ProMyst 04.06.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Witam,mam pytanie do osób użytkujących WM dotyczące anemostatów. Czy jest możliwość całkowitego zamknięcia nawiewu w danym pomieszczeniu za pomocą anemostatu bez uszczerbku na użytkowaniu (szum, gwizdanie powietrza)?Drugie pytanie dotyczy regulacji własnoręcznie robionej wentylacji. Czy anemometry dostępne na allegro za około 200 - 300 zł nadają się do regulacji anemostatów skoro wiatraczek pomiarowy ma średnice około 14 cm? Według mnie powinien być większy, żeby lepiej "wyłapać" wylatujące powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 05.06.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Niektóre modele anemostatów można zakręcić całkowicie. Zawsze jednak istnieje niebezpieczeństwo, ze zostanie minimalna szczelina i zrobi się "gwizdek" Moim zdaniem anemometry za 200-300 złotych można sobie kupić do zabawy. Oczywiście mogą one - wyposażone w nasadkę stożkową własnej roboty - posłużyć do porównań strumienia powietrza z różnych anemostatów. Celowo nie piszę o regulacji instalacji wentylacyjnej w domu, bo jest to zadanie dosyć złożone i oprócz anemometru potrzeba dużo czasu, cierpliwości i wiedzy. Na własne potrzeby - w ramach hobby, czy dla satysfakcji - można się pobawić za 300 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.06.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Taki anemometr amatorowi pokaże wydajności "mniej / więcej" z dokładnością do ok. + -20%Dobrej jakości anemometry pokazują w dokładności 0,1 m3/hJeśli chcesz się zajmować profesjonalnie to kup profesjonalny sprzęt, jeśli TYLKO do ustawień własnej wentylacji - to spokojnie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.06.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 No niestety trzeba przyjąć że profesjonalny zestaw anemometr z tubą i kilkoma dodatkami to wydatek nieraz 20-30 razy większy niż taki za 300zł.. Ale z drugiej strony sam mam jeden zestaw za około 600zł i spokojnie wystarcza do wstępnych nastaw albo sprawdzenia czy to ogólnie działa. Drugi zestaw mam dużo droższy ale tylko dla tego bo z tego żyje Może kolega spokojnie do swoich potrzeb kupić na alledrogo kupić taką zabaweczkę i z drobną tolerancją używać go;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.06.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 sam miernik to jeszcze nie wszystko, legalizacja też kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts