Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pompy ciepła

gaw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
to jak mam zadać pytanie? sytuacja jest taka, mamy wybudowany dom, odwierty już są, musimy zakupić rekuperator ale słyszałam że niektórzy posiadający takie ogrzewanie muszą dogrzewać domy innymi sposobami w zimie.

wiem tylko tyle że bedziemy musieli zakupić rekuperator, do tego bedziemy mieć kominek i beda potrzebne jakies maty na podłoge i żadnej pompy ciepła nie bedziemy miec.

Sądząc po wypowiedziach wiecie tylko,że macie dach nad głową i nic poza tym.

Będziecie musieli mieć także okna i drzwi w tym domu,bo po wypowiedziach nie sądzę,że wiecie o tym a tylko tak słyszeliście.

Bedziecie musieli mieć oprócz tego co wymieniłaś dobrego lekarza bo przypadek jest ciężki ;)

A czy macie chociaż głowę na karku ?

Edytowane przez Arturo72

Sądząc po wypowiedziach wiecie tylko,że macie dach nad głową i nic poza tym.

Będziecie musieli mieć także okna i drzwi w tym domu,bo po wypowiedziach nie sądzę,że wiecie o tym a tylko tak słyszeliście.

Bedziecie musieli mieć oprócz tego co wymieniłaś dobrego lekarza bo przypadek jest ciężki ;)

A czy macie chociaż głowę na karku ?

ahahahahahah....coż przykre ale jednak prawdziwe

a autorce proponuje do przeczytania klika dzialow FM na poaczatek o wentylacji, a jak juz sie rozgrzeje to raczej od samego poczatku pompa ciepla spostrzezenia uwagi

Witam serdecznie "starych" wyjadaczy tematu i prosił bym o rzucenie okiem na tą ofertę oraz o opinie odnośnie tego systemu:

1.

Pompa ciepła Natea bezpośrednie odparowanie/bezpośrednie skraplanie,

moc nominalna 11 300 W. (centralne ogrzewanie)

Wyszczególnienie:

Cena netto

Projekt instalacji ogrzewania podłogowego Sofath wraz z bilansem OZC bezpłatny

Pompa ciepła Natea MT 11.10 o mocy nominalnej 11,3 kW

6 153 €

Zasobnik c.w.u. 300 l

Kolektor poziomy gruntowy, 6 pętli x 85mb, miedź

Powierzchnia zalegania kolektora ~230 m2 , głębokość 1,0 m 3 041 €

rozdzielacze zasilania i powrotu, nabicie czynnikiem R410A

Ogrzewanie podłogowe, miedź,

rozdzielacze zasilania i powrotu, zawory el., sterowanie, 2 899 €

dwa przewodowe termostaty sterujące, nabicie czynnikiem R410A

Łączna wartość netto: 12 093 €

Robocizna (montaż układu, uruchomienie, próby montażowe oraz regulacja) 4 200,00 zł

Czy ktoś ztych tu zagladających operuje na PC opartej na bezpośrenim odparowaniu i skraplaniu ?? Macie może namiar na kogoś takiego ? Przyznam szczerze że wiekszość ofert jakie znalazłem to glikol woda i doradzanie ze kolektro pionowy to najlepsze co może mnie w życiu spotkać :yes:

Pozdrawiam Anatol

Widze, ze lubisz rozwiazywac problemy.

W takim przypadku zawsze dzwieczy mi w uszach Kisiel:

"Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju! "

:D

z tego wnioskuję, że masz na ten temat jakąś wiedzę może mógł byś coś wiecej powiedzieć

Dzieki za wszelkie sugestie, napisałem prywata do wspomnianego wyżej użytkownika i mam nadzieję że się odezie. Jak by coś komuś przyszło jeszcze na myśl odnośnie tego tematu to czekam na wszelkie informacje ;) pozdrawiam

Ja sobie po prostu nie wyobrazam, zeby moja pompa ciepla byla rozwleczona po polowie ogrodu i calym domu, a w tym przypadku tak wlasnie bedzie.

Zastosuj sprawdzone rozwiazania i takie, w ktorych trudno jest cos spierdzielic. Ja juz nie mowie o temacie ktory kolega Liwko Ci wrzucil, ale wyobraz sobie, ze firma ktora Ci takiego "dziwolaga" zainstaluje za 4-5 lat uzna, ze lepiej jest handlowac jednak pietruszka, albo wlasciciel pojdzie na zasluzona bogata emeryture. Kto Ci to zaserwisuje? Gdzie bedziesz szukal pomocy (nie daj Boze w srodku zimy)?

Czyz to nie jest proszenie sie o klopoty?

z tego wnioskuję, że masz na ten temat jakąś wiedzę może mógł byś coś wiecej powiedzieć

Dzieki za wszelkie sugestie, napisałem prywata do wspomnianego wyżej użytkownika i mam nadzieję że się odezie. Jak by coś komuś przyszło jeszcze na myśl odnośnie tego tematu to czekam na wszelkie informacje ;) pozdrawiam

nie bierz do konca do siebie postow pyxisa. on zawsze poleci ci swoja garazowke, bo jest najlepsza. jezeli masz dane domu to porownaj sobie oferty na to co dostales z kilkoma pompami innego typu, np gruntówka i powietrzna. potem mozesz sobie oszacowac koszty ogrzewania i bedziesz wiedzial, ktora sprawdzi sie najlepiej.

jezeli masz miejsce na przeoranie czesci dzialki to najbardziej oplacalna powinna byc gruntowka z kolektorem poziomym.

Ja sobie po prostu nie wyobrazam, zeby moja pompa ciepla byla rozwleczona po polowie ogrodu i calym domu, a w tym przypadku tak wlasnie bedzie.

Zastosuj sprawdzone rozwiazania i takie, w ktorych trudno jest cos spierdzielic. Ja juz nie mowie o temacie ktory kolega Liwko Ci wrzucil, ale wyobraz sobie, ze firma ktora Ci takiego "dziwolaga" zainstaluje za 4-5 lat uzna, ze lepiej jest handlowac jednak pietruszka, albo wlasciciel pojdzie na zasluzona bogata emeryture. Kto Ci to zaserwisuje? Gdzie bedziesz szukal pomocy (nie daj Boze w srodku zimy)?

Czyz to nie jest proszenie sie o klopoty?

Dziekuję za sugestię. Ale wywołana firma działa na Polskim rybnku już 20 lat. Fakt faktem że co bedzie za 4-5 latek w przód tego nawet najstarsi górale nie wiedzą. Przyznam się szczerze że nad przyszłością firmy się nie zatanawiałem ale nad serwisem i ewentualnym późniejszym wykorzystaniem czy przerobieniem systemu to już tak. No i własnie troche mnie to martwi że ten system cieżko dostosować do innego źródła ciepła i ten szkopół naprawde mnie zastanawiam bo "podłogówka' wykonana w tym systemie jest mocno okrojona i dlatego te wspomniane wcześniej kłopoty z przystosowaniem do innego źródła ciepła. No i właśnie zapytałem wspomnianych użytkowników tego systemu i ogólnie są zadowoleni ale jak to bywa na 100 osób wykorzystujących system 99 może być zadowolonych a jeden nie i chodzi o to by ten 1 nie tyczył się mnie ;P

Jak już wspomniałeś sprawe ogrodu to nie zależy mi na tym mam prawie 1ha ogrodu wiec 240 m2 w systemie poziomym lub 120 m2 w systemie dwuwarstwowym zawsze gdzieś znajdę. Tak więc nie stanowi to większego problemu

Ale jeszcze raz dziękuję za informację nawiasem tylko wspomnę ze glikolówka jest dla mnie droższa o 30 tysiakó i to też swoje znaczy :)

Pozdrawiam Anatol

Jak już wspomniałeś sprawe ogrodu to nie zależy mi na tym mam prawie 1ha ogrodu wiec 240 m2 w systemie poziomym lub 120 m2 w systemie dwuwarstwowym zawsze gdzieś znajdę. Tak więc nie stanowi to większego problemu

Ale jeszcze raz dziękuję za informację nawiasem tylko wspomnę ze glikolówka jest dla mnie droższa o 30 tysiakó i to też swoje znaczy :)

Ile bys tego ogrodu nie mial, to szukanie koparka dziureczki w miedzianej rureczce zakopanej w ziemi nie jest "sportem" ktory chcial bys uprawiac. Nawet kibicowanie byloby uciazliwe, zwlaszcza zima.. :)

Jesli normalna gruntowke masz o 30k zl drozsza od tej z BP, to cena tej gruntowej jest z kosmosu. Moze tu na cene tez ma wplyw Twoje "zamilowanie" do urzadzen nietypowych. ;)

Majac tak duza dzialke (zakladam, ze nie w terenie pustynnym) mozesz pewnie bez problemu zrobic kolektor poziomy.

BTW: Jak juz jeden z kolegow napisal, nie bierz sobie moich rad do siebie. On Ci poradzi pojscie w pompe powietrzna, bo sam w to wdepnal. Jest poki co zadowolony, bo jeszcze zimy nie bylo. :D

Ile bys tego ogrodu nie mial, to szukanie koparka dziureczki w miedzianej rureczce zakopanej w ziemi nie jest "sportem" ktory chcial bys uprawiac. Nawet kibicowanie byloby uciazliwe, zwlaszcza zima.. :)

Jesli normalna gruntowke masz o 30k zl drozsza od tej z BP, to cena tej gruntowej jest z kosmosu. Moze tu na cene tez ma wplyw Twoje "zamilowanie" do urzadzen nietypowych. ;)

Majac tak duza dzialke (zakladam, ze nie w terenie pustynnym) mozesz pewnie bez problemu zrobic kolektor poziomy.

BTW: Jak juz jeden z kolegow napisal, nie bierz sobie moich rad do siebie. On Ci poradzi pojscie w pompe powietrzna, bo sam w to wdepnal. Jest poki co zadowolony, bo jeszcze zimy nie bylo. :D

przeczytaj mojego posta i sie wysil to moze doczytasz co mu polecilem, bo w przeciwienstwie do ciebie nie zachwalam tylko swojej zajebistej pompki ze stodoly

to proponuję przeczytać te krótkie topiki

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?216363-SOFATH-Caliane-opinie-uwagi

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190694-pompy-ciepła-firmy-NATEA-czy-ktoś-ma-wasze-opinie-proszę

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200257-Sofath-Natea-czyli-bezposrednie-parowanie-szukam-użytkowników

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182109-Pompy-ciepła-z-bezpośrednim-parowaniem

sam zreszta zastanawiałem sie nad Nateą... jednak cena była dla mnie za duża

i nie myśl o pyxisie i jego szukaniu dziurki w rurkach miedzianych, bo jakbyś zrobił zwykłą glikolową, to tam też moze być jakaś dziurka :p

i nie myśl o pyxisie i jego szukaniu dziurki w rurkach miedzianych, bo jakbyś zrobił zwykłą glikolową, to tam też moze być jakaś dziurka :p

Ale oczywiscie wiesz z czego ulada sie np DZ przy BP i przy glikolowce? Wiesz jaka jest podatnosc na uszkodzenie jednego i drugiego? I to zarowno podczas ukladania jak i eksploatacji?

No i kluczowa sprawa - czy wybrales dla siebie BP? :D