szycha98 04.06.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Witam wszystkich chciał bym prosić o poradę odnośnie uzupełniania wypłukanej fugi w budynku gospodarczym . Zacząłem uzupełniać fugę zaprawą cementową plus plastyfikator qmix tj zwilżam ścianę wodą i wciskam zaprawę w szczeliny .Ostatnio znajomy powiedział ze to się nie sprawdzi i ta fuga którą uzupełniam zostanie "odparzona" i, że muszę wcześniej przed uzupełnianiem bardzo rzadką zaprawą zarzucić szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiuS 04.06.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Nie do końca jest to poprawne, dlaczego ? twój sposób pobrudził piekny wizerunek cegły, wykonałeś narzut tynkarski tzw. szpryc zgodnie z sztuką murarską powinieneś był zrobić: oczyścić spoiny z luźnych fug na głębokość 1,5-2cm odkurzyć, lub przedmuchać powietrzem zwilżyć wodą, można z dodatkiem uni-gruntu 1:1 zaprawą do murowania (ja używam zaprawy do klinkieru z trasem, nie powodują wykwitów ani plam) półsuchą metodą murarską fugówką wypełnić spoiny jednocześnie je profilując. przez kilka dni zwilżać scianę wodą gotowe pamietaj aby używać zapraw cementowo-wapiennych, ewentualnie wapiennych. Nie należy stosować cementowych, zamykają mozliwość swobodnego odparowywanie wilgoci z głębszych stref sciany. pozdrawiam Wiesiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha98 05.06.2012 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Dzięki Wiesiu teraz już doczytałem po twoich wyjaśnieniach i jak tylko pogoda stanie to biorę się za ściany. Jeszcze raz dzięki za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts