map78 02.09.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 pompy ciepła są dobre raczej dla tych, którzy nie mają możliwości podłączenia gazu i chcą mieć wygodę. można przecież palić przygotowanym przez siebie drzewem, najlepiej jeśli się ma swój las. koszt to tylko transport i porżnięcie.ale niektórzy biorą też pod uwagę wygodę. niektóre systemy pomp ciepła są mniej opłacalne, np. powietrzne, a niektóre bardziej, np. bezpośrednie parowanie. Ilu ludzi ma własny las? To jakaś norma w Polsce;) Gaz wychodzi 3x drożej w eksploatacji niż nawet powietrzna PCi, więc w przypadku domu takiego jak mój instalacja w PCi zwraca się błyskawicznie. Poza tym Polska póki co nie posiada własnego gazu, a jak wam Wladimir kurek zakręci to wam się tego gazu raz na zawsze odechce. Powiem inaczej: mając obecną wiedzę i świadomość nie podłączyłbym gazu nawet gdyby był przy mojej działce - na szczęście dla mnie nie miałem tego dylematu, bo go nie ma, ale już ciągną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob.budownicz 02.09.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 grzanie bezpośrednio prądem jest chyba (naj)droooższe; z tego co mi wiadomo powietrzne PC mają słabszy COP,SPF od gruntowych @map78 Do jakiej temperatury ujemnej działa twój panasonic (w praktyce)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.09.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 grzanie bezpośrednio prądem jest chyba (naj)droooższe; z tego co mi wiadomo powietrzne PC mają słabszy COP,SPF od gruntowych @map78 Do jakiej temperatury ujemnej działa twój panasonic (w praktyce)? No widzisz,źle ci wiadomo także słaby z ciebie budowniczy,doszkol się. Mam taką samą pompę jak map i przy -18st.C pracowała ok.6-7h na dobę bo tyle jej wystarczyło żeby utrzymać 22,5st.C w domu i zzerala przy tym 3,2kWh na godzinę pracy. Jakby było zimniej po prostu pracowała by dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.09.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 grzanie bezpośrednio prądem jest chyba (naj)droooższe; z tego co mi wiadomo powietrzne PC mają słabszy COP,SPF od gruntowych @map78 Do jakiej temperatury ujemnej działa twój panasonic (w praktyce)? U mnie w praktyce najniżej było -19st i pompa pracowała bez problemu i to bez wspomagania się grzałką. W moich stronach najniższa temp jaką pamiętam w ostatnich 30 latach to było może -24st, wiec o to jestem spokojny. Na youtube można znaleźć film z pracy tej pompy przy -27st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 05.09.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Il Poza tym Polska póki co nie posiada własnego gazu, a jak wam Wladimir kurek zakręci to wam się tego gazu raz na zawsze odechce. Powiem inaczej: mając obecną wiedzę i świadomość nie podłączyłbym gazu nawet gdyby był przy mojej działce - na szczęście dla mnie nie miałem tego dylematu, bo go nie ma, ale już ciągną Posiada, Jak nam Władek odetnie to fakt, że dla wszystkich nie starczy, ale ucierpi na tym pierwszy przemysł chemiczny, nie gospodarstwa domowe. Nie pisz tu farmazonów bo to nie forum na onecie dla gimbusów., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 05.09.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Druga sprawa Na II taryfie na gazie , nie ma szans żeby wyszło 2-3 razy drożej. Różnice są minimalne, zajrzyj do arkusza kebaba. Na zwrot kosztów inwestycji w pompę w stosunku do gazu nie licz. Kotłownie gazową możesz mieć za 8000 zł, sam kocioł niskiej mocy do 12 KW , z zasobnikiem na wodę to koszt ciut pow. 5000 zł oczywiście plus przyłącz gazu do domu. Sprawa jest mocno indywidualna i była tu wielokrotnie rozpatrywana na innych wątkach, Ja sam nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła - w sumie to dalej o tym myślę-ale dochodzi wiele pobocznych spraw. Jak będziesz chciał wymienić kocioł gazowy, albo zbiornik CWU do niego to zapłacisz 2-3 krotnie mniej niż w przypadku pompy, bo zbiornik nie musi mieć 4 m2 wymiennika miedzianego i 300 l poj. żeby system dobrze działał. W pompie musi. Inna sprawa jak chcesz mieć solary do gazu, to i zbiornik wielki też będzie. Oczywiście zaraz odezwą się głosy, że niczego nie trzeba będzie wymieniać wcześniej niż za 15 lat, co nie zmienia faktu, że kocioł gazowy będzie tańszy w wymianie, a przyłącz gazu i cała kotłownia zostaje ta sama. A jak to jest przy wymianie pompy? Z gazem to tylko ten problem, że> +Istnieje ryzyko nieszczelności i wybuchu. +puki co to nie mamy gazportu i ruskie nam z ceny nie spuszczą. Jak Litwa otworzyła swój mini gazport, to od razu im zeszli z ceny. zarówno kocioł gazowy jak i pompa ciepła to urządzenia które trzeba ustawić pod dany dom, a optymalne ustawienie sterownika w obu przypadkach nie jest proste dla przeciętnego człowieka, stąd takie błagania o pomoc na różnych forach. Jak ustawisz sterownik optymalnie to gazu/prądu dane urządzenie zje ci nawet kilkanaście procent mniej. I teraz pytanie za dobrą flachę. Ile osób kombinuje ze sterownikiem, a ile jedzie na ustawieniach instalatora i płacze że pompa be albo gaz bee bo drogie? Wungiel nie wymaga myślenia i to oprócz ceny jest jego atutem. Mój kuzyn grzeje już chyba 5 rok na gazie, ale jak pytałem o sterownik to mówił, że nic nie zmieniał.. a płaci po 600 zł miesięcznie, dom ocieplony standardowo, ok 130 m2. Pęknięcia na ścianach na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatol 78 05.09.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Witam wszystkich. I tak po krótcce chciał bym się odnieśc do przedmówców. No to jaki masz problem ? O jakim magnesie piszesz w kwestii grzałki na 230V podobnej do tej z bojlera elektrycznego ? ... wybacz że się czepiam ale czy czegoś nie pominołeś ?? Wydaje mi się że istotą tej grzałki to nie napiecie a MOC. Jeśli się mylę to mnie popraw ale z tego co pamiętam, nigdzie nie pisałem że posiadam przydomową elektrownię atomową (proszę nie komentować elektrowni). Jeśli mój domek wymaga 11-12 kW-owe źródło ciepła i średnia praca takiej pompy to około 7-8 (zaraz bedzie batalia która PC tak długo pracuje ) godzin w sezonie grzewczym to ile by trzeba było grzać tą "grzałką"?? Obawiam się że 24/24 nie starczyło by ;/ Teraz taki myk. Ładuję baterie akumulatorów przez 16 godzin źródłem prądu o mocy 2 kW i mam prąd na prace pompy. (tak mi się wydaje ) Co do magnesu to może przesadziłem ale niech już zostanie bez komentarza. nie wiem gdzie mieszkasz ale pewno nie może być to Polska jak masz -40stopni przez 2 tyg. http://pl.wikipedia.org/wiki/Rekordy_klimatyczne_Polski np w Gliwicach przez ostatnie 5 lat temperatura ponad -25 w sumie kilka godzin. Pokaż swoją statystykę temperatur dla twojego regionu. Standardowo przyjmowane wielkości DZ przy takich temperaturach (-40) nie wytrzymało by tygodnia. Więc kup sobie nowy termometr. no jeśli małopolska to nie Polska to pewnie nie mieszkam w Polsce Wywołałeś wikipedie wiec odsyładm do wikipedi ... http://pl.wikipedia.org/wiki/Zima_stulecia Tak;) chyba w latach 30-tych XX wieku:D Kupuj BP, czy GW, ale proszę Cię - nie pisz głupot! bo inni to czytają i potem powstaje głupi stereotyp. A tak na marginesie to przy -40st utrzymujących się przez 2tyg. to zmarzłbyś przy każdym źródle ciepła "dobranym na miarę". ... no jeśli zima z przełomu 2011/2012 to dla Ciebie lata 30-te XX wieku to gratuluje Odysłam do linka cytowanego wyżej i wybacz że to zrobie ale zacytuję Cibie ... "ale proszę Cię - nie pisz głupot! bo inni to czytają i potem powstaje głupi stereotyp." Co do "innych czytających" to mam nadzieję ze zadają sobie nie co wiecej trudu i czasem coś sprawdzą zanim palną. Co do "innych źródeł dobranych na miarę" to jednak sobie poradziły bo małopolski nie wyludniło. A tak po za tym to narazie zawieszka z tematem bo przeskakuje na dotacje i zobaczymy ile uzyskam to wówczas pomyśle nad PC. Narazie sie zorientowałem również dzieki Wam w temacie i za cenne uwagi dziękuję. Pozdrawiam Anatol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.09.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Oczywiście zaraz odezwą się głosy, że niczego nie trzeba będzie wymieniać wcześniej niż za 15 lat, co nie zmienia faktu, że kocioł gazowy będzie tańszy w wymianie, a przyłącz gazu i cała kotłownia zostaje ta sama. A jak to jest przy wymianie pompy? Ale dlaczego chcesz wymieniac cala pompe. Tam moze nawalic sprezara jako serce urzadzenia (3-4k zl z wymiana w duzej pompie), albo piedoly typu obiegowka, zawor 3D, presostat itp za kilka setek zl max. Pompa gruntowa pracuje w pomieszczeniu zamknietym najczesciej w bardzo komfortowych warunkach wilgotnosci. Nie ma w sobie ani wysokich temperatur, ani zracych kwasow ze skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.09.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 ... wybacz że się czepiam ale czy czegoś nie pominołeś ?? Wydaje mi się że istotą tej grzałki to nie napiecie a MOC. Jeśli się mylę to mnie popraw ale z tego co pamiętam, nigdzie nie pisałem że posiadam przydomową elektrownię atomową (proszę nie komentować elektrowni). Jeśli mój domek wymaga 11-12 kW-owe źródło ciepła i średnia praca takiej pompy to około 7-8 (zaraz bedzie batalia która PC tak długo pracuje ) godzin w sezonie grzewczym to ile by trzeba było grzać tą "grzałką"?? Sorki,za bardzo nie jarzę o co biega. Jeśli masz dom z obciążeniem cieplnym 11kW przy -20st.C i pompę o mocy 11kW przy -20st.C to grzałka do -20st.C nie załączy się ani na sekundę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 05.11.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 bo zbiornik nie musi mieć 4 m2 wymiennika miedzianego i 300 l poj. żeby system dobrze działał. W pompie musi. A dlaczego musi być taki duży zbiornik? Pytam poważnie bo nie wiem, a jak widzisz w mojej stopce dopiero się przygotowuję do przygotowania do myślenia o budowie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Inaczej nie odberzesz sutecznie ciepla ktore dostarczy pompa i poszybuje w gore temperatura na skraplaczu. Stracisz na sprawnosci i trudniej bedzie zagrzac cala objetosc zasobnika. Do tego istnieje niebezpieczenstwo taktowania pompy podczas cyklu grzania CWU (kilka zalaczen sprezarki podczas jednego cyklu grzania CWU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.11.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Teraz pytanie o kolektor poziomy.Czytam i czytam i są różne opinie, że mit albo że nie mit.Mianowicie rozchodzi się o to czy wychładza ziemię na tyle aby mieć wpływ na okres wegetacji roślin?Inna sprawa czy są jakieś przeciwskazania do sadzenia drzew, bo korzenie itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Raczej mit. Mam nad kolektorem i drzewka (co prawda jeszcze male) i trawnik i warzywnik (glownie dosyc cieplolubne pomidory) i po 3 sezonach grzania nic sie zlego nie dzieje. Kolektor zakopany srednio na 1,5m. Tu masz trawniczek nad kolektorem: http://www.szkut.com/dom/Dom93.jpg A tutaj pomidorki dokladnie nad jedna z petli tuz przy studni rozdzielczej. http://www.szkut.com/dom/t/Pomidor2014_07.jpg Czy cos im brakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 13.11.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 koloru a domek ładny, taki różowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 13.11.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 To jest różowy kolor ??? Pyxis ma różowy dom i hoduje różowe pomidory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 a domek ładny, taki różowy Daltonizm dotyka stosunkowo niewielka czesc meskiej populacji. Mozesz czuc sie "wybrancem". Ocena koloru na monitorze (nawet kalibrowanym), to rzecz nader trudna. Patrz czy trawa ni schenie nad kolektorem a nie na domek. Kolor to z Caparola Papaya 105. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 13.11.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) sorki, ale ja rozróżniam tylko kilka kolorów, czarny, biały, niebieski, zielony, czerwony, fioletowy, różowy, brąz, żółty, pomarańczowy i właściwie wszystko reszta to tylko jakieś tam odcienie.... jak dla mnie to odcień różowego:P spoko ja mam odcień żółtego, chociaż moja żona nazywa go jakiśtam odcieniem ecru:P ps. koleżanki z pracy z pokoju twierdzą że Twój kolor to morela albo łosoś... odpowiedziałem im że łosoś to ryba, a morela to owoc Edytowane 13 Listopada 2014 przez okobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Kolezanki maja oko. Moja zona okresla to jako jasny lososiowy (cokolwiek to znaczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danfoss Poland 09.04.2015 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Chcieliśmy włączyć się do dyskusji. Jednym z wątków jest kwestia, czy konieczny jest bufor ciepła. Danfoss tworząc i pracując nad technologią pomp ciepła przygotowuje urządzenia tak by nie było konieczności stosowania bufora. Instalatorzy często sugerują postawienie bufora w celach wykorzystania niższej nocnej taryfy. Doświadczenia naszych instalatorów pokazują, że nie zawsze jest to opłacalne, ponieważ ilość zmagazynowanego ciepła w buforze nie jest duża, a dodatkowo na bufor trzeba przygotować dodatkowe miejsce. W domach z pompami ciepła najczęściej stosuje się wodne ogrzewanie podłogowe, które same w sobie stanowi bufor. Zaawansowany sterownik z funkcją integral, wykorzystywany w pompach ciepła opóźnia wyłączenie urządzenia, dzięki czemu w obiegu grzewczym możliwe jest magazynowanie ciepła. Innym powodem do zastosowania bufora jest sytuacja, gdy pompa ciepła jest stosowana w instalacji z nieregulowalnym źródłem ciepła np. kominek z płaszczem wodnym, kocioł na biomasę itp., gdy są duże odległości między odbiornikami ciepła lub też gdy mamy do czynienia z powietrznymi pompami ciepła. W tych przypadkach może być zasadne zastosowanie bufora. W przypadku pracy powietrznych pomp ciepła przy procesie odszraniania pompa wyciąga ciepło z budynku by odmrozić parownik. Jeśli wody jest za mało i ma za niską temperaturę (np. w grzejnikach konwektorowych) to może nie wystarczyć energii na odszronienie wymiennika. Dlatego można zastosować niewielki bufor np. 100l. Nasze doświadczenia pokazują, że większość sytuacji, w których konieczne jest zastosowanie buforu to sytuacje, w których mamy do czynienia z modernizacją. Jednak każda sytuacja jest inna i warto każdorazowo zastanowić się nad koniecznością stosowania buforu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Camillea 10.08.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 A'propos opłacalności pompy ciepła. Jak wyglądają koszty inwestycyjne pozostałych instalacji grzewczych? Weźmy pod uwagę np. piec węglowy, olej opałowy, gaz, prąd (bezpośrednio) i konkurent pompy ciepła, jeśli chodzi o koszty eksploatacyjne i zwrotu kosztów instalacji: ekogroszek. Jak w takim wypadku wypadają koszty instalacji systemu grzewczego innego niż pompa ciepła (oczywiście przyrównując do niej). Pytanie moje bierze się stąd, że jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej dotyczącej optymalizacji systemu grzewczego, w którym jest już zainstalowana pompa ciepła (sprężarkowa, bezpośrednie odparowanie w gruncie, kolektor poziomy). System współdziała z kolektorem słonecznym (heatpipe) i wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła. Czy jest ktoś, kto orientuje się w kosztach INWESTYCYJNYCH wyżej opisanych instalacji (konwencjonalnych i niekonwencjonalnych)? Mógłby je podać i ewentualnie zamieścić źródło takich informacji? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts