Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pompy ciepła

gaw

Recommended Posts

Dużo zależy od okładziny podłogowej ale np. podłoga nie nagrzewa się od padającego na nią słońca

Przy delcie 6 podłoga(ściana) - powietrze można wyciągnąć do 40w/m2 to dane producenta zapewne dla okładziny typu ceramika(ściana bez tapety)

Realnie obniżenie temp. o 3-4 daje już komfort

Jeśli 3-4 st od temperatury zewnętrznej to bez sensu bo tyle to ja mam w domu, a nawet w upaly chłodnej zawsze na parterze (nowe budownictwo z większymi oknami i wiecej okien na poludnie potrzebowało by pewnie rolety w oknie dla mojego wyniku). Ale jeśli mowa o 3-4 chłodnej niż temperatura w domu to OK, dla mnie to już komfort. Tylko problem taki ze jak na zewnatrz jest 30 st, to ja w domu mam na parterze np. 26st, to mi teraz ta podłoga o temp 24st co może dać? Spadek temperatury do ...25st,bo tego 3-4 st spadku nie osiągnie. Chyba ze można bez problemu dać w podłogę 19-20 st?

Bo na razie to brzmi - chłodzenia pasywne zamiast rolet w oknie. Albo ja coś nie łapie

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego wynika że klienci robią mnie w balona jak opowiadają że se odpalili chłodzenie i jest przyjemnie - to dopiero żartownisie

Nie klienci tylko Ty sam robisz się w c...

Nie rozumiesz mechanizmu.

Dziś mam dobry humor i podpowiem Ci: Słońce nagrzewa napotkane obiekty (między innymi podłogę) - które nagrzewają powietrze.

Ograniczając nagrzewanie podłogi przez chłodzenie bierne/pasywne/[czy jak inaczej zwał] ograniczamy wzrost temperatury powietrza i dyskomfort.

Proste?

no i co myślisz że za każdym razem chce mi się pisać wywody

masz racje nie rozumiem (ależ to trudne dlatego pisałem o nagrzewaniu podłogi)

miałeś rację

będziesz miała racje

A tak swoją drogą wiesz że ludż też oddaje ciepło między innymi przez promieniowanie (możesz się przyczepić do ludzia) oprócz parowania i konwekcji.

Nie rozumiesz mechanizmu to sobie stań w upalny dzień obok (nie za blisko) ściany lodu

Edytowane przez mkm silesia

A tak swoją drogą wiesz że ludż też oddaje ciepło między innymi przez promieniowanie (możesz się przyczepić do ludzia) oprócz parowania i konwekcji.

Mkm, odpuść słońce, bo to inny fakultet, dużo już pisaliśmy w domu energooszczędnym i innych kolektorach. Ludź to kompletny pikuś, a latem w pełnym słońcu potrafi wpadać do domu po grube kilkaset W / m2 (tam gdzie świeci). Jak nie potrafisz zapanować nad przegrodami, to jakieś chłodzenie pasywne to zawracanie kijem Wisły, tymczasem markiza z trochę mniejszym poborem prądu da 10-krotnie lepszy efekt. O ile ktoś potrzebuje klimatyzacji, to najlepsze są do tego klimatyzatory, w PW powinien być z defaultu, a w GW kombinowałbym nad wstawieniem do domu chłodnicy z wentylatorem.

O ile ktoś potrzebuje klimatyzacji, to najlepsze są do tego klimatyzatory, w PW powinien być z defaultu, a w GW kombinowałbym nad wstawieniem do domu chłodnicy z wentylatorem.

Tylko co ma być elementem chłodzącym przy "PC PW z defaultu" - jeśli PC podłączona pod podłogówkę to co wtedy?

A przy glikolu chłodnicą rozumiem to będą klimakonwektory lub wymiennik za czerpnią WM?

No i chyba nie przy DZ poziomym z racji wysokich temperatur?

Mkm, odpuść słońce, bo to inny fakultet, dużo już pisaliśmy w domu energooszczędnym i innych kolektorach. Ludź to kompletny pikuś, a latem w pełnym słońcu potrafi wpadać do domu po grube kilkaset W / m2 (tam gdzie świeci). Jak nie potrafisz zapanować nad przegrodami, to jakieś chłodzenie pasywne to zawracanie kijem Wisły, tymczasem markiza z trochę mniejszym poborem prądu da 10-krotnie lepszy efekt. O ile ktoś potrzebuje klimatyzacji, to najlepsze są do tego klimatyzatory, w PW powinien być z defaultu, a w GW kombinowałbym nad wstawieniem do domu chłodnicy z wentylatorem.

To nie chodzi o zyski z ludzia tylko odczucie ciepła/zimna i w domu dobrze izolowanym z roletami właśnie wystarczy podłoga 24oC albo/i ściana

To nie chodzi o zyski z ludzia tylko odczucie ciepła/zimna i w domu dobrze izolowanym z roletami właśnie wystarczy podłoga 24oC albo/i ściana

Zastanawiałeś się jaki komfort cieplny mi zafundujesz przy takim profilu temperatury? Ściana może, ale 95% ma podłogówkę. Za darmo dziękuję za zimną podłogę bez recyrkulacji powietrza, wolę wentylator sufitowy.

Zastanawiałeś się jaki komfort cieplny mi zafundujesz przy takim profilu temperatury? Ściana może, ale 95% ma podłogówkę. Za darmo dziękuję za zimną podłogę bez recyrkulacji powietrza, wolę wentylator sufitowy.

taką temp. ma podłoga ogrzewana wiosną ok.24 co za niefart że to takie nie komfortowe ogrzewanie

Tylko co ma być elementem chłodzącym przy "PC PW z defaultu" - jeśli PC podłączona pod podłogówkę to co wtedy?

A przy glikolu chłodnicą rozumiem to będą klimakonwektory lub wymiennik za czerpnią WM?

No i chyba nie przy DZ poziomym z racji wysokich temperatur?

Nie wiem niestety, ja się nastawiam na klimatyzator z rozdzielaczem na jedn. wew. i wodę, więc problemu na razie nie mam. Ale gdybym miał zostawić 40 tysi za instalację, to oczekiwałbym, że PC będzie grzała i chłodziła równocześnie.

Kluczem klimatyzacji jest recyrkulacja. Jeśli graniczną temp. oceniamy na 25*, a DZ poziome da max. 15*, to recyrkulacja dajmy na to 1000 m3 da lepszy efekt niż jakiekolwiek GWC.

Ogrzewanie owszem komfortowe. Mówimy o chłodzeniu. Wyobraź sobie 24* w stopy, 30* w głowę, a powietrze stoi. Dla mnie pass.

Jak masz WM to nie stoi

przewodzenie (stopy) to 2 do 5% strat ludzia

chłodzenie grzanie - transport energii z ośrodka o wyższej temp. (ludź) do ośrodka o niższej niższej temp. podłoga no to podłogówka wiosną (zimą też bo max 29 w/g normy) nie grzeje ludzia tylko chłodzi bo ludź ma 36

Chodzi o komfort, rzecz subiektywną. Temperatury mamy jakie mamy - pobiegaj na bosaka ze świadomością, że 95-98% ciepła zatrzymujesz tzw. odzieniem wierzchnim.

W pewnym zakresie odbierasz temp. przedmiotów jako neutralną tzn nie grzeje nie chłodzi to też subiektywnie "dobra" podłogówka nie grzeje w stopy

A jaka ma temp. podłogi może 18 bo instalator myśli że to działa jak klima

Bez chłodzenia posadzki podłoga latem jest zimna. Po prostu nie promieniuje ciepłem i bardziej to ciepło odbiera niż dostarcza. Efekt jest taki, że mimo swojej temperatury odczuwamy wyraźne zimno. Dalsze schładzanie posadzki tylko potęguje ten efekt.

Aczkolwiek kilka osób pisało że to się sprawdza, ale jednocześnie wszyscy! pisali o kapciach.

dokładnie - też pamiętam te dyskusje :)

No bo to odwrocenie roli ogrzewania nie przeklada sie na zmiane rozkladu temperatur. Wyobraz soebie, ze grzejesz ogrzewaniem nie podlogowym a sufitowym. Rozwiazanie "do du...y". Identycznie jest z chlodzeniem. Powinienes sobie chlodzic sufit a nie podloge, bo inaczej jest do d.... :) Z drugiej strony jak w domu goraco, to i chlodna podloga cos da (jak i cieply sufit w zimie).

A wiec sumujac... Klasyczna PC lub klimatyzator ( jak kto woli ) Bedzie sympatyczniej i chlod opadajacy z gory na dol :) nadal mozna w skarpetkach lub na boso chodzic ;)

Albo klimakonwektory przy suficie - grzanie zimą podłogówką a latem chłodzenie klimakonwektorami.

Albo druga podłogówka na suficie, tzn. tfu :-) sufitówka. To by chyba był mega komfort cieplny.