Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pompy ciepła

gaw

Recommended Posts

Z całej tej dyskusji i lektury wielu wątków JA - zwykły szaraczek - mam mętlik w głowie.

Ale pozwolę sobie też podsumować to czego się nauczyłem (kolejność istotna). Mój przypadek gaz vs PC (CO + CWU, 130m2, nowy domek)

1. Wszystko sprowadza się do wyceny - należy podliczyć koszt instalacji gazowej i instalacj PC - uwzględnić kominy, przeglądy, materiały, robociznę itd. itp.

2. Wszystkie dyskusje i godziny spędzone na czytaniu forum są o d... rozbić bez wyceny kosztów w TWOIM INDYWIDUALNYM PRZYPADKU. Przykład : a nóż podłączenie gazu to 10tyś zł?

3. Dopiero po jasnej informacji o kosztach instalacji obu rozwiązań można rozmawiać o cenie w zł/rok

Dlatego też wybieram się z projektem domu do pierwszej firmy z prośbą o wycenę kompleksowej instalacji PC i będę szukał ludzi do wyceny kompletnej instalacji gazowej. Kolejne w planach - wpierw 1 firma lokalna.

Postaram się zebrać takie informacje i WTEDY wyjdzie czarno na białym np. PC koszt instalacji 50tyś zł, gaz 30tyś zł. Bez takich informacji ciężko coś porównywać.

Konkrety konkrety jeszcze raz konkrety.

Edytowane przez Antymateria

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Ale pozwolę sobie też podsumować to czego się nauczyłem (kolejność istotna).

Zapomniałeś o najistotniejszym punkcie,który powinien wystąpić jako pierwszy z pierwszych a więc:

1.Przed przystąpieniem do zastanawiania się nad systemem grzewczym trzeba wiedzieć ile dom będzie potrzebował energii na ogrzewanie i cwu.

Najlepiej jak robi się to jeszcze przed budową domu.

Dopiero po tym punkcie zaczyna się zastanawianie nad systemem grzewczym lub zmniejszeniem zapotrzebowania na ciepło.

Bez tego jesteś ślepy i głuchy i nie masz pojęcia co,gdzie i dlaczego do siebie porównywać.

Dlatego też wybieram się z projektem domu do pierwszej firmy z prośbą o wycenę kompleksowej instalacji PC i będę szukał ludzi do wyceny kompletnej instalacji gazowej. Kolejne w planach - wpierw 1 firma lokalna.

Błąd,to Ty powinieneś wiedzieć czego potrzebujesz i iść do firmy z konkretnym zapytaniem na konkretne urządzenie a nie z projektem domu.

Inaczej zrobisz z siebie owce do strzyżenia bo firma zobaczy laika,który nie ma pojęcia o niczym i rzucą Ci wycenę najwyższą z możliwych.

Jak napisałem wcześniej,bez wiedzy na temat podstawy jesteś ślepy i głuchy i zdajesz się na łaskę bądź nie łaskę firmy,która może dobrze zaoferuje ale może równie dobrze naciągnac na kase.

Edytowane przez Arturo72

Z całej tej dyskusji i lektury wielu wątków JA - zwykły szaraczek - mam mętlik w głowie.

Ale pozwolę sobie też podsumować to czego się nauczyłem (kolejność istotna). Mój przypadek gaz vs PC (CO + CWU, 130m2, nowy domek)

1. Wszystko sprowadza się do wyceny - należy podliczyć koszt instalacji gazowej i instalacj PC - uwzględnić kominy, przeglądy, materiały, robociznę itd. itp.

2. Wszystkie dyskusje i godziny spędzone na czytaniu forum są o d... rozbić bez wyceny kosztów w TWOIM INDYWIDUALNYM PRZYPADKU. Przykład : a nóż podłączenie gazu to 10tyś zł?

3. Dopiero po jasnej informacji o kosztach instalacji obu rozwiązań można rozmawiać o cenie w zł/rok

Postaram się zebrać takie informacje i WTEDY wyjdzie czarno na białym np. PC koszt instalacji 50tyś zł, gaz 30tyś zł. Bez takich informacji ciężko coś porównywać.

Konkrety konkrety jeszcze raz konkrety.

Jakbys chciał ofertę na pompę PW, to mam firmę z bielska, ktora montowala u mnie kompletna kotlownie i moge ja szczerze polecic zarowno za wykonanie jak i cene

Jakbys chciał ofertę na pompę PW, to mam firmę z bielska, ktora montowala u mnie kompletna kotlownie i moge ja szczerze polecic zarowno za wykonanie jak i cene

A chętnie dodam kolejną firmę do swojej bazy firm pod przyszłe zapytania. Paru ludzi odradzało mi już PC PW - w tym jedna firma z tej branży - wolą gruntowe. Niby instalowali powietrzne, ale skończyli z tym. Może rejony południowe coś nie halo... nie wiem.

Nie odrzucam tej opcji, jestem na etapie zbierania informacji i nauki.

Zapomniałeś o najistotniejszym punkcie,który powinien wystąpić jako pierwszy z pierwszych a więc:

1.Przed przystąpieniem do zastanawiania się nad systemem grzewczym trzeba wiedzieć ile dom będzie potrzebował energii na ogrzewanie i cwu.

Najlepiej jak robi się to jeszcze przed budową domu.

Święta prawda. Nie wiem dlaczego zakładałem, że mam to już zrobione :/

Dla ludzi z południa polski zainteresowanych 'graniem':

26-28 września 2014 16 Targi Techniki Grzewczej i Instalacji "Instal-system 2014"

http://www.astra.blk.pl/targi_instal-system_2014.php

Edytowane przez Antymateria

A chętnie dodam kolejną firmę do swojej bazy firm pod przyszłe zapytania. Paru ludzi odradzało mi już PC PW - w tym jedna firma z tej branży - wolą gruntowe. Niby instalowali powietrzne, ale skończyli z tym. Może rejony południowe coś nie halo... nie wiem.

Nie odrzucam tej opcji, jestem na etapie zbierania informacji i nauki.

Święta prawda. Nie wiem dlaczego zakładałem, że mam to już zrobione :/

Dla ludzi z południa polski zainteresowanych 'graniem':

26-28 września 2014 16 Targi Techniki Grzewczej i Instalacji "Instal-system 2014"

http://www.astra.blk.pl/targi_instal-system_2014.php

Są pompy które pójdą i na Giewoncie tylko że to trochu kosztuje, a instalator jak ma konkretne układy to będzie tak robił by sprzedać to na czym lepiej zarabia, to normalne

Witam serdecznie.

Niestety przyznam sie szczerze, że wszystko fajnie brzmi jak piszecie tyle że nie każdy tak w temacie obeznany jak Wy ;/ Bazuje na danych jakie udało mi się ustalić i otrzymać z firm jako odpowiedź na moje zapytanie.

Zapotrzebowanie domu na ciepło to około 11-12 kW. Ale czy to dobrze obliczone to już nie jestem pewien. Wpisałem dane do programu i wyskoczylo coś takiego tylko czy mój "pierwszy" raz jest na pewno dobry to głowy nie dam. Sądzę ze cos koło tego powinno się zamknąć mam mieć okna o współczynniku przenikania ciepła 0,7, a na scianach około 20-22 cm styropianu i do tego Thermopor® 30 P+W jako cegła na ściany. Ogólnie powinno się sprawdzić.

Na tej podstawie dostałem wycene Pompy ciepła Natea MT 11.10 o mocy nominalnej 11,3 kW . no i wspomniana cena ok.50 tyś. (cena zawiera ogrzewanie podłogowe w całym domu - powierzchnia 240 m2, PC Natea oraz kolektor) z tego co sie orientowałem w cenach to nie wychodzi to źle.

Co do wspomnianego gazu. Dostałem z gazowni odpowiedź że NIE MA EKONOMICZNEGO UZASADNIENIA bym się mógł podłączyc pod rurociąg. Cena przyłącza to jakieś 20 tyś. W sumie podliczając wychodzi w podobnych granicach koszt ogrzewania ale przyznam szczerze że za staropolskie "Bóg zapłać" nie chce mi sie uzbrajać kulkunastu działek sąsiadów bo w odpowiedzi otrzymałęm - że oni mają jeszcze czas i nie zależy im na gazie.

Tak więc skłaniam się coraz bardziej ku temu systemowi czyli PC choć pwenie skończy się na tym że kupie kocioł na paliwo stałe i za 30 tyś max będę miał ogrzewanie a reszta pójdzie na węgiel. Za tyle kasy troche tego węgla bedzie :)

Co do glikolówki to faktycznie z 3 firm cena jaką otrzymałem jest podobna i oscyluje w granicach 80 tyś (tutaj chciał bym zaznaczyć że mówie o całym ogrzewaniu czyli łącznie z podłogówką w domu). Cena "samej" PC to koszt około 45-50 tyś.

Może pochwalicie się na jakich systemach PC działacie i na jakiej powierzchni się sprawdza ?? Może zaadoptował bym "Wasze dziecko" dla swoich potrzeb :wiggle:

Pozdrawiam Anatol

Gość Arturo72
Witam serdecznie.

Niestety przyznam sie szczerze, że wszystko fajnie brzmi jak piszecie tyle że nie każdy tak w temacie obeznany jak Wy ;/ Bazuje na danych jakie udało mi się ustalić i otrzymać z firm jako odpowiedź na moje zapytanie.

Zatem jeśli nie zamierzasz być owcą do strzyżenia i przyszłym ekosyfiarzem to obeznaj się sam lub daj swój dom do obeznania odpowiedniej osobie.

Bo narazie jesteś na dobrej drodze do tego pierwszego a nie daj Boże do tego drugiego...

Na tej podstawie dostałem wycene Pompy ciepła Natea MT 11.10 o mocy nominalnej 11,3 kW . no i wspomniana cena ok.50 tyś. (cena zawiera ogrzewanie podłogowe w całym domu - powierzchnia 240 m2, PC Natea oraz kolektor) z tego co sie orientowałem w cenach to nie wychodzi to źle.

Sama podłogówka to ok.240*70=17tys.zł czyli pompa z montażem+zasobnik cwu wychodzi już 33tys.zł a to brzmi inaczej.

Duży dom=duże wydatki na budowę i na eksploatację i chyba brałeś to pod uwagę budując taki dom ?

No chyba,ze się mylę i nie myślałeś o tym ?

Zatem musisz się liczyć z tym,że koszt systemu grzewczego i koszt eksploatacji będzie o wiele większy niż np. w moim domu 118m2 gdzie masz praktycznie dwa moje domy i na system grzewczy wydasz min.2x więcej niż ja.

No ale zakładając,że stać Cię było na budowę domu 2x większego od mojego to będzie cię także stać na wydanie 2x więcej kasy na system grzewczy.

Czyli nie ma problemu jak sądzę,zatem nie zastanawiaj się tylko łykaj bezobsługowy system grzewczy bez dwóch zdań a ewentualny ekosyfiasty system zostaw dla starych domów.

Edytowane przez Arturo72

Co do wspomnianego gazu. Dostałem z gazowni odpowiedź że NIE MA EKONOMICZNEGO UZASADNIENIA bym się mógł podłączyc pod rurociąg.

Tak więc skłaniam się coraz bardziej ku temu systemowi czyli PC choć pwenie skończy się na tym że kupie kocioł na paliwo stałe i za 30 tyś max będę miał ogrzewanie a reszta pójdzie na węgiel. Za tyle kasy troche tego węgla bedzie :)

Co do glikolówki to faktycznie z 3 firm cena jaką otrzymałem jest podobna i oscyluje w granicach 80 tyś (tutaj chciał bym zaznaczyć że mówie o całym ogrzewaniu czyli łącznie z podłogówką w domu). Cena "samej" PC to koszt około 45-50 tyś.

Może pochwalicie się na jakich systemach PC działacie i na jakiej powierzchni się sprawdza ?? Może zaadoptował bym "Wasze dziecko" dla swoich potrzeb :wiggle:

Pozdrawiam Anatol

W sumie gazowni powinieneś podziękować, że uratowała Cie od swych usług, bo szybko byś zbankrutował;)

Zacznij od porządnych obliczeń OZC, bo na tej podstawie będziesz mógł podejmować dalsze decyzje - Twoje wyliczenia raczej nie są poprawne:no:

Niestety ciężko Ci będzie kupić PCi wraz z podłogówką do tak dużego domu poniżej 50tys. zł, bo już sama podłogówka na 240m2 to koszt 18-20tys. wiec na pompę pozostaje jakieś 30tys. W tej cenie możesz kupić dość porządną pompę powietrzną lub polską gruntówkę z poziomym kolektorem. No albo ten Twój wynalazek, ale to trochę podroż w nieznane;) Pozdrawiam

(cena zawiera ogrzewanie podłogowe w całym domu - powierzchnia 240 m2,

Na poczatek warto by bylo, zebys wiedzial co chcesz ogrzewac:

W przyszłym roku zaczynam budowe domu - jak złośliwsi twierdzą to małej szkoły :rolleyes: tak wiec wychodzi mi 300 m2 użytkowego pomieszczenia i tu się zaczynają schody jeśli chodzi o ogrzewanie.

Na poczatek warto by bylo, zebys wiedzial co chcesz ogrzewac:

czepiasz się :p ale faktycznie to oba moje posty. Tylko jeden z tematu o cenach na podłogówkę a teraz już trzymam sie cyferek bo w tym drugim przypadku który przytoczyłeś chodziło mi jedynie by się zorientować jakie są koszty materiałowe i robocizny odnośnie ogrzewania podłogowego. Teraz już przedstawiam konkretne cyferki i metraż też już dokładniejszy. Tak że "spokojna Twoja rozczochrana" wiem co i ile mam ogrzać :yes:

Co do sugesti odnośnie wielkości domu to prosił bym bardzo o powstrzymanie się od komentarzy na ten temat. Chcę co mam i tyle. Prosił bym jedynie o sugestie/opinie czy przedstawione przezeminie materiały mają choć odrobine sensu czy też są całkowicie wyjęte z cylingra. A mam nadzieję pytam osób siedzących w temacie nie od "wczoraj". Dlatego nie ukrywam że Wasze sugestie są dla mnie bardzo ważne i pomocne.

Co do systemu Natea to jestem daleki od spiskowych teorii ekologicznych, jest to system poprostu tańszy a po tym jak zamieniłem pare zdań z osobami to użytkującymi zaczołem sie nad tym zastanawiać . Z godnie z tym co ustaliłem to system się sprawdza i nie bójcie się, papierków nie podpisałem. Chiałem zweryfikować ten temat w jak najszerszym gronie by podiąć decyzję jak najbardziej świadomą.

Co do oznaczenia OCZ -tki to mnie nei pocieszyliście :o spędziłem nad programem paaaare godzin i wychodzi na to ze na próżno bo jednak wyszła kiszka. Będę musiał się zastanowić nad jakąś ekipą która by to ogarneła bo tak jak wszyscy piszecie choć bym teraz troche stracił to przynajmniej później mam podstawy do dyskusji z firmami bo wiem co potrzebuje.

Dzięki, Anatol

Gość Arturo72

Co do sugesti odnośnie wielkości domu to prosił bym bardzo o powstrzymanie się od komentarzy na ten temat. Chcę co mam i tyle. Prosił bym jedynie o sugestie/opinie czy przedstawione przezeminie materiały mają choć odrobine sensu czy też są całkowicie wyjęte z cylingra. A mam nadzieję pytam osób siedzących w temacie nie od "wczoraj". Dlatego nie ukrywam że Wasze sugestie są dla mnie bardzo ważne i pomocne.

To racz proszę przedstawiać ceny samej pompy ciepła a nie łącznie z podłogówką bo to jest odrębna historia nie zależna od źródła ciepła.

Dla domu 240m2 czy tam 300m2 sądzę,że 30tys.zł za bezobsługowe źródło ciepła to jest pikuś i nie wiem czemu masz dylemat w tym temacie.

Jeśli chcesz taniej w inwestycji to do podłogówki podłącz sobie kociołek Kospel w cenie 2,5tys.zł,oczywiście w eksploatacji będzie o ok.3 razy drożej niż przy pompie ale za to masz 28tys.zł w kieszeni.

czepiasz się :p ale faktycznie to oba moje posty. Tylko jeden z tematu o cenach na podłogówkę a teraz już trzymam sie cyferek bo w tym drugim przypadku który przytoczyłeś chodziło mi jedynie by się zorientować jakie są koszty materiałowe i robocizny odnośnie ogrzewania podłogowego. Teraz już przedstawiam konkretne cyferki i metraż też już dokładniejszy. Tak że "spokojna Twoja rozczochrana" wiem co i ile mam ogrzać :yes:

Nie czepiam sie, tylko inaczej wygladaja Twoje wyniki OZC jesli dom ma 300m2 a inaczej jesli ma 240m2.

Jesli poprzez "niedokladnosc" zgubiles czy dodales sobie 60m2 p.u. (toz to prawie dom Artura! ;)), to nie oczekuj tutaj jakis chocby zblizonych do wiarygodnych ocen. Taka rozbieznosc to mnej wiecej 2,5kW, a wiec przy pompie ciepla sporo.

Co do sugesti odnośnie wielkości domu to prosił bym bardzo o powstrzymanie się od komentarzy na ten temat

A kogo to ma wg Ciebie obchodzic? Twoj cyrk, Twoje malpy. :)

Co do oznaczenia OCZ -tki to mnie nei pocieszyliście :o spędziłem nad programem paaaare godzin i wychodzi na to ze na próżno bo jednak wyszła kiszka. Będę musiał się zastanowić nad jakąś ekipą która by to ogarneła bo tak jak wszyscy piszecie choć bym teraz troche stracił to przynajmniej później mam podstawy do dyskusji z firmami bo wiem co potrzebuje.

Mając dokładne obliczenia ozc + profesjonalny projekt podłogówki mozesz to przekazac firmom które wycenią te instalacje. Wtedy bedzies miał porównanie bo baza bedzie ta sama.

cena ok, miałem podobną od nich na podobną moc... prawie się zdecydowałem, ale dostałem wtedy ofertę na glikolówkę z pionowymi odwiertami o ciut niższej cenie - no i wygrała glikolówka, z powodu prac przy kolektorze - odwiert jakoś bardziej mi pasował do mojej małej działki niż pozioma...

myślałem też o płocie hybrydowym, ale skoro wykonawca w tej samej cenie zaproponował mi odwierrty - to wziąłem odwierty :)

Co do wspomnianego gazu. Dostałem z gazowni odpowiedź że NIE MA EKONOMICZNEGO UZASADNIENIA bym się mógł podłączyc pod rurociąg. Cena przyłącza to jakieś 20 tyś. W sumie podliczając wychodzi w podobnych granicach koszt ogrzewania ale przyznam szczerze że za staropolskie "Bóg zapłać" nie chce mi sie uzbrajać kulkunastu działek sąsiadów bo w odpowiedzi otrzymałęm - że oni mają jeszcze czas i nie zależy im na gazie.

miałem podobnie - w odległości 100 m od mojej działki jest gazociąg, więc myślałem że nie będzie problemu

ale okazało sie że gazociąg jest wysokociśnieniowy, ajak chcę podłączenie to MUSZĘ SFINANSOWAĆ PRZEPOMPOWNIĘ wraz z moim przyłaczem

zakładany koszt w granicach 100-120 tys.

no i sprawę gazu ....zamknąłem

porzadna instalacja CO i CWU z porządnego pieca - koszt około 25-35 tys.

biorąc przykładową NATEĘ wydasz 20 tys więcej, ale masz system bezobsługowy... jeśli nigdy nie zasuwałeś przy piecu to się porządnie zastanów

do tego nigdy nie wiadomo co wymyślą nasze władze, moze się okazać że nie będzie zgody/wzrośnie podatek/albo inne badziewie - nie mówie teraz, ale np. za 10 lat

dom w końcu budujesz dla siebie czy na sprzedaż? jak na sprzedaż to ok, ale jak dla siebie to pomyśl że będziesz w nim mieszkać nie 5 lat, a powiedzmy 50 :)

największe ceny siegału 120-125 tys z ofert jakie ja dostałem dla domu mającego 150m 2 powierzchni użytkowej

zdecydowałem się na najmniejszą - około 45 tys - w tej cenie podłogówka, odwierty, kotłownia z pompą...

ale zapytań wysłałem około 40, ofert dostałem ze 25 :)