Sławek... 01.11.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 ...a w kwestii kosztów użytkowych - za cały rok za prąd do PC zmieścisz się pewnie w okolicach 1000 zł (może trochę więcej, ale niewiele więcej) i za tą kwotę będziesz miała ogrzewanie i ciepłą wodę (oczywiście zakładam, że dom będzie przyzwoicie ocieplony i zbudowany)za gaz za podobny okres zapłacisz pewnie co najmniej 3 (o ile nie 4) razy więcej....Twój wybór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.11.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 ...a w kwestii kosztów użytkowych - za cały rok za prąd do PC zmieścisz się pewnie w okolicach 1000 zł (może trochę więcej, ale niewiele więcej) i za tą kwotę będziesz miała ogrzewanie i ciepłą wodę (oczywiście zakładam, że dom będzie przyzwoicie ocieplony i zbudowany) za gaz za podobny okres zapłacisz pewnie co najmniej 3 (o ile nie 4) razy więcej.... Twój wybór... nieprawda 1m3 gazu daje 10 kWh energii za 2,2 zł czyli 1 kWh kosztuje 22 grosze a prąd 60 gr za 1 kWh dla cop 4 wyjdzie 15 gr za 1 kWh Oczywiście można kombinować z taryfami Ale 4 razy taniej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 01.11.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 nieprawda 1m3 gazu daje 10 kWh energii za 2,2 zł czyli 1 kWh kosztuje 22 grosze a prąd 60 gr za 1 kWh dla cop 4 wyjdzie 15 gr za 1 kWh Oczywiście można kombinować z taryfami Ale 4 razy taniej ??? Tania taryfa 37 gr. przy COP 4 wychodzi kW 9 gr. przy gazie dochodzą jeszcze spore opłaty licznikowe i jeszcze tam jakieś które płaci się cały rok . Oczywiście za prąd też płaci się opłaty licznikowe ale z tego i tak nie można zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 01.11.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 ...napisałem w okolicach 1000, może trochę więcej i to podtrzymuję znam domy, które przy tym metrażu mieszczą się w 1000 zł za CO i CWU, ale zdaję sobie sprawę, że dom domowi nie jest równy więc zakładam, że mogą te koszty być wyższe, na moją wiedzę 1500 nie przekroczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 01.11.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Dom już użytkujemy od przeszło dwóch lat.Jest wiec wysuszony..Ocieplony jesy 20ch styro, podłoga 15 styro, strom 5cm (albo 10.. nie pamiętam już..) ale raczej 5cm styro deski i wełna 22cm. dach nieocieplony bo dom parterowy bez poddasza i strychu użytkowego... okna 3 szybowe z ociepleniem w ramach.. W podłodze 15cm styro.. Temp jaką lubię to 23-24*C.. w sypialni może być ciut mniej.. Wody zużywamy sporo.. ok 15m3 miesięcznie.. Nie wydaje mi się, że racynki z prąd wyniosły by nas 1000zł za sezon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.11.2012 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 3,5 już było pisane - wliczysz abonament i gaz może wyjść nawet 0,29zł --> niech jest że średnio 0,25zł u mnie za cały rok wychodzi średnio 1kwh=0,44zł, zakładając SCOP=3,5, to wychodzi 1kwh=0,125zł (a mam dosyć sporo w porównaniu do kolegów zużycia w drogiej taryfie) to tak zakładając że w obu przypadkach średnie wartości, to wychodzi jak byk, że gaz 2 razy droższy jest2 2 razy - zgoda ,ale ja zakwestionowałem twoje 3-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 02.11.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 To samo jest z produkcja brykietów drzewnych,aby wyprodukować tone brykietu zużywa sie wiecej energi aniżeli uzyskujemy przy ich spalaniu!Nie lepiej zatem spalać drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.11.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 kwestia ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 02.11.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Dom 200m2,jakieś 70kWh/m2/rok daje 14000kWh,przy PCi gruntowej za c.o daje ok.4000kWh+cwu ok.1480kWh=5480kWh*0,34=1863zł przy powietrznej będzie to za c.o 5600kWh+cwu ok.2000kWh=7600kWh*0,34=2584zł przy grzaniu tylko w II taryfie. Przy średniej cenie kWh 0,42zł z sezonu dwutaryfowego będzie to odpowiednio ok.2300zł i 3192zł. Masz rację ARTURO , TYLKO CO WTEDY Z TWOICH OBLICZEŃ ,JEŚLI KTOŚ KUPI GRUNTOWĄ O WIELE TANIEJ JAK TY SWOJĄ POWIETRZNĄ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wypas 02.11.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Witam, Bardzo sie ciesze ze powstal ten nowy watek. Jakos nie dalem rade przejrzec watka o pompa z ponad 1000 stronami. Co do mojego przypadku. Dom SSO i od wiosny bedziemy chcieli ruszyc powoli z elektryka a potem ogrzewanie. Dom jest z poddaszem uzytkowym. Powierzchnia do ogrzania 199m2 (calosc podlogowka) + garaz nieogrzewany w bryle. Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5443 W Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 9227 kWh/rok Na poczatku zastanawialismy sie nad gazem z wlasnej butli, ale wtedy sadzilismy, ze pompa ciepla to wydatek grubo ponad 50k zl. Teraz dzielki forum wiem, ze jest mozliwosc zrobienia tego znacznie taniej. Zastanawialem sie nad pompa gruntowa, bo mamy b.dobre warunki glebowe. (glina i ily mokre). Myslalem o polskich pompach jak ma liwko. Ale po przeczytaniu, ze mozna nawet wlasnymi silami zrobic kolektor poziomy jak rwxw (super instrkcja jak to zrobic - dzieki) moze warto sie tez zastanowic nad innymi modelami i samemu zakupic pompe a reszte zrobc wlasnymi silami. Choc podobno Liwko bardzo sobie chwali polska produkcje i jezeli jest to tanszy model (nie porownujac do chinszczyzny) to po co przeplacac. Jest jeszcze kwestia pomp powietrznych. Nie bralem ich pod uwage bo mialem mylne przekonanie ze sa tylko do CWU i w zimie nie ogrzeja domu. Jak sadzicie czy przy moim zapotrzebowaniu na cieplo sezonowo jest sens brac pompe gruntowa ze zrobieniem wymiennika poziomego samemu czy lepiej wziazc powietrzna. Czy wystarczy mi pompa 7kW do CO+CWU? Prosze o rade i ewentualnie podpowiedz jaka pompe i model wybrac. Dzieki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.11.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 (edytowane) To samo jest z produkcja brykietów drzewnych,aby wyprodukować tone brykietu zużywa sie wiecej energi aniżeli uzyskujemy przy ich spalaniu! Nie lepiej zatem spalać drewno? Koszt suszenia i brykietowania 1t brykietu drzewnego to <> 37 zl. http://ir.ptir.org/artykuly/pl/114/IR%28114%29_2502_pl.pdf Ja za ta kwote moge kupic w taniej taryfie 120kWh. Ze spalania tej tony z 80% sprawnoscia uzyskamy 4000kWh energii. To ronica ponad 33x. Napisz prosze, jak to policzyles, ze wyszlo Ci w druga strone. Edytowane 2 Listopada 2012 przez Pyxis Blad w przeliczeniu z MJ na kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.11.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Prosze o rade i ewentualnie podpowiedz jaka pompe i model wybrac. Jak widzisz w stopce wybralem gruntowa polskiej produkcji. Kolektor poziomy zrobilem "sam" (organizujac prace) zamykajac sie wraz ze studzienka i glikolem propylenowym w 7 tys zl. Z parametrow budynku ktore podales pompa 7kW powinna wystarczyc. Zastanow sie jednak, czy nie dolozyc pare kW i grzac tylko w taniej taryfie. Dopiero wtedy masz i wygode i oszczednosci. Przy pompie PW grzanie w drugiej taryfie juz nie jest taki oczywiste. Gaz z w lasnej butli to ekonomiczny strzal w kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wypas 02.11.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Jak widzisz w stopce wybralem gruntowa polskiej produkcji. Kolektor poziomy zrobilem "sam" (organizujac prace) zamykajac sie wraz ze studzienka i glikolem propylenowym w 7 tys zl. Z parametrow budynku ktore podales pompa 7kW powinna wystarczyc. Zastanow sie jednak, czy nie dolozyc pare kW i grzac tylko w taniej taryfie. Dopiero wtedy masz i wygode i oszczednosci. Przy pompie PW grzanie w drugiej taryfie juz nie jest taki oczywiste. Gaz z w lasnej butli to ekonomiczny strzal w kolano. a ile kW trzeba dolozyc by miec komfort uzywania tylko taniej taryfy? Jesli mozesz to podaj ile cie wyniosla pompa i instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.11.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Ja mam 12kW mocy grzewczej. Mysle, ze tak z 10kW powinno juz w Twoim przypadku wystarczyc. To w koncu 2x wiecej od projektowego obciazenia cieplnego.DZ 7 tys a PCi 19 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 22.11.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Witam! Też się zastanawiam nad PC do domu który będę budował (jednak będzie Z10 z poddaszem bez garażu). Mam wprawdzie GZ niedaleko mojej działki, lecz mam także możliwość zakupu energii elektrycznej w taryfie pracowniczej, 3000 kWh rocznie po 12 groszy za kilowatogodzinę. Fajnie by było znaleźć PC która ogrzała by mój domek i CUW tak abym zmieścił się w tych 3000 kWh, a wraz z kotłownią i DZ kosztowała by nie więcej niż 25 -30 kPLN. Dom o powierzchni 176 m2, EP 65, EK 40. Zastanawiam się czy z amortyzacją i kosztami energii bardziej opłaca mi się PC czy kocioł na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Witam! Też się zastanawiam nad PC do domu który będę budował (jednak będzie Z10 z poddaszem bez garażu). Mam wprawdzie GZ niedaleko mojej działki, lecz mam także możliwość zakupu energii elektrycznej w taryfie pracowniczej, 3000 kWh rocznie po 12 groszy za kilowatogodzinę. Fajnie by było znaleźć PC która ogrzała by mój domek i CUW tak abym zmieścił się w tych 3000 kWh, a wraz z kotłownią i DZ kosztowała by nie więcej niż 25 -30 kPLN. Dom o powierzchni 176 m2, EP 65, EK 40. Zastanawiam się czy z amortyzacją i kosztami energii bardziej opłaca mi się PC czy kocioł na gaz. Nie patrz na te 3000kWh. Tyle tak czy siak zużyjesz na inne cele. Skup się na różnicy w kosztach inwestycji między gazem a PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 22.11.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) Nie patrz na te 3000kWh. Tyle tak czy siak zużyjesz na inne cele. Skup się na różnicy w kosztach inwestycji między gazem a PC. No ale te 3000 kWh przy COP 3,5 daje 10500 kWh energii grzewczej za 360 złotych + podatek... Kusi,,, Koszty inwestycji już tak bardzo nie kuszą, napraw też.... Na inne cele zużyję przy COP 1, PC daje mi COP 3,5. Wot zagwozdka... Edytowane 22 Listopada 2012 przez B-tomek uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 No ale te 3000 kWh przy COP 3,5 daje 10500 kWh energii grzewczej za 360 złotych + podatek... Kusi,,, Koszty inwestycji już tak bardzo nie kuszą, napraw też.... Na inne cele zużyję przy COP 1, PC daje mi COP 3,5. Wot zagwozdka... Ale co za różnica kiedy te 3000kWh odejmą ci od całego rachunku? Skąd będziesz wiedział, że odjęli ci akurat od ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.11.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Na inne cele zużyję przy COP 1, PC daje mi COP 3,5. Wot zagwozdka... 1) Masz 100 zl w lewej kieszeni. 2) Masz 100 zl w prawej kieszeni 3) Masz po 50 zl w obu kieszeniach Ktora sytuacja wg Ciebie jest najkorzystniejsza finansowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 22.11.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Ale co za różnica kiedy te 3000kWh odejmą ci od całego rachunku? Skąd będziesz wiedział, że odjęli ci akurat od ogrzewania? Styczeń - Kwiecień ogrzewanie + CWU, Maj - Wrzesień CWU, Październik - Grudzień ogrzewanie + CWU. Fakt w tym ostatnim okresie opłaty mogą być już w G11. Ostatecznie i tak liczy się końcowy rachunek do zapłacenia. Dla mnie rozliczenie roczne z prognozowanym zużyciem płatnym co 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts