mkm silesia 24.03.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Dodam jeszcze że tegoroczny soft w P ma możliwość wyłączenia priorytetu chłodzenia co pozwala produkować c.w.u. pompą a nie grzałką wcześniej trzeba było "bawić się" w programowanie timera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 24.03.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Dodam jeszcze że tegoroczny soft w P ma możliwość wyłączenia priorytetu chłodzenia co pozwala produkować c.w.u. pompą a nie grzałką wcześniej trzeba było "bawić się" w programowanie timera A da się to jakoś bezboleśnie zaimplementować do mojej P..... WH-SXC09D3E5, czy tylko przez wymianę całej płyty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.03.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 A da się to jakoś bezboleśnie zaimplementować do mojej P..... WH-SXC09D3E5, czy tylko przez wymianę całej płyty ? Szczerze mówiąc nie wiem ale zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 29.03.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Dla uzyskania nominalnych mocy grzewczych temp. wody zasilającej powinna wynosić 50*, a założony jej spadek 10*. Efekt? Drastyczne obniżenie COP, zwłaszcza w niskich temperaturach zewnętrznych. Fakt, ale można obliczyć KK na niższą temperaturę i niski bieg. Wymaga to albo dobrego docieplenia domu albo olbrzymich KK. W przypadku dobrego docieplenia, jak w budowanym przeze mnie domu (prawie)pasywnym, nie mogę znaleźć nigdzie odpowiednio MAŁYCH konwektorów. Nawet najmniejszy model na najmniejszym biegu, przy temp. zasilania maks. 35 stopni powienien pracować łącznie około 1 godz. dziennie (przynajmniej tyle wynika z danych technicznych). COP takie jak dla podłogówki, tylko prostsza instalacja, mniej rurek. Latem zaleta to wydajne chłodzenie z osuszaniem powietrza. No i możliwość położenia pożądnego grubego podkładu pod panele podłogowe lub grubej wykładziny, co daje większy komfort chodzenia. KK nie są bezgłośne. Praca wentylatora może być dla wielu osób zbyt głośna, zwłaszcza w przypadkach pracy z mocą zbliżoną do nominalnej. Sprzedawca zarzeka się, że nowe KK z silnikami DC są praktycznie niesłyszalne na niskim i średnim biegu. Czyli - grzanie zimą i chłodzenie pasywne latem, po cenie zbliżonej do podłogówki. Wada według mnie: no niestety trochę wyższa cena (ale niższa niż oddzielnie podłogówka i multi-split) i gorszy rozkład temperatury w pomieszczeniach. Edytowane 29 Marca 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 29.03.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 W przypadku dobrego docieplenia, jak w budowanym przeze mnie domu (prawie)pasywnym, DOBRZE DORADZASZ- TAK DALEJA tak na marginesie- na jakim etapie budowy już jesteś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 29.03.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 W przypadku dobrego docieplenia, jak w budowanym przeze mnie domu (prawie)pasywnym, DOBRZE DORADZASZ- TAK DALEJ A tak na marginesie- na jakim etapie budowy już jesteś?? Przecież ja nikomu nic nie doradzam. To po pierwsze Dobre docieplenie, czyli np. zapotrzebowanie na ciepło 20W/m2. Trudno znaleźć odpowiednio mały klimakonwektor. I to nie jest żadna rada - Chryste - po prostu opinia na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 29.03.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Przecież ja nikomu nic nie doradzam. To po pierwsze Dobre docieplenie, czyli np. zapotrzebowanie na ciepło 20W/m2. Trudno znaleźć odpowiednio mały klimakonwektor. I to nie jest żadna rada - Chryste - po prostu opinia na forum. maciejzi, dlaczego piszesz ze budujesz ,,prawie pasywny" napisz ze pasywniaka bedziesz stawial i juz , a jak sie boisz to napisz ze energooszczedny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 29.03.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) maciejzi, dlaczego piszesz ze budujesz ,,prawie pasywny" napisz ze pasywniaka bedziesz stawial i juz , a jak sie boisz to napisz ze energooszczedny;) Chwilowo CWU pogrąża planowany bilans. Chcę wybudować i wybrać - kolektory słoneczne albo baterie słoneczne (ze wskazaniem na ostatnie). Docelowo zeroenergetyczny, jak da radę plusenergetyczny. Kwestia obłożenia bateriami połowy dachu, dostałem już ofertę, miałbym 8000kWh rocznie na plusie, ale musiałbym je sprzedać komuś latem i odkupić zimą Edytowane 29 Marca 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.03.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Chwilowo CWU pogrąża planowany bilans. Chcę wybudować i wybrać - kolektory słoneczne albo baterie słoneczne (ze wskazaniem na ostatnie). Docelowo zeroenergetyczny, jak da radę plusenergetyczny. Kwestia obłożenia bateriami połowy dachu, dostałem już ofertę, miałbym 8000kWh rocznie na plusie, ale musiałbym je sprzedać komuś latem i odkupić zimą Żeby mieć 8000kW na plusie to elektrownia co najmniej 15kW. Chyba że chcesz rocznie wyprodukować 8000kW to gdzieś połowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.03.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 ale musiałbym je sprzedać komuś latem i odkupić zimą Pompuj sobie w lecie wode na strych, a w zimie bedzie Ci ona napedzala turbine i generator. Problem rozwiazany! Bedziesz najsprytniejszym inwestorem we wsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 29.03.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Chwilowo CWU pogrąża planowany bilans. Chcę wybudować i wybrać - kolektory słoneczne albo baterie słoneczne (ze wskazaniem na ostatnie). Docelowo zeroenergetyczny, jak da radę plusenergetyczny. Kwestia obłożenia bateriami połowy dachu, dostałem już ofertę, miałbym 8000kWh rocznie na plusie, ale musiałbym je sprzedać komuś latem i odkupić zimą Dobrze liczysz 8000kwh[ nie wiem czemu koledzy się czepiają ?] . Lepiej zamontuj na całym dachu- będziesz miał 16000kwh na PLUSIE. NA JAKIM ETAPIE MASZ BUDOWĘ- CZY JUŻ DACH??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.03.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Panele o mocy 6kWp będą w stanie rocznie wyprodukować około 5500-6000kWh. Z tym że w miesiącach 10-12 i 1-3 około 1800kWh a w miesiącach 4-9 resztę. Mówimy o całkowitej produkcji a nie o nadwyżce.Ale może wróćmy do tematu wątku. Edytowane 30 Marca 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 29.03.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Dobrze liczysz 8000kwh[ nie wiem czemu koledzy się czepiają ?] . Lepiej zamontuj na całym dachu- będziesz miał 16000kwh na PLUSIE. NA JAKIM ETAPIE MASZ BUDOWĘ- CZY JUŻ DACH??? Pyksio. kW, kWh deka, kilo, mega dla humanisty, idac dalej laika, jaka to roznica ? Nie przesmiewczo ale powaznie. PS bity, bajty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.03.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 No niby zadna, ale jak ktos juz sie sili na wyprowadzenia jednostek i wychodza mu bzdury, to moze lepiej wyedytowac posta i zostawic sam wynik. Zawsze wtedy mozna powiedziec, ze sie przypadkowo w kWh zjadlo "h" na koncu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 30.03.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Panowie, a nie jest tak że energie wyprodukowaną przez fotovoltalikę powinno się CAŁĄ sprzedawać ? dają ponad zeta za KWh Dla mnie to jakaś bzdura żeby używać dwa razy droższego prądu, sprzedałbym tą a płacił normalne rachunki na prąd, i z pewnością wyjdziesz na plusKwestia tylko kosztu samej instalacji przy założeniu że będzie dawała te 8000kWh, rocznie jakieś 9 tyś brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.03.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Załóż firmę opłać zusy, srusy, podatki,waty,sraty, dogadaj się z elektrownią i do roboty.Na razie założenie było takie aby zwykły Kowalski sam założył i zapłacił oraz z tego korzystał a ewentualną nadwyżkę czyli to czego nie zdołał wykorzystać sprzedał energetyce. W zamian "państwo" miało w 50% minus podatek oraz zarobek dla banku sfinansować inwestycję (dotacja nie była by wyższa niż 100K.) oraz energetyka miała tą nadwyżkę odkupić w cenie około 1,1-1,5 za kW. bez konieczności zakładania przez Kowalskiego firmy. Jednak z ostatniej wypowiedzi naszego wodza można było wywnioskować że fotowoltaika nie koniecznie będzie oczkiem w głowie naszej klasy przewodniej. Podobno wszystko ma się rozstrzygnąć w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 30.03.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Panowie, a nie jest tak że energie wyprodukowaną przez fotovoltalikę powinno się CAŁĄ sprzedawać ? dają ponad zeta za KWh Dla mnie to jakaś bzdura żeby używać dwa razy droższego prądu, sprzedałbym tą a płacił normalne rachunki na prąd, i z pewnością wyjdziesz na plus Kwestia tylko kosztu samej instalacji przy założeniu że będzie dawała te 8000kWh, rocznie jakieś 9 tyś brutto Tak, lepiej całą sprzedać. Tylko chyba jeszcze nikt nie kupuje. A chyba ma być ustawa jakaś specjalna, jeszcze nie wiadomo jaka. Czy w ogóle ktoś będzie kupować, i czy całość, czy tylko nadwyżki. Ja podaje 8000kWh na plus po zaspokojeniu CWU i CO - bo mam 100m2 dachu od południa. Razy sprawność 13% daje 13.000kWh, z tego 2000kWh na CWU, 3000kWh na CO. Dlatego sobie obliczyłem, że warto założyć PC, bo po pierwsze - prawie darmowy chłód latem, po drugie cena prądu będzie rosła, po trzecie może będzie energia z baterii kupowana, to jej więcej zostanie na sprzedaż. No tak to w moim przypadku wygląda. A że PC droga i instalacja droga, to niestety inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.03.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 A że PC droga i instalacja droga, to niestety inna sprawa. Policzyłeś koszt takiej inwestycji? Byłaby jakaś wyjściowa do kalkulacji jej rentowności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.03.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Policzyłeś koszt takiej inwestycji? Byłaby jakaś wyjściowa do kalkulacji jej rentowności. 6kWp około 50K - pełna instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.03.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 6kWp około 50K - pełna instalacja. Czy się dobrze rozumiemy, zainstalowana pc i fotowoltanika, która daje nadwyżkę rocznie 8k kWh zmieści się w tej kwocie dla w/w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts