Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Findament slupkowy pomocy!

krukk

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Jestem to nowy i potrzebuję pomocy a nie odsyłania do google :)

Planuję budowę altanki w konstrukcji szkieletowej o wymiarach 4x4 z użytkowym poddaszem. Problem pojawia się jeśli chodzi o grunt. Na działce jest czarna ziemia lekko wilgotna i kleista. Po opadach deszczu kopiąc na głębokości ok 50-60 cm zaczyna podciekać woda (w bardziej suche dni bez opadow niżej) z racji tego że grumt jest niejednorodny zdecydowałem sie na fundamenty słupkowe pytanie tylko czy mogą być wykonane w takim gruncie i na jakiej głebokości czy np 50 cm wystarczy żeby niżej nie było wody ?

Prosze o pomoc lub sugestje jak posadowić altanke :) Pozdrawiam

Edytowane przez krukk

problem w tym że ja niewiem co tam jest a jakto sprawdzic kopa♦c kilka matrów to ciezka sprawa

Ale dlaczego kilka merów ? Kopiesz i patrzysz gdzie konczy sie czarna ziemia i co jest dalej czy aby nie np jakies smeicie. Jak nie skończy sie do metra czaran ziemia to faktycznie trzba troche głebiej próbowac. Kopłbym do 1,5 max 2 metrów. Lub wziol geotechnika on wyweirci dziurke i powie co tam jest na jekiej głebokosci.

krukk wydaje Ci się że ciężko jest kopać, jak nie masz tam nawalone gruzu to można to szybko zrobić. Sam kopałem fundamenty pod dom, nie było wcale źle. Dołki pod ogrodzenie też.

Ważne żeby nie wkładać w to wszystkich sił i nie robić tego energicznie, bo to sposób na krótką metę. Powoli i spokojnie i można w jeden dzień wiele zrobić. Zniecierpliwienie to najgorszy wróg postępu ;-) Przerwa na ciepłą herbatę i wszystko będzie ok. Kop na 1,2 metra. Powinna być glina, oczywiście nie gwarantuje :D Jak piszesz że masz wysoki poziom wód gruntowych to może być jakiś moczar na którym budujesz.

Jeśli teren jest nasypowy, to będziesz miał więcej humusu. Ale do strefy przemarzania 1,2 metra będzie bardzo dobrze. zmierz sobie sztychówką i dodaj troszkę jak nie ma 1,2 metra i będzie ok.

Znajomy robi drewutnie i w ogóle nie kopie, tylko chce wylać betonowy placek na ziemie i wymieszać z gruzem, ale to jego sprawa jak mu to wszystko wysadzi i popęka.. Pod altankę wybrałbym ze środka ziemię tak z 30cm i wsypał piach w to miejsce i dobrze ubił. Chyba że nie będziesz miał betonowej posadzki na ziemi. Może deski na metalowym stelażu na słupach.. to już od Ciebie zależy... Słupy bym za zbroił, beton sam się kruszy, lepiej żeby się czegoś trzymał.

ps. nie jestem budowlańcem..

no ja tez nie. ja wlasnie chce tak zrobic jak piszesz kopac na 1,2 m wadzić zbronenie taka klatke i to zalac betonem wlasnej roboty mieszanym na taczce bo innegi mozliwości tam niemam, bo szalunek do tego nie jest konieczny? altana będzie 4x4 szkielet wiec podloga to drewniane lagary znajomy doradzilzeby słup zrobić co drugi legar czyli na sciane wychodzi po 5 słupków. Tylko czy słupki robic wystajace z ziemi bo mam trelinek sporo i zastanawiam sie czy nie zrobic slupka w gruncie na na górze posrawic trelinke i na tym podłoge ?

Szalunek byłby potrzebny, gdyby Ci się ziemia osuwała. Jak wykopiesz te dołki i zostawisz na parę dni, przyjdą deszcze to będziesz miał podwójną pracę, poza tym pójdzie w takim wypadku więcej betonu jeśli nie będziesz miał szalunku. Wybierzesz osuniętą ziemię bez szalunku, zrobi się szerszy dół. Więc musisz wszystko zrobić w jeden dzień, odkładanie roboty nie ma sensu. Z drugiej strony szalunek to dodatkowa praca.

Jak bym wystawił 25 cm ponad ziemią słupki betonowe. czyli zdało by się zrobić szalunek w kwadrat na wysokość 25cm od ziemi i wypoziomowany do innych słupków.

Altana ma być rozumiem częściowo odkryta, czyli deszcz będzie zacinał, więc albo zostawisz niewielkie szpary między legarami, albo musisz zrobić mały spad dla wody. Dodatkowo nie wiem czy takie legary nie pracują, 2cm szpary od ściany ? później można to zakryć jakimiś listwami... Ale musisz spytać fachowca czy legary nie będą pracować.

Z tego co wiem drzewo musi być dobrze wysuszone jeśli kładziesz na podłogę, lub z niego coś budujesz, bo później pokręci i popęka. Zabezpieczone przed wilgocią, drewnochron, sadolin, tikurilla ?

Legary muszą być odizolowane od betonu, ja bym dał papę, folię budowlaną, lub posmarował jakimś lepikiem te wystające betony, tak żeby zrobić dobrą izolację., musisz popytać w sklepie.. Trylinka.. nie wiem, możesz spróbować, ale czy to będzie stabilne, wytrzyma obciążenie.. wydaje mi się że będzie ok, ale wszystkiego się dowiesz w praktyce.. ktoś musi być pierwszy, możesz dojść do wniosku że to nie zda egzaminu..

Myślę że co do wszystkiego pytaj w temacie, jest wielu budowlańców i na pewno pomogą, doradzą..