plusfoto 30.03.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) Czy się dobrze rozumiemy, zainstalowana pc i fotowoltanika, która daje nadwyżkę rocznie 8k kWh zmieści się w tej kwocie dla w/w domu? Napisałem o samej fotwoltaice. Jestem po rozmowach z dwiema firmami i wyceny są bardzo podobne. Koszt instalacji średnio przeliczają na około 2K euro za 1kWp. Jak pisałem wcześniej z zestawu 6kWp możesz rocznie uzyskać około 5500 do 6000kWh. Aby mieć nadwyżki 8000kWh musiał byś zainstalować moc około 13-15kWp Edytowane 30 Marca 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 30.03.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) Właściwie to się pomyliłem - sorry. Nie uwzględniłem, że trzeba podzielić wymaganą energię cieplną przez COP. Tu prawidłowo: 100m2 połaci południowej dachu. Baterie słoneczen 100m2 (całość). Sprawność 13% daje 13000 kWh rocznie. Zapotrzebowanie CO 3000kWh, zapotrzebowanie CWU 2000kWh (planowana charakterystyka). Razem 5000kWh SPF pompy powiedzmy średnio 3.0. 5000 / 3 = 1700kWh energii elektrycznej 13000-1700=11300kWh -- warunek: trzeba grzać dom i CWU w dzień, a więc wymagana duża akumulacyjność (podłogówka) Energia do wykorzystania w dzień albo do sprzedania. Nie chcę akumulatorów, bo mają niską sprawność, trzeba często wymieniać itp. W związku z tym, jeśli nie będzie ustawy, nie uda się wykorzystać całej energii latem. Przy tych założeniach, bez ustawy o kupnie energii, okres zwrotu powyżej 10 lat. Z ustawą może 6-8 lat. Zależy od ceny zakupu itp. Inna wersja: kilka baterii tylko do CWU. Znacznie niższy koszt instalacji w porównaniu do korzyści. Generalnie baterie przy tej sprawności 13% to szału nie robią. Sprawność ma rosnąć. Już wyprodukowano baterie o sprawności powyżej 40%, ale dla "ludu" jeszcze nie są dostępne. Prawo baterii słonecznych (podobne do prawa Moora w informatyce) mówi, że z każdym wzrostem produkcji baterii o 100% spada cena o 20%. Sprawdza się od 1977 roku. Od 2008 roku cena spadła ponad 60%. Można się spodziewać dalszego szybkiego wzrostu produkcji, a więc spadku cen: http://en.wikipedia.org/wiki/File:SolarCellProduction-E.PNG Równocześnie rośnie sprawność: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Best_Research-Cell_Efficiencies.png Czyli za 2 lata cena baterii powinna być o kolejne 40% niższa. Równocześnie cena prądu z gniazdka rośnie. Obecnie okres zwrotu baterii słonecznych wynosi około 8 lat. W Niemczech, gdzie droższy prąd, jest to 7 lat. Ale obecnie, bo za 2 lata okres zwrotu wyniesie 5 lat. No więc ja póki co się spokojnie buduję, kombinuję, jak tu kolektor dolny zrobić i nie zbankrutować, a jak się wybuduję, to się zastanowię To tak a propos opłacalności PC. Szczerze, to nie sądzę, żeby państwo płaciło za wytworzoną energię elektryczną. Jak oglądam wiadomości w TV, to widzę, że nie ma pieniędzy na szpitale i szkoły. Więc żeby państwo ustawowo dało coś od siebie co z takim trudem zbiera podatkami to nie sądzę. Może się mylę - oby. Podsumowując alternatywy: - maty elektryczne -- to dość droga sprawa, w przeliczeniu na ilość lat przez jakie wylewka podłogowa służy w przeciętnym domu. Komu się będzie chciało skuć wylewkę za jakiś czas? Jak policzyć 40lat "życia" wylewki z matami elektrycznymi razy drogie ogrzewanie (prąd jest najdroższy), to wychodzi że nawet w pasywnym domu jest to kwota spora. Sporo przekraczająca koszt początkowy pompy ciepła. - kocioł kondensacyjny gazowy -- nie da się zasilić baterią słoneczną, co może być w przyszłości jego wadą Edytowane 30 Marca 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 31.03.2013 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Chciałbym jeszcze napisać, w kwestii opłacalności, że w instalacji z PC kolektory słoneczne warto instalować chyba tylko do zrzutu ciepłej wody do gruntu.Sprężarka PC podnosi wtedy temp. czynnika od wyższej temperatuy glikolu i osiąga SPF znacznie lepszy. Przykład:http://www.eviheat.se/upl/files/14983.pdf SPF około 6. Czyli prawie 100% wyższy niż bez kolektora słonecznego. Zapotrzebowanie domu na CO i CWU 29000kWh, wielkość kolektora słonecznego 8,6m2. Zużycie energii elektrycznej: 5000kWh. Życzę wszystkim Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 31.03.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Ktoś poza "maciejzi" wierzy w te brednie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.03.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Ktoś poza "maciejzi" wierzy w te brednie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 31.03.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Ktoś poza "maciejzi" wierzy w te brednie?? Fantasta mega albo forumowy jajcasz???[co z nas jaja sobie robi?] Budowę widział na monitorze LCD. Ale ŚWIĘTA są więc juz komentować Jego wypowiedzi nie będę.[szkoda czasu] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.03.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Chciałbym jeszcze napisać, w kwestii opłacalności, że w instalacji z PC kolektory słoneczne warto instalować chyba tylko do zrzutu ciepłej wody do gruntu. Sprężarka PC podnosi wtedy temp. czynnika od wyższej temperatuy glikolu i osiąga SPF znacznie lepszy. Przykład: http://www.eviheat.se/upl/files/14983.pdf SPF około 6. Czyli prawie 100% wyższy niż bez kolektora słonecznego. Zapotrzebowanie domu na CO i CWU 29000kWh, wielkość kolektora słonecznego 8,6m2. Zużycie energii elektrycznej: 5000kWh. Życzę wszystkim Wesołych Świąt! To poczytaj sobie najpierw ile słonecznych dni było tej zimy w Polsce . PS jak sprawdzisz to napisz swoje przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 31.03.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 To poczytaj sobie najpierw ile słonecznych dni było tej zimy w Polsce . PS jak sprawdzisz to napisz swoje przemyślenia. http://www.andretti.pl/wxsunhoursdetail.php euro komuna lepiej wie co dla nas najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Tej zimy to solarem w Polsce można było sobie wiaderko wody nagrzać bo już z wanną byłby problem ( no może trochę przesadzam ale niewiele ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.04.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Tej zimy to solarem w Polsce można było sobie wiaderko wody nagrzać bo już z wanną byłby problem ( no może trochę przesadzam ale niewiele ). Masz rację ale można było na łańcuszku obywatel(podatek taki lub inny) - urzędnik (przydział dotacji) - obywatel(dotacja) trochę pieniędzy po drodze skubnąć (bo zbieranie i dzielenie kosztuje) i robota w urzędzie przy zbieraniu i dzieleniu jest Jak by tak te pieniądze zostawić ludziom to na pewno głupio by je wydali tak jak głupio wybierają Ale się politycznie zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Ja miałem przyznaną dotację na instalację PC za pośrednictwem BOŚ ale po policzniu kosztów ( podatek , kredyt BOS ) koniecznej papierologii odpuściłem - a papierek z przyznaną dotacją zawiśnie w ustronnym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.04.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Tej zimy to solarem w Polsce można było sobie wiaderko wody nagrzać Fakt, na początku marca było parę fajnych dni, a poza tym to słabo. Widać to dobrze na moich wykresach (ta fioletowa linia to temperatura zasobnika ogrzewanego solarami): http://pompaciepla24.com/graphs/graph_13_4.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 01.04.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Fakt, na początku marca było parę fajnych dni, a poza tym to słabo. Widać to dobrze na moich wykresach (ta fioletowa linia to temperatura zasobnika ogrzewanego solarami): http://pompaciepla24.com/graphs/graph_13_4.png Ładuje się ziemię ciepłem z solara latem, tylko czasem podładowuje zimą. Nic nowego Dzięki temu temperatura gruntu nie spada tak bardzo zimą, a średnio rocznie się podnosi, latem COP równy nawet 7, zimą też sporo wyższy. Praktycznie cała energia załadowana do gruntu daje się odzyskać (i przemnożyć przez COP pompy). To jest tylko jeden z aspektów opłacalności pompy ciepła - można załadować nieużywane ciepło z solara do gruntu, a pobrać zimą. COP całoroczne rośnie prawie 100%. Koncepcja znana od lat '70. Opisy: http://www.cibse.org/content/cibsesymposium2012/Paper060.pdf http://www.treehouseclapham.org.uk/ecobuilder39.html Niemieckie badania na temat: http://www.ehpa.org/uploads/media/11_Ruschenburg_EHPA_Forum_100520.ppt_01.pdf http://www.isfh.de/institut_solarforschung/files/110131_geosolarwp_en.pdf Analiza teoretyczna (maks. COP=13): http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360544200000323 Energia słoneczna wpakowana w glebę pokrywa za pośrednictwem pompy ciepłą prawie 80% zapotrzebowania na ciepło: http://www.ibpsa.org/proceedings/BS2009/BS09_0599_606.pdf Nie musi być bardzo słonecznie - temperatura glokolu z solara może być tylko trochę wyższa. Przynajmniej tak to wygląda w istniejących systemach. Żadna fantazja, ani technika kosmiczna Dodatkowo latem pompkę solara zasila się z baterii słonecznej, więc system jest samowystarczalny. No ale to pewnie sporo osób wie, ja tylko tak wrzucam dla przypomnienia. To jest całkowicie normalna sprawa - ciepło z solara wpuszcza się w ziemię, zwłaszcza gdy odwiert jest zbyt krótki na potrzeby domu. Nie ma co się od razu oburzać Jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam, ale to żadna nowa koncepcja, każdy instalator PC wie, że solarem można wspomóc DZ, i tyle Na koniec postu przykłady takich instalacji z Polski: https://intraweb.stockton.edu/eyos/energy_studies/content/docs/proceedings/CHWIE.PDF Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.04.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 można załadować nieużywane ciepło z solara do gruntu, a pobrać zimą. COP całoroczne rośnie prawie 100%. Zrób i sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 01.04.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Zrób i sprawdź. MACIEJ dobrze koledzy CI radzą. Albo załóż osobny temat ze swoimi rewelacjami. NIE ZAŚMIECAJ całego FM/PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarsky 16.12.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Przede wszystkim napiszę, że każdy powie iż nie mam racji, jednak nikt tego jakoś nie potrafi udowodnić. Postanowiłem napisać sobie post, tylko i wyłącznie, aby obnażyć całkowicie te "ekonomiczne" rozwiązanie jakim jest pompa ciepła. Fanatyków i zwolenników odsyłam do krainy obłudy, a tych co chcą się czegoś dowiedzieć, lub nic im nie pomieszało w głowach zapraszam do przeczytania tego co tu wyleję. Pompa ciepła jest nie opłacalna w żadnym przypadku. Różne wykresy, obliczenia, wyliczenia etc mają za zadanie wprowadzić zamęt i odwieźć jak najdalej od tematu opłacalności, zasłaniając się wzorami, wykresami i tu pękam za każdym razem ze śmiechu gdy to czytam " taryfami nocnymi" . Każde ogrzewanie nawet olejowe, jest tańsze niż PC. Do wyliczeń tego nie potrzeba żadnych wzorów, wystarczy prosta matematyka, która miażdży zwolenników PC. A mówi ona, że: OGRZEWANIE POMPĄ CIEPŁA W SEZONIE KOSZTUJE 13.500ZŁ! Zawsze, ale to zawsze osoby posiadające PC podkreślają, aby mieć jak najniższe koszty sezonowego ogrzewania domu jest konieczna dobra izolacja cieplna. Zapominają jednak, że takie samo ocieplenie można wykonać w dowolnym domu. Tak więc postawmy obok siebie dwa identyczne gospodarstwa domowe o pow 110m2 z takim samym ociepleniem, podłogówką itp., Jedno z PC a drugie z eko groszkiem. Policzmy ich budżet, po 15 latach. Który "zaoszczędził" kupując PC, a który zaoszczędził nie robiąc tego. Dowiemy się po przeczytaniu tego co jest poniżej. Sprzęt:PC. Urządzenie , montaż, glikol, prace ziemne, serwis rekuperator 80,000 zł (niech nikt nie łudzi się kwotą 50.000 zł)EG. Piec, kominy, montaż - 10.000zł Sezon grzewczyPC. Z dużym zaniżeniem 1500zł/rokEG. Z dużym zawyżeniem 3000zł/rokPrzy czym trzeba pamiętać, że celowo zawyżyłem ten drugi, ponieważ sezon grzewczy w dwóch identycznych domach, powinien różnić się max 0-20% kosztami. Podsumowanie opłacalności po 15 latach (żywotności pompy ciepła, ponieważ żywotność tradycyjnych kotłów to ok 30 lat(5-7 lat wg zwolenników PC), wyliczenia te będą znów korzystne dla PC)PC. 80.000 zł + 1,500*15 = 102.500 zł ( zaniżone koszty dla PC)102.500 zł / 15 lat ~ 6830 zł/rok! to nie koniec. 6830 zł/rok to dopiero początek wydatków/strat EG. 10.000zł + 3.000* 15 = 55.000 zł ( zawyżone koszty dla EG)55.000/15 lat = 3670 zł/rok Z tego wynika, że koszt ogrzewania PC w sezonie jest droższy o około 3150 zł. Czy oby na pewno? Nie, to nie koniec.Pamiętajmy, że mowa jest o dwóch identycznych gospodarstwach, i ich funduszach po 15 sezonach grzewczych.Tak więc temu co nie zainstalował u siebie PC zostało 70.000 zł w kieszeni. Niech wpłaci to na konto, na byle jaki % dajmy 3 na 15 lat z miesięczną kapitalizacją odsetek.Zapraszam do wypełnienia tabelki tu:http://www.finanse.egospodarka.pl/banki/kalkulator-zysku-z-lokaty Okazuje się, że wpłacając zaoszczędzone pieniądze na różne konta( do 15.000 zł aby uniknąć podatku beli) dostaniemy z tego tytułu Suma odsetek: 37 960,75 zł Z tego wynika, iż sezon grzewczy na EG będzie realnie kosztować nas: 55.000-37.000= 18.000zł18.000/15 lat = 1.200 zł ( pamiętajmy, że obliczenia były zawyżane na niekorzyść EG więc realny wynik może być od 0 do 500 zł/sezon)Oczywiście nadal mamy te 70.000 zł różnicy w kieszeni, której wcześniej nie włożyliśmy w PC. Teraz policzmy PC.102.500 zł + 100.000 zł które mogli byśmy mieć, gdyby nie zakładać PC = 202.500zł202.500 zł/ 15 lat = 13.500 zł SEZON!!To jest więcej jak 1100zł miesięcznie. Wszystkie wyliczenia były robione na korzyść PC. Pozostawiam do myślenia.Pozdrowienia dla tych co nie dali się zajść od tyłu magicznym firmom chwalących swoje PC. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez Cezarsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.12.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Okazuje się, że wpłacając zaoszczędzone pieniądze na różne konta( do 15.000 zł aby uniknąć podatku beli) dostaniemy z tego tytułu Toś pojechał po bandzie Twoje wyliczenia są tyle warte co porada, żeby wpłacać kasę na kilka kont żeby ominąć podatek Belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 16.12.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Postanowiłem napisać sobie post, tylko i wyłącznie, aby obnażyć całkowicie te "ekonomiczne" rozwiązanie jakim jest pompa ciepła. Fanatyków i zwolenników odsyłam do krainy obłudy, a tych co chcą się czegoś dowiedzieć, lub nic im nie pomieszało w głowach zapraszam do przeczytania tego co tu wyleję. Pompa ciepła jest nie opłacalna w żadnym przypadku. Różne wykresy, obliczenia, wyliczenia etc mają za zadanie wprowadzić zamęt i odwieźć jak najdalej od tematu opłacalności, zasłaniając się wzorami, wykresami etc. Każde ogrzewanie nawet olejowe, jest tańsze niż PC. Do wyliczeń tego nie potrzeba żadnych wzorów, wystarczy prosta matematyka, która miażdży zwolenników PC. A mówi ona, że: OGRZEWANIE POMPĄ CIEPŁA W SEZONIE KOSZTUJE 13.500ZŁ! Zawsze, ale to zawsze osoby posiadające PC podkreślają, aby mieć jak najniższe koszty sezonowego ogrzewania domu jest konieczna dobra izolacja cieplna. Zapominają jednak, że takie samo ocieplenie można wykonać w dowolnym domu. Tak więc postawmy obok siebie dwa identyczne gospodarstwa domowe o pow 110m2 z takim samym ociepleniem, podłogówką itp., Jedno z PC a drugie z eko groszkiem. Policzmy ich budżet, po 15 latach. Który "zaoszczędził" kupując PC, a który zaoszczędził nie robiąc tego. Dowiemy się po przeczytaniu tego co jest poniżej. Sprzęt: PC. Urządzenie , montaż, glikol, prace ziemne, serwis rekuperator 80,000 zł (niech nikt nie łudzi się kwotą 50.000 zł) EG. Piec, kominy, montaż - 10.000zł Sezon grzewczy PC. Z dużym zaniżeniem 1500zł/rok EG. Z dużym zawyżeniem 3000zł/rok Przy czym trzeba pamiętać, że celowo zawyżyłem ten drugi, ponieważ sezon grzewczy w dwóch identycznych domach, powinien różnić się max 0-20% kosztami. Podsumowanie opłacalności po 15 latach (żywotności pompy ciepła, ponieważ żywotność tradycyjnych kotłów to ok 30 lat(5-7 lat wg zwolenników PC), wyliczenia te będą znów korzystne dla PC) PC. 80.000 zł + 1,500*15 = 102.500 zł ( zaniżone koszty dla PC) 102.500 zł / 15 lat ~ 6830 zł/rok! to nie koniec. 6830 zł/rok to dopiero początek wydatków/strat EG. 10.000zł + 3.000* 15 = 55.000 zł ( zawyżone koszty dla EG) 55.000/15 lat 3670 zł/rok Z tego wynika, że koszt ogrzewania PC w sezonie jest droższy o około 3150 zł. Czy oby na pewno? Nie, to nie koniec. Pamiętajmy, że mowa jest o dwóch identycznych gospodarstwach, i ich funduszach po 15 sezonach grzewczych. Tak więc temu co nie zainstalował u siebie PC zostało 70.000 zł w kieszeni. Niech wpłaci to na konto, na byle jaki % dajmy 3 na 15 lat z miesięczną kapitalizacją odsetek. Zapraszam do wypełnienia tabelki tu: http://www.finanse.egospodarka.pl/banki/kalkulator-zysku-z-lokaty Okazuje się, że wpłacając zaoszczędzone pieniądze na różne konta( do 15.000 zł aby uniknąć podatku beli) dostaniemy z tego tytułu Suma odsetek: 37 960,75 zł Z tego wynika, iż sezon grzewczy na EG będzie realnie kosztować nas: 55.000-37.000= 18.000zł 18.000/15 lat = 1.200 zł ( pamiętajmy, że obliczenia były zawyżane nie niekorzyść EG więc realny wynik może być od 0 do 500 zł/sezon) Oczywiście nadal mamy te 70.000 zł różnicy w kieszeni, której wcześniej nie włożyliśmy w PC. Teraz policzmy PC. 102.500 zł + 100.000 zł które mogli byśmy mieć, gdyby nie zakładać PC = 202.500zł 202.500 zł/ 15 lat = 13.500 zł SEZON!! To jest więcej jak 1100zł miesięcznie. Wszystkie wyliczenia były robione na korzyść PC. Pozostawiam do myślenia. Pozdrowienia dla tych co nie dali się zajść od tyłu magicznym firmom chwalących swoje PC. Ale po co wydawać 10.000zł na piec i komin ??? i po co kupować ekogroszek??? Dobra koza 400 zł- chrust, szyszki w lesie za darmo - popatrz ile wtedy zaoszczędzisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 16.12.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Ja mogę zamontować PC za 35000 zł dla domy 250 m2 A ty komin kocioł,skład paliwa ,pomieszczenie kotłowni, za 10000 złTo zbuduj mi 2 pomieszczenia i komin za te 10000 zł (bez kotła (właśnie buduję dom jest okazja) Stan surowy wyceniono na 1000 zł /m2 komin systemowy na 3000 złAle ty jesteś wyraźnie tańszy. Zapraszam ALE w jednym się zgodzę ogrzewanie węglem (drewnem) może być tańsze.Nawet instalacja jest tańsza. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarsky 16.12.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Toś pojechał po bandzie Twoje wyliczenia są tyle warte co porada, żeby wpłacać kasę na kilka kont żeby ominąć podatek Belki. Podważ moje zdanie wtedy, gdy możesz udowodnić, że nie mam racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts