stefmat 04.06.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Kiedyś wyłowiłem w internecie w Niemczech - taki agregat prądotwórczy na gaz w połączeniu z pompą cieplną.Czy u nas ktoś to robi?Za pół roku będę miał doprowadzony gaz do domu i chciałbym go najracjonalniej wykorzystać.W naszej wyszukiwarce znalazłem patent Toyoty, ale to na skalę firmy bądź osiedla . Dla indywidualnych inwestorów nie ten rozmiar.Jeżeli koszt eksploatacyjny ma być o 50% niższy od ekspolatacji na prąd, bo ciepło pracy agregatu jest dodatkowo wykorzystane do pomy cieplnej. To ja tak chciałbym oszczędzać!Czy ktoś z Państwa wie więcej? Ciepło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 04.06.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 keidys dostalem oferte na gazowa pompe ciepladla niewielkeigo domku - cos kolo 60 tys. netto plus instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 04.06.2012 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Dziękuję.W Niemczech jest tego dużo, ale nadal znajduję tylko dla większych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronos85 04.06.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) znajomy wujka ma taki wynalazek dla domku jednorodzinnego w Niemczech.Popytam podeśle linki do forum po niemiecku tak to generalnie są z 10 lat do przodu przed nami jeśli chodzi o technologie poszukaj pod hasłami: kogeneracja, CHP . Edytowane 4 Czerwca 2012 przez kronos85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 05.06.2012 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Dziękuję. Praktycznie wszystkie, duże - niemieckie firmy mają takie coś lub podobne w zestawie. Ceny zaczynają się od 4000 Eu z hakiem. Ale takiego konkretnego patentu razem agregatem prądotwórczym nie mogę znaleść. Przypominam sobie - cenę około 6500Eu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 05.06.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 http://energetyczni-doradcy.pl/?p=433 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 05.06.2012 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Już jestem bliżej. Czy ktoś już to używa? Jak z opłacalnością? Firma opisuje , że sfinansowanie tego pomysłu zwraca się po 2-3 latach. 100tys. zł z agregatem prądotwórczym na 5,5KW - . Coś mi się nie zgadza. Ale dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 05.06.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic944121-0.html w tym temacie jest osoba uzytkujaca, podobno połowe taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts