Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pompy ciepła

gaw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

dziś z klientem liczyłem dla zapotrzebowania = 12.743 kWh na c.o. i c.w.u. na rok

- dla gazu przyjęliśmy sprawność kotła na poziomie 95% - wychodzi: 1.420 m/3 gazu, co daje: ok. 3.300 zł

- dla PC gruntowej przyjęliśmy COP 3,5 praca taryfa szczytowa 20% i taryfa nocna 80% (TAURON Region: Kraków – Bielsko-Biała – Częstochowa – Będzin) - koszt średni 0,38 zł za 1kWh - co daje: ok. 1.400 zł

- dla PC powietrze-woda przyjęliśmy COP 2,5 praca taryfa szczytowa 20% i taryfa nocna 80% (TAURON Region: j.w.) - koszt średni 0,38 zł za 1kWh - co daje: ok. 1.900 zł

czy gaz jest tańszy, czy któraś z PC, każdy sobie powinien sam powiedzieć - trzeba wziąć pod uwagę koszty inwestycji

ja uważam, że PC w wielu przypadkach wychodzi taniej

pozdrawiam

Biorąc pod uwagę powyższe informacje wydaje mi się, że nie ma sensu się pchać w pompę gruntową, w momencie gdy nie ma możliwości zrobienia kolektora poziomego. Koszty eksploatacyjne są niewiele niższe na korzyść pompy gruntowej, że chyba sobie odpuszczę odwierty, i tę kasę przeznaczę na lepsze docieplenie domu lub inne rzeczy. Średnia ofert, które otrzymałem to około 40 000zł (grunt+odwierty na gotowo). Myślę, że w tej cenie kupię p-w, dodatkowo zbiornik na CWU (galmet maxi), zrobię podłogówkę i jeszcze zostanie trochę kasy.

Biorąc pod uwagę powyższe informacje wydaje mi się, że nie ma sensu się pchać w pompę gruntową, w momencie gdy nie ma możliwości zrobienia kolektora poziomego. Koszty eksploatacyjne są niewiele niższe na korzyść pompy gruntowej, że chyba sobie odpuszczę odwierty, i tę kasę przeznaczę na lepsze docieplenie domu lub inne rzeczy. Średnia ofert, które otrzymałem to około 40 000zł (grunt+odwierty na gotowo). Myślę, że w tej cenie kupię p-w, dodatkowo zbiornik na CWU (galmet maxi), zrobię podłogówkę i jeszcze zostanie trochę kasy.

Dokładnie z tego założenia wychodzę. A im cieplejszy dom, tym mniej się opłaca. Jak idzie budowa?

Biorąc pod uwagę powyższe informacje wydaje mi się, że nie ma sensu się pchać w pompę gruntową

Wez pod uwage, ze ten n SPF=3,5 dla CO i pompy gruntowej jest baaaardzo pesymistyczny. Dla powietrznej grzejacej w tanim pradzie glownie zimna noca jest za to chyba realny. Roznica na korzysc gruntowki bedzie nieco wieksza.

witam

na to pytanie każdy inwestor sam winien sobie odpowiedzieć

arkusz, który ci kiedyś wysłałem może w tym pomóc

pozdrawiam

witam

na to pytanie każdy inwestor sam winien sobie odpowiedzieć

arkusz, który ci kiedyś wysłałem może w tym pomóc

pozdrawiam

Właśnie arkusz mi tez odpowiadał w ten sposób, że krzywa opłacalności gruntowej i p-w nigdy się nie przecięły, tzn ze za 20 lat licząc inwestycję, opłaty i inne zmienne nadal p-w była bardziej opłacalna

Pewnie, gruntówke zawsze zakładałem na około 4.0, natomiast gdyby założyć nawet 1200 grunt/2000 p-w, a po odpowiednim dociepleniu z roznicy w zakupie, np 1200/1700(?) to uwazam, ze lepsza bedzie inwestycja w p-w

witam

można zakładać ale nawet sam EKONTECH dla swoich pomp podaje COP dla 0'C/35'C mniejszy niż 4:yes:

u moich kilku klientów (9) są założone ciepłomierze - i COP dla gruntowych wychodzi na poziomie: 3,7 - 4,2, a dla powietrze woda: 2,6 - 2,9

ja wolę dla wyliczeń zaniżyć COP niż go przeszacować

pozdrawiam

Pewnie, gruntówke zawsze zakładałem na około 4.0, natomiast gdyby założyć nawet 1200 grunt/2000 p-w, a po odpowiednim dociepleniu z roznicy w zakupie, np 1200/1700(?) to uwazam, ze lepsza bedzie inwestycja w p-w

Jesli poznasz wady PW i je zaakceptujesz - sprawa warta uwagi. Jednak z jakiegos powodu ludzie wybieraja drozsze pompy gruntowe. Nie wszyscy z nich sa uposledzeni umyslowo. ;)

można zakładać ale nawet sam EKONTECH dla swoich pomp podaje COP dla 0'C/35'C mniejszy niż 4:yes:

Nigdy nie mialem na DZ 0*C a na GZ 35*C :yes:

Normalne warunki pracy w zimie to DZ w granicach 5-1,5*C a GZ rzadko kiedy przekracza 30-31*C. To chyba zmienia nieco kalkulacje dla B0/W35?

PS.

Ten pomierzony SPF to dla CO, czy lacznie dla CO+CWU?

Edytowane przez Pyxis
PS.

Jesli poznasz wady PW i je zaakceptujesz - sprawa warta uwagi. Jednak z jakiegos powodu ludzie wybieraja drozsze pompy gruntowe. Nie wszyscy z nich sa uposledzeni umyslowo. ;)

Jasne, że tak. Gdybym miał miejsce na kolektor poziomy, to zrobiłbym go sobie sam i wtedy koszty zakupu byłyby takie same jak dla p-w i wtedy nie byloby dyskusji z mojej strony. jednak takiej mozliwosci nie mam i musialbym miec odwierty. sam ich niestety nie jestem w stanie zrobic, a koszt wykonania jest rowny wartosci pompy mniej wiecej.

W moim rejonie tania 0.51 droga 0.70 jak widzę kwoty okolo 0.30 to myślę że niektórzy to mają promocje a wrażenie to by na mnie zrobiła sprawność 109%.

Jeśli Energa jest twoim dostawcą to sprawdź jeszcze raz te ceny. A zwłaszcza tanią bo szczytowa mniej więcej się zgadza. Mówię o G12

W moim rejonie tania 0.51 droga 0.70 jak widzę kwoty okolo 0.30 to myślę że niektórzy to mają promocje a wrażenie to by na mnie zrobiła sprawność 109%.

Mieszkam jakieś 30km od Lęborka i cena prądu u mnie wychodzi jakieś 0,48zł w taryfie G12w Energa Operator (75/25 - tania/droga). Przez pierwsze dwa lata od zamieszkania miałem G11 to wychodziło 0,65zł. Pompa chodzi praktycznie 100% w II taryfie, więc gdyby nie prąd bytowy to wyszłoby jeszcze taniej.

witam

dziś z klientem liczyłem dla zapotrzebowania = 12.743 kWh na c.o. i c.w.u. na rok

- dla gazu przyjęliśmy sprawność kotła na poziomie 95% - wychodzi: 1.420 m/3 gazu, co daje: ok. 3.300 zł

- dla PC gruntowej przyjęliśmy COP 3,5 praca taryfa szczytowa 20% i taryfa nocna 80% (TAURON Region: Kraków – Bielsko-Biała – Częstochowa – Będzin) - koszt średni 0,38 zł za 1kWh - co daje: ok. 1.400 zł

- dla PC powietrze-woda przyjęliśmy COP 2,5 praca taryfa szczytowa 20% i taryfa nocna 80% (TAURON Region: j.w.) - koszt średni 0,38 zł za 1kWh - co daje: ok. 1.900 zł

czy gaz jest tańszy, czy któraś z PC, każdy sobie powinien sam powiedzieć - trzeba wziąć pod uwagę koszty inwestycji

ja uważam, że PC w wielu przypadkach wychodzi taniej

pozdrawiam

Są tacy na FM co płacą za prąd 0,21zł/kWh, zatem koszt eksploatacji tanich kabli przy tym zużyciu w NCO to 2676,03zł.

witam

0,21 zł/kWh to dla mnie kosmos:yes:

u nas w taryfie nocnej - TAURON Region: Kraków – Bielsko-Biała – Częstochowa – Będzin - koszt 1 kWh to 0,28 zł

gdzie "dają" 1 kWh za 0,21 zł?

kable, czy grzanie kotłem elektrycznym nie są złe - dla każdego coś miłego

pozdrawiam

Są tacy na FM co płacą za prąd 0,21zł/kWh, zatem koszt eksploatacji tanich kabli przy tym zużyciu w NCO to 2676,03zł.

kospel wyjdzie bardzo podobnie.

Dlatego rozumiem doskonale tych co wolą grzać prądem w taniej taryfie niż gazem (a do gazu jeszcze trzeba abonament doliczyć!)

witam

powyżej abonament został uwzględniony

- dla "czystego" prądu, dla przykładu powyżej, praca taryfa szczytowa 20% i taryfa nocna 80% (TAURON Region: Kraków – Bielsko-Biała – Częstochowa – Będzin) - koszt średni 0,38 zł za 1kWh - co daje: ponad 4.800 zł

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

gdzie "dają" 1 kWh za 0,21 zł?

Podobno załapał się na "promocję" a Duonie, ale faktury nie chciał pokazać, nawet jak obiecał przysłać na priva - to tylko obiecał.

(a do gazu jeszcze trzeba abonament doliczyć!)

W tym roku za gaz w tar W-1.1 zapłaciłem po 2,48zł/m3, za to w przyszłym będzie taniej - zwiększam zużycie i przechodzę do w-2.1

Edytowane przez kbab