funky_koval 17.12.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 A w takim Lęborku prąd po 0, 60 zl a kotly mają sprawność 105 % i by wyszło gaz 3000plnpompa grunt 2100pompa powietrzna 3000 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.12.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Przeczytaj jeszcze raz poprzedni post i szczególną uwagę zwróć na słowa "szczytowa i nocna" potem sprawdź w swoim rejonie ceny:rolleyes: Cieszę się również że 105% zrobiło na Tobie takie wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 17.12.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 witam dziś z klientem liczyłem dla zapotrzebowania = 12.743 kWh na c.o. i c.w.u. na rok - dla gazu przyjęliśmy sprawność kotła na poziomie 95% - wychodzi: 1.420 m/3 gazu, co daje: ok. 3.300 zł - dla PC gruntowej przyjęliśmy COP 3,5 praca taryfa szczytowa 20% i taryfa nocna 80% (TAURON Region: Kraków – Bielsko-Biała – Częstochowa – Będzin) - koszt średni 0,38 zł za 1kWh - co daje: ok. 1.400 zł - dla PC powietrze-woda przyjęliśmy COP 2,5 praca taryfa szczytowa 20% i taryfa nocna 80% (TAURON Region: j.w.) - koszt średni 0,38 zł za 1kWh - co daje: ok. 1.900 zł czy gaz jest tańszy, czy któraś z PC, każdy sobie powinien sam powiedzieć - trzeba wziąć pod uwagę koszty inwestycji ja uważam, że PC w wielu przypadkach wychodzi taniej pozdrawiam Biorąc pod uwagę powyższe informacje wydaje mi się, że nie ma sensu się pchać w pompę gruntową, w momencie gdy nie ma możliwości zrobienia kolektora poziomego. Koszty eksploatacyjne są niewiele niższe na korzyść pompy gruntowej, że chyba sobie odpuszczę odwierty, i tę kasę przeznaczę na lepsze docieplenie domu lub inne rzeczy. Średnia ofert, które otrzymałem to około 40 000zł (grunt+odwierty na gotowo). Myślę, że w tej cenie kupię p-w, dodatkowo zbiornik na CWU (galmet maxi), zrobię podłogówkę i jeszcze zostanie trochę kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.12.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Biorąc pod uwagę powyższe informacje wydaje mi się, że nie ma sensu się pchać w pompę gruntową, w momencie gdy nie ma możliwości zrobienia kolektora poziomego. Koszty eksploatacyjne są niewiele niższe na korzyść pompy gruntowej, że chyba sobie odpuszczę odwierty, i tę kasę przeznaczę na lepsze docieplenie domu lub inne rzeczy. Średnia ofert, które otrzymałem to około 40 000zł (grunt+odwierty na gotowo). Myślę, że w tej cenie kupię p-w, dodatkowo zbiornik na CWU (galmet maxi), zrobię podłogówkę i jeszcze zostanie trochę kasy. Dokładnie z tego założenia wychodzę. A im cieplejszy dom, tym mniej się opłaca. Jak idzie budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 17.12.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Jakos idzie, aczkolwiek nie tak jak bysmy chcieli - hamuje nas kredyt Mysle, ze w okresie swiatecznym zona zrobi jakis porzadny update naszego dziennika Co do tematu - to dokladnie tak jak mowisz - im lepsze bedzie ocieplenie tym te roznice beda mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.12.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Biorąc pod uwagę powyższe informacje wydaje mi się, że nie ma sensu się pchać w pompę gruntową Wez pod uwage, ze ten n SPF=3,5 dla CO i pompy gruntowej jest baaaardzo pesymistyczny. Dla powietrznej grzejacej w tanim pradzie glownie zimna noca jest za to chyba realny. Roznica na korzysc gruntowki bedzie nieco wieksza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.12.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Biorąc pod uwagę powyższe informacje wydaje mi się, że nie ma sensu się pchać w pompę gruntową, w momencie gdy nie ma możliwości zrobienia kolektora poziomego. Koszty eksploatacyjne są niewiele niższe na korzyść pompy gruntowej, że chyba sobie odpuszczę odwierty, i tę kasę przeznaczę na lepsze docieplenie domu lub inne rzeczy. Średnia ofert, które otrzymałem to około 40 000zł (grunt+odwierty na gotowo). Myślę, że w tej cenie kupię p-w, dodatkowo zbiornik na CWU (galmet maxi), zrobię podłogówkę i jeszcze zostanie trochę kasy. witam na to pytanie każdy inwestor sam winien sobie odpowiedzieć arkusz, który ci kiedyś wysłałem może w tym pomóc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 17.12.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Pewnie, gruntówke zawsze zakładałem na około 4.0, natomiast gdyby założyć nawet 1200 grunt/2000 p-w, a po odpowiednim dociepleniu z roznicy w zakupie, np 1200/1700(?) to uwazam, ze lepsza bedzie inwestycja w p-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 17.12.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 witam na to pytanie każdy inwestor sam winien sobie odpowiedzieć arkusz, który ci kiedyś wysłałem może w tym pomóc pozdrawiam Właśnie arkusz mi tez odpowiadał w ten sposób, że krzywa opłacalności gruntowej i p-w nigdy się nie przecięły, tzn ze za 20 lat licząc inwestycję, opłaty i inne zmienne nadal p-w była bardziej opłacalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 17.12.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 W moim rejonie tania 0.51 droga 0.70 jak widzę kwoty okolo 0.30 to myślę że niektórzy to mają promocje a wrażenie to by na mnie zrobiła sprawność 109%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.12.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Pewnie, gruntówke zawsze zakładałem na około 4.0, natomiast gdyby założyć nawet 1200 grunt/2000 p-w, a po odpowiednim dociepleniu z roznicy w zakupie, np 1200/1700(?) to uwazam, ze lepsza bedzie inwestycja w p-w witam można zakładać ale nawet sam EKONTECH dla swoich pomp podaje COP dla 0'C/35'C mniejszy niż 4:yes: u moich kilku klientów (9) są założone ciepłomierze - i COP dla gruntowych wychodzi na poziomie: 3,7 - 4,2, a dla powietrze woda: 2,6 - 2,9 ja wolę dla wyliczeń zaniżyć COP niż go przeszacować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.12.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Pewnie, gruntówke zawsze zakładałem na około 4.0, natomiast gdyby założyć nawet 1200 grunt/2000 p-w, a po odpowiednim dociepleniu z roznicy w zakupie, np 1200/1700(?) to uwazam, ze lepsza bedzie inwestycja w p-w Jesli poznasz wady PW i je zaakceptujesz - sprawa warta uwagi. Jednak z jakiegos powodu ludzie wybieraja drozsze pompy gruntowe. Nie wszyscy z nich sa uposledzeni umyslowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.12.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) można zakładać ale nawet sam EKONTECH dla swoich pomp podaje COP dla 0'C/35'C mniejszy niż 4:yes: Nigdy nie mialem na DZ 0*C a na GZ 35*C Normalne warunki pracy w zimie to DZ w granicach 5-1,5*C a GZ rzadko kiedy przekracza 30-31*C. To chyba zmienia nieco kalkulacje dla B0/W35? PS. Ten pomierzony SPF to dla CO, czy lacznie dla CO+CWU? Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Pyxis PS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 17.12.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Jesli poznasz wady PW i je zaakceptujesz - sprawa warta uwagi. Jednak z jakiegos powodu ludzie wybieraja drozsze pompy gruntowe. Nie wszyscy z nich sa uposledzeni umyslowo. Jasne, że tak. Gdybym miał miejsce na kolektor poziomy, to zrobiłbym go sobie sam i wtedy koszty zakupu byłyby takie same jak dla p-w i wtedy nie byloby dyskusji z mojej strony. jednak takiej mozliwosci nie mam i musialbym miec odwierty. sam ich niestety nie jestem w stanie zrobic, a koszt wykonania jest rowny wartosci pompy mniej wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.12.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 W moim rejonie tania 0.51 droga 0.70 jak widzę kwoty okolo 0.30 to myślę że niektórzy to mają promocje a wrażenie to by na mnie zrobiła sprawność 109%. Jeśli Energa jest twoim dostawcą to sprawdź jeszcze raz te ceny. A zwłaszcza tanią bo szczytowa mniej więcej się zgadza. Mówię o G12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.12.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 W moim rejonie tania 0.51 droga 0.70 jak widzę kwoty okolo 0.30 to myślę że niektórzy to mają promocje a wrażenie to by na mnie zrobiła sprawność 109%. Mieszkam jakieś 30km od Lęborka i cena prądu u mnie wychodzi jakieś 0,48zł w taryfie G12w Energa Operator (75/25 - tania/droga). Przez pierwsze dwa lata od zamieszkania miałem G11 to wychodziło 0,65zł. Pompa chodzi praktycznie 100% w II taryfie, więc gdyby nie prąd bytowy to wyszłoby jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.12.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 witam dziś z klientem liczyłem dla zapotrzebowania = 12.743 kWh na c.o. i c.w.u. na rok - dla gazu przyjęliśmy sprawność kotła na poziomie 95% - wychodzi: 1.420 m/3 gazu, co daje: ok. 3.300 zł - dla PC gruntowej przyjęliśmy COP 3,5 praca taryfa szczytowa 20% i taryfa nocna 80% (TAURON Region: Kraków – Bielsko-Biała – Częstochowa – Będzin) - koszt średni 0,38 zł za 1kWh - co daje: ok. 1.400 zł - dla PC powietrze-woda przyjęliśmy COP 2,5 praca taryfa szczytowa 20% i taryfa nocna 80% (TAURON Region: j.w.) - koszt średni 0,38 zł za 1kWh - co daje: ok. 1.900 zł czy gaz jest tańszy, czy któraś z PC, każdy sobie powinien sam powiedzieć - trzeba wziąć pod uwagę koszty inwestycji ja uważam, że PC w wielu przypadkach wychodzi taniej pozdrawiam Są tacy na FM co płacą za prąd 0,21zł/kWh, zatem koszt eksploatacji tanich kabli przy tym zużyciu w NCO to 2676,03zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.12.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 witam 0,21 zł/kWh to dla mnie kosmos:yes: u nas w taryfie nocnej - TAURON Region: Kraków – Bielsko-Biała – Częstochowa – Będzin - koszt 1 kWh to 0,28 zł gdzie "dają" 1 kWh za 0,21 zł? kable, czy grzanie kotłem elektrycznym nie są złe - dla każdego coś miłego pozdrawiam Są tacy na FM co płacą za prąd 0,21zł/kWh, zatem koszt eksploatacji tanich kabli przy tym zużyciu w NCO to 2676,03zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.12.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) kospel wyjdzie bardzo podobnie. Dlatego rozumiem doskonale tych co wolą grzać prądem w taniej taryfie niż gazem (a do gazu jeszcze trzeba abonament doliczyć!) witam powyżej abonament został uwzględniony - dla "czystego" prądu, dla przykładu powyżej, praca taryfa szczytowa 20% i taryfa nocna 80% (TAURON Region: Kraków – Bielsko-Biała – Częstochowa – Będzin) - koszt średni 0,38 zł za 1kWh - co daje: ponad 4.800 zł pozdrawiam Edytowane 18 Grudnia 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.12.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) gdzie "dają" 1 kWh za 0,21 zł? Podobno załapał się na "promocję" a Duonie, ale faktury nie chciał pokazać, nawet jak obiecał przysłać na priva - to tylko obiecał. (a do gazu jeszcze trzeba abonament doliczyć!) W tym roku za gaz w tar W-1.1 zapłaciłem po 2,48zł/m3, za to w przyszłym będzie taniej - zwiększam zużycie i przechodzę do w-2.1 Edytowane 18 Grudnia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts