Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż mebloscianki

Alien91

Recommended Posts

Witam. planuje zrobienie własnoręczne meblościanki na moim świeżo zaadaptowanym strychu. W większości pomieszczeń mam skosy na ścianach od konstrukcji dachu. wszystko już mam obłożone re gipsem i podłogę też przez ekipę. brakuje tylko mebli i wymyśliłem że zrobie sobie meblościankę na całą ścianę ze skosem co nie zabierze wiele miejsca bo pod tym skosem i tak nikt swobodnie nie mógł chodzić. i zaprojektowałem wszystko i mam już wiertarkę i wyrzynarkę i takie drobniejsze narzędzia ale pozostało mi jeszcze kilka problemów. chce drzwiczki szafki schować do wewnątrz jej i nie wiem czy zawiasy puszkowe obejmują takie rozwiązanie. zrobiłem rysunek tego o czym mówie:

http://zapodaj.net/8fd8d39f40488.jpg.html

po 1 mam typowe rozwiązanie - takie mam np. w meblach kuchennych na zamówienie robionych. pod 2 mój pomysł którego u nikogo nie widziałem.

czy ktoś widział takie szafki? czy to możliwe? a może trzeba inne zawiasy? -ale nie chce piórowych montować.

Dzięki wielkie tego mi było trzeba.

Jeszcze miałbym pytanie. Jak się nazywa takie małe urządzenie które otwiera drzwiczki szafki gdy się je trochę naciśnie? odbojnik? bo znalazłem takie zawiasy i w opisie była mowa o takim rozwiązaniu ale na ich stronie podobne urządzenie w innym dziale nazywało się odbojnik ale nie chce kopić i nagle przekonać się ze to zwykły amortyzator do nie trzaskania. oto link. http://www.stolmet.pl/pl/p/zawias-GT...rowadnikiem/13

tam na 2 zdjęciu pod opisem jest takie urządzenie zgaduje ze to to odpowiada za otwieranie drzwi i nie wiem w końcu jak to się nazywa..

i żeby nie tworzyć nie wiem ile tych postów to zapytam tu wciąż w temaciemeblościanki o materiał. chciałem zrobić z płyty mdf ale mieszkam na wsi pod Krakowem i nie wiem gdzie jest jakiś skład tego materiału. poza tym chciałem surową bez naklejonego z wierzchu czegoś żeby tylko to pomalować farbą a mi ktoś powiedział ze mdf z definicji jest w okleinie - to prawda? wiec jak nie mdf to ostatecznie osb albo mfp ale nie wiem który lepszy jest do mebli materiał? bardziej wytrzymały?

Edytowane przez Alien91

ad.1 Oczywiście bez problemu takie zawiasy dostaniesz np GTV http://gtv.com.pl/images/produkty/akcesoriaMeblowe/01%20Zawiasy/Zawiasy_35/ZP-CONL07-...pdf

ad.2 Ogólnie rozwiązanie z otwieraniem nazywa się "Push-To-Open" ale jeśli ktoś sprzedaje tak samo działające ale inaczej je nazwie to też będzie działać.

ad3. Ten ktoś miał mniejszą wiedzę niż Ty. Młyta MDF z natury (czyli nazwy) nie jest laminowana a jak sama nazwa wskazuje płyta laminowana jest... laminowana ;) Możesz spokojnie zakupić surowy MDF z niego zrobić meble i polakierować. Gdzie to zrobisz w Krakowie to nie mam pojęcia. Może zapytaj się o hurtownię płyt meblowych na grupie krakowskiej.

Edytowane przez KDWJ
Odpowiedzi na dodatkowe pytania