / efekty w przypadku GWC. Płytowego nie kupię - cena przesadna. Żwirowego nie mogę. Zostaje rurowy, glikolowy i może jeszcze coś, nie wiem. Będę to robił w przyszłym roku, na razie chciałem zrobić przejście przez ścianę fundamentową dla konkretnego urządzenia. Wygląda na to, że zrobię fi 250 i potem "się zobaczy". Muszę się przyjrzeć bliżej glikolowemu.

A ile kosztuje ten Aquacom?

obecnie sprzedajemy:

AQUACOM 350 | 100 m w gruncie za 2.250,00 EUR netto

AQUACOM 400 | 200 m w gruncie za 2.595,00 EUR netto

w cenie:

przewody/rury

Koncentrat glikolu

Lejek do glikolu1 szt.

Taśma teflonowa1 rolka

Substancja uszczelniająca 1 opakowanie

Nagrzewnica glikol-powietrze1 szt.

Pompa obiegowa1 szt

.Naczynie wzbiorcze 24 l1 szt.

Manometr 1 szt.

Zawór odpowietrzający1 szt.

Zawór kulowy 3 szt.

Przewody połączeniowe3 szt

Trójnik 2 szt

niezależny, inteligentny sterownik COMFORTPLUS

stotny jest pobór energii do tych urządzeń.

GWC AQUACOM z inteligentnym sterownikiem pracuje na jednym z trzech biegów:

na pierwszym biegu zużycie prądu jest ok. 20-25 W

na drugim biegu jest to ok 50 -60 W

na najwyższym biegu ok 80-100 W

sterownik sam przełącza biegi w zależności od sytuacji

pracując na zasadzie: osiągnąć założony efekt [temperatura na wyjściu] najniższym możliwym kosztem [ na najniższym biegu].

jak złoże jest wydajne to III bieg jest włączany sporadycznie.

CENTRALA COMAIR HRUC 450

zużywa na I biegu 20 W [bieg nocny] wydajność ok 150 m3/h

na II biegu 57W [bieg dzienny] wydajność ok 240-280 m3/h

a maksymalnie 229 [tylko przewietrzanie]

podane zużycie energii jest mierzone na wtyczce i dotyczy CAŁEGO urządzenia

konkurencja podaje czasami zużycie samych wentylatorów [ albo nawet jednego z dwóch wentylatorów !]

mamy też centralę COMAIR HRUC 380 z jeszcze mniejszym zużyciem prądu.

Edytowane przez michal_ludwin

Mógłbyś zdradzić rąbek tajemnicy jak liczycie te 1000-2000W.

w pytaniu wyczuwam wstęp do długiej i wyczerpującej dyskusji o tym, że się nie da wyciągnąć 2000 W z GWC.

liczymy 0,34 W/m3 x delta T przy maksymalnym zalecanym dla danego modelu GWC przepływie powietrza - to teoretycznie.

dla AQUACOM 400 będzie to: 0,34x400m3/h x 15 stopni wzrostu temperatury [w zimie przy "dobrym gruncie" nie ma problemu z takim wzrostem]

= 2040,00 W

ale też praktycznie porównywaliśmy temperatury wejścia- wyjścia powietrza przez wymiennik GWC i zamiennie grzałkę elektryczną [ łatwo zmierzyć ilość energii]

Wiem, że nie jest to dokładnie to samo, ale nieźle obrazuje [Klientom], że GWC faktycznie może skutecznie zastąpić grzałkę elektryczną.

W prywatnym, nowym domu jednego z naszych instalatorów GWC AQUACOM działa od jesieni i przez zimę mogliśmy dokonać obserwacji.

Pamiętajmy, że mieliśmy w tym roku okres solidnych mrozów [ nawet poniżej -25,0 C ] a temperatura na wyjściu nigdy nie spadła poniżej 0 C

AQUACOM współpracuje w tej instalacji z centralą o wydajności 550 m3/h , sam wymiennik ciecz-powietrze został powiększony, ponieważ standardowy wymiennik AQUACOM 400 przeznaczony jest do wydajności nie przekraczających 450 m3/h

Uprzedzam od razu:

Zdaję sobie sprawę, że sceptycy i malkontenci za chwilę dowiodą,

że podane wyżej dane są naciągane lub trudne do osiągnięcia w praktyce.

Faktycznie można argumentować, że jak centrala pracuje na 1 biegu przy wydajności około 150 m3/h to nie odbierze 2000 W energii.

Ale przecież w tym czasie: pompa obiegowa będzie pracowała na najniższym biegu

czyli zużyje ok 25W energii , więc "COP" nadaj jest wysoki

a dodatkowo energia "wraca" do gruntu i może być wykorzystana później.

Z tą wydajnością energetyczną GWC jest trochę jak ze spalaniem samochodu [tylko odwrotnie :-)]:

producent podaje 5 l/100 km, realnie jest 7 l/100 km a jak ktoś lubi szybszą jazdę to nie umie zejść poniżej 10l/100 km.

W 3 instalacjach z GWC tego samego typu jedna odda 2000 W inna 1200 W a inna 800 - zależnie od 100 róznych czynników :-)

Edytowane przez michal_ludwin