Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolnik i dzierżawa ziemi ( podatki i przywileje)

Edyta Ż

Recommended Posts

Proszę o pomoc kogoś kto orientuje się w tym temacie.

Będę wdzięczna za zacytowane paragrafy.

Wiele już pisałam o swoich problemach, kiedy już wydawało mi się,że znalazłam rozwiązanie znów wyrosły przede mną tzw.schody .

Może ktoś mi pomoże i wyjaśni zawiłości?

Oto pytanie:

Jeżeli wydzierżawię we wsi w której mieszkam 1,4 ha ziemi ( u mnie wystarczy miec 1,1 ha by byc rolnikiem),- dzierżawa na umowę , na 5 lat, na piśmie-

to czy w Gminie staję się pełnoprawnym rolnikiem?

Czy mogę się ubiegac o zmniejszenie podatków za bud.gospodarcze, mieszkalne i za ziemię?

Jesli tak to na jakiej podstawie?

W gminie powiedziano mi,że musi byc to dzierżawa za rente lub jedynie dzierżawa z zasobów ziemi państwowej inaczej się podobno nie liczy.

Nie dostanę zaswiadczenia,że jestem rolnikiem.

Wszędzie w internecie jest mowa o dzierżawie(tylko a nie o rencie itp)

Dodam,że mam wykształcenie - Technik Rolnik.

Posiadam swojej ziemi 0,47 ha.

Dzwoniłam do ARMIR , dowiedziałam się,że mogę zgłosic się na "wpis producentów rolnych" i staję się.....rolnikiem.

Nie rozumiem.Gmina nie wyda zaświadczenia ale kiedy się zgłoszę do ARMIR to będe rolnikiem?!

I druga sprawa.

Nawet wazniejsza:

Czy jeśli będę miec wydzierżawione te 1,4 ha i okaże się, że rolnikiem jestem to czy na swojej ziemi ( niestety rolnej!) mogę złożyc wniosek o utwardzenie terenu pod maszyny rolnicze i postawic wiaty ?

Bo nie będąc rolnikiem nie mogę.

I trzecia sprawa.

Prowadzę Działalnośc Gospodarczą jestem Vatowcem.

Co zmienia to w działaniu firmy pod wzgl podatków.

Rolnik nie musi zgłaszac żadnej dziedziny działalności - a co z podatkami?

Nie chodzi mi o KRUS.

Bardzo proszę o poradę.

Pozdrawiam Serdecznie.

• 7 months później...

Ad.1, 2.

Trochę to zawiłe, ale zapewne chodzi o rolnika indywidualnego, prowadzącego rodzinne gospodarstwo rolne.

Tyle, że nic to nie zmienia, bo ewentualne przepisy związane z zagospodarowaniem działki, dotyczą tylko zabudowy zagrodowej.

Ad.3.

Ustawa o podatku rolnym

Art.2 Pojęcie gospodarstwa rolnego i działalności rolniczej

1. Za gospodarstwo rolne uważa się obszar gruntów, o których mowa w art. 1, użytki rolne, grunty zadrzewione i zakrzewione jako przedmiot opodatkowania,o łącznej powierzchni przekraczającej 1 ha lub 1 ha przeliczeniowy, stanowiących własność lub znajdujących się w posiadaniu osoby fizycznej, osoby prawnej albo jednostki organizacyjnej, w tym spółki, nieposiadającej osobowości prawnej.

2. Za działalność rolniczą uważa się produkcję roślinną i zwierzęcą, w tym również produkcję materiału siewnego, szkółkarskiego, hodowlanego oraz reprodukcyjnego, produkcję warzywniczą, roślin ozdobnych, grzybów uprawnych, sadownictwa, hodowlę i produkcję materiału zarodowego zwierząt, ptactwa i owadów użytkowych, produkcję zwierzęcą typu przemysłowego fermowego oraz chów i hodowlę ryb.

Pozostałe działy produkcji rolnej, podlegają ustawie o podatku dochodowych od osób fizycznych.