Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pompy ciepła

gaw

Recommended Posts

Mogę mówić ci Sherlock , a tak na poważnie to na forach się rozmawia więc rozmawiam bo lubię to robić .Jeżeli jeszcze komuś pomogę to jestem podwójnie szczęśliwy .A ty po co tu zaglądasz i piszesz?

Tylko, że Ty o tą gruntówkę pytałeś się wczoraj, a dziś mówisz, że masz gaz już podłączony, więc tak z ciekawości pytam czy chcesz system zmienić, czy drugi dom budujesz? Tylko tyle i bez żadnych podtekstów. Mi osobiście wygląda to na tanią prowokacje ale to jest tylko moje zdanie:D

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko, że Ty o tą gruntówkę pytałeś się wczoraj, a dziś mówisz, że masz gaz już podłączony, więc tak z ciekawości pytam czy chcesz system zmienić, czy drugi dom budujesz? Tylko tyle i bez żadnych podtekstów. Mi osobiście wygląda to na tanią prowokacje ale to jest tylko moje zdanie:D

Ale że od razu prowokacja u mnie w resorcie to słowo jest zabronione ;-) Wydaje mi się że jest także trzecia możliwość , osoby które się niedawno pobudowały proszone są o doradztwo i stąd moje pytania .No ale chyba po to tu jesteśmy żeby odpowiadać na pytania.

Jeden jak i drugi system ogrzewania można zrobić drogo , tanio dobrze lub żle . Ale nie można mówić , że pompa ciepła jest droższa od kotła na gaz bez względu na wiele zmiennych o 50k bo ja i mój kolega jesteśmy na to dowodem.

Trafiłeś w sedno często nie ma też wyboru jeżeli chodzi o nośniki energii a te 50 tysi które więcej wydał mój kolega to cena wygody i jak sam powiedział jeździ też samochodem za 70k a są też auta za 20k o takiej samej funkcjonalności ale nie tak wygodne i prestiżowe.

Ja u siebie planuję dodatkowe, kolorowe oświetlenie LED nad taką prestiżową pompą ciepła. A drzwi do kotłowni będę miał przeszklone, żeby każdy z gości widział co to za wypasiona pompa ciepła u mnie stoi :popcorn:

Zapomniałeś o marmurze na podłodze kotłowni i trawertynie na ścianach, i oczywiście w salonie musisz mieć dyplom za świetny wybór od samego prezesa prestiżowej marki ...

Edytowane przez rosomakx4

Łacha drzecie ale kiedyś solary były modne a teraz pompy ciepła są na topie .Czesto deweloperzy podkreślają to folderach swoich luksusowych inwestycji.

Modne nie modne ważne że grzeje i rachunki niskie. Jak komuś się trochę chce to będzie i w miarę tanio. Gazu niet i nie będzie, to co z węglem i popiłem latać. U mnie wyszłoby to jeszcze drożej niż PC.

Modne nie modne ważne że grzeje i rachunki niskie. Jak komuś się trochę chce to będzie i w miarę tanio. Gazu niet i nie będzie, to co z węglem i popiłem latać. U mnie wyszłoby to jeszcze drożej niż PC.

Z tego co wyczytałem i dzisiaj zostałem uświadomiony przez "bogów olimpu" pompa ciepła może się opłacać przy zakupie za gotówkę nigdy na kredyt.Węgiel swoją popularność zawdzięcza tylko dzięki taniej kotłowni.No chyba że ktoś jest z zamiłowania palaczem.

Z tego co wyczytałem i dzisiaj zostałem uświadomiony przez "bogów olimpu" pompa ciepła może się opłacać przy zakupie za gotówkę nigdy na kredyt.Węgiel swoją popularność zawdzięcza tylko dzięki taniej kotłowni.No chyba że ktoś jest z zamiłowania palaczem.

No nie wiem czy ta kotlownia na węgiel taka tania . Do kotła na węgiel czy pseudoeko groszek musisz mieć pomieszczenie i komin, a tego nie dają w gratisie do kociołka.

• 2 weeks później...

Są już ogłoszone nowe taryfy za prąd. Przeliczyłem rachunki od stycznia wg nowych stawek i wyszło, że za takie samo zużycie zapłacę:

- za dystrybucję o 1,57 PLN więcej

- za obrót o 147,47 PLN mniej

Średnia cena zmieni się z 0,4547 na 0,4358 [PLN/kWh]. Taryfa G12w. Bilans na plus :).

• 7 months później...

to jak mam zadać pytanie? sytuacja jest taka, mamy wybudowany dom, odwierty już są, musimy zakupić rekuperator ale słyszałam że niektórzy posiadający takie ogrzewanie muszą dogrzewać domy innymi sposobami w zimie.

Więc może od początku, napisz mi "co wiesz" na temat tego ogrzewania?

naprawdę nie wiem jak to sformułować inaczej ... :)