Edyta Ż 04.06.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Proszę o pomoc kogoś kto orientuje się w tym temacie.Będę wdzięczna za zacytowane paragrafy. Wiele już pisałam o swoich problemach, kiedy już wydawało mi się,że znalazłam rozwiązanie znów wyrosły przede mną tzw.schody . Może ktoś mi pomoże i wyjaśni zawiłości? Oto pytanie:Jeżeli wydzierżawię we wsi w której mieszkam 1,4 ha ziemi ( u mnie wystarczy miec 1,1 ha by byc rolnikiem),- dzierżawa na umowę , na 5 lat, na piśmie-to czy w Gminie staję się pełnoprawnym rolnikiem? Czy mogę się ubiegac o zmniejszenie podatków za bud.gospodarcze, mieszkalne i za ziemię? Jesli tak to na jakiej podstawie?W gminie powiedziano mi,że musi byc to dzierżawa za rente lub jedynie dzierżawa z zasobów ziemi państwowej inaczej się podobno nie liczy.Nie dostanę zaswiadczenia,że jestem rolnikiem. Wszędzie w internecie jest mowa o dzierżawie(tylko a nie o rencie itp) Dodam,że mam wykształcenie - Technik Rolnik.Posiadam swojej ziemi 0,47 ha. Dzwoniłam do ARMIR , dowiedziałam się,że mogę zgłosic się na "wpis producentów rolnych" i staję się.....rolnikiem.Nie rozumiem.Gmina nie wyda zaświadczenia ale kiedy się zgłoszę do ARMIR to będe rolnikiem?! I druga sprawa.Nawet wazniejsza:Czy jeśli będę miec wydzierżawione te 1,4 ha i okaże się, że rolnikiem jestem to czy na swojej ziemi ( niestety rolnej!) mogę złożyc wniosek o utwardzenie terenu pod maszyny rolnicze i postawic wiaty ?Bo nie będąc rolnikiem nie mogę. I trzecia sprawa.Prowadzę Działalnośc Gospodarczą jestem Vatowcem.Co zmienia to w działaniu firmy pod wzgl podatków.Rolnik nie musi zgłaszac żadnej dziedziny działalności - a co z podatkami? Nie chodzi mi o KRUS. Bardzo proszę o poradę.Pozdrawiam Serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czcibor360 09.01.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 podłączam się pod temat bo sam jestem ciekaw odpowiedzi na niektóre pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.01.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ad.1, 2. Trochę to zawiłe, ale zapewne chodzi o rolnika indywidualnego, prowadzącego rodzinne gospodarstwo rolne. Tyle, że nic to nie zmienia, bo ewentualne przepisy związane z zagospodarowaniem działki, dotyczą tylko zabudowy zagrodowej. Ad.3. Ustawa o podatku rolnym Art.2 Pojęcie gospodarstwa rolnego i działalności rolniczej 1. Za gospodarstwo rolne uważa się obszar gruntów, o których mowa w art. 1, użytki rolne, grunty zadrzewione i zakrzewione jako przedmiot opodatkowania,o łącznej powierzchni przekraczającej 1 ha lub 1 ha przeliczeniowy, stanowiących własność lub znajdujących się w posiadaniu osoby fizycznej, osoby prawnej albo jednostki organizacyjnej, w tym spółki, nieposiadającej osobowości prawnej. 2. Za działalność rolniczą uważa się produkcję roślinną i zwierzęcą, w tym również produkcję materiału siewnego, szkółkarskiego, hodowlanego oraz reprodukcyjnego, produkcję warzywniczą, roślin ozdobnych, grzybów uprawnych, sadownictwa, hodowlę i produkcję materiału zarodowego zwierząt, ptactwa i owadów użytkowych, produkcję zwierzęcą typu przemysłowego fermowego oraz chów i hodowlę ryb. Pozostałe działy produkcji rolnej, podlegają ustawie o podatku dochodowych od osób fizycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts