Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwy przypodłogowe

Giepson

Recommended Posts

Witam!

Na początku przyznaję się - nie wiem jak się nazywają te listwy o które mi chodzi. Nazwałem temat tak "orientacyjnie" za co bardzo przepraszam. Ale teraz do rzeczy. Remontowałem pokój (praktycznie od podstaw go stawiałem) i w momencie gdy przyszło mi kłaść panele to natrafiłem na bardzo uciążliwy problem a mianowicie drzwi wyjściowe były za nisko i przez to nie mogłem położyć pod nimi paneli. Problem rozwiązałem robiąc "mini-stopień" bezpośrednio pod drzwiami. Jednak pojawił się drugi problem - nie wiem jakiej listwy mam użyć by zakamuflować miejsce ucięcia tychże paneli. Poniżej przedstawiam schemat (robiony w paint za co przepraszam).

Teraz małe wyjaśnienie:

Rzut od góry:

Strefa zielona to ten tak zwany "mini-stopień". Jest wyłożony panelami podłogowymi.

"A" oraz "B" to miejsca które wymagają w/w listwy.

Rzut z boku:

Brązowa linia to głębokość tego "schodka". Wynosi ona ok. 8 mm.

Zielona linia to wspomniane wyżej panele

Jak widzicie, potrzebuję listwy w kształcie łuku by zamaskować ten "promień drzwi" przy schodku, oraz listwę prostą - wiadomo do czego.

Czy ktoś mógłby coś doradzić?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

plan.jpg

Drzwi przyciąć nie można. Raz, że to są drzwi z PCV, dwa, że nie da się ich zdjąć z zawiasów, trzy, że ponoć jest jakaś gwarancja na nie czy coś w tym stylu.

Fotki mogę wrzucić ale to nie zmieni za bardzo postaci rzeczy gdyż ten schemat który przedstawiłem odnosi się bardziej do rzeczywistości a na zdjęciu nie będzie to aż tak bardzo widoczne.

Dziękuję bardzo za pomoc. Mam rozumieć, że tego typu listwy ładnie zamaskują miejsce ucięcia? I jeszcze małe pytanie - wiem, że to drastycznie głupie, ale kto pyta - nie błądzi. Które listwy z adresu w/w będą najlepiej pasować do:

1. Łuku.

2. Linii prostej.

Zdjęcie podglądowe poniżej. (domyślam się jakie to mają być listwy ale wolę się upewnić poprzez opinie ludzi mądrzejszych ode mnie ;) )

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

04062012286.jpg