Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przy??cze wodoci?gowe

jac000

Recommended Posts

Ponawiam prośbę o komentarz.Mianowicie.

Zbudowałem bliźniak razem z rodzicami. Wykonaliśmy jedno przyłącze wody do sieci. Lecz przed samym budynkiem rura fi32 rozdziela się do dwóch części domu, gdzie są zamontowane dwa końcowe liczniki. Zostały one zaplombowane, jednak nie mam jeszcze odbioru. Czy Gmina może ode mnie żądać pieniędzy za dwa przyłącza?

Wczoraj dostałem pismo o zapłacie za dwa przyłącza, bo mi odetną wodę.

• 5 years później...

Witam,

Ponieważ jestem zupełnym laikiem i kompletnie nie wiem jak sie odnieść do warunków technicznych wykonania przyłącza wodociągowego, bardzo proszę o opinie i rady związane z otrzymanymi przeze mnie warunkami o treści:

"W odp. na pismo z dnia .... informujemy, że istnieje możliwość doprowadzenia wody do budynku mieszkalnego w ... ul.... Parcela nr ..... itd...

1. Doprowadzenie wody w iloścu 0,74 l 1/s poprzez połaczenie wodociągowe z istniejącego rurociągu o srednicy 50 mm, zlokalizowanego jak na planie.

Ciśnienie w tym rurociągu wynosi ok. 0,35 MPa. Gwarantowane ciśnienie w miejscu odgałęzienia 0,1 MPa."

Czy z tą ilością wody na 1s i ciśnieniem wszystko w porządku?

Natężeniem przepływu bym się nie przejmował ale ciśnienie takie sobie. To wszystko zależy jakie są bądź będą zamontowane urządzenia w instalacji.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra minimalne ciśnienie na wylewce najniekorzystniej zabudowanej powinno wynosić 0,5 atm ale w sprawie zabezpieczenia p/poż wodociągi muszą mieć minimalne ciśnienie w sieci 2 atm

Natężeniem przepływu bym się nie przejmował ale ciśnienie takie sobie. To wszystko zależy jakie są bądź będą zamontowane urządzenia w instalacji.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra minimalne ciśnienie na wylewce najniekorzystniej zabudowanej powinno wynosić 0,5 atm ale w sprawie zabezpieczenia p/poż wodociągi muszą mieć minimalne ciśnienie w sieci 2 atm

chyba nie mam wyboru :(

Ponawiam prośbę o komentarz.Mianowicie.

Zbudowałem bliźniak razem z rodzicami. Wykonaliśmy jedno przyłącze wody do sieci. Lecz przed samym budynkiem rura fi32 rozdziela się do dwóch części domu, gdzie są zamontowane dwa końcowe liczniki. Zostały one zaplombowane, jednak nie mam jeszcze odbioru. Czy Gmina może ode mnie żądać pieniędzy za dwa przyłącza?

Wczoraj dostałem pismo o zapłacie za dwa przyłącza, bo mi odetną wodę.

Jeżeli to ty zbudowałes za swoje pieniadze to gmina nie ma nic do tego.

Ewentualnie gmina może od ciebie odkupic cześć tego wodociagu ( do licznika ) za opłatą w drodze umowy.

Najlepiej sprawdź zasady w regulaminie uchwalonym dla twojej gminy odnośnie budowy i przejęcia wodociągów przez PWiK.

( chyba......, że nie wszystko ujawniłeś w twym poscie , podpisałeś umowe o dostarczenie wody???)