Cezarr 30.03.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 witammam dylemat: jakie pustaki zastosować do belek Terivy, jakie sa zalety i wady poszczególnych rodzai belek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McLim 30.03.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Ja mam keramzytowe. Są ponoć trochę lepsze od żużlobetonowych. Mnie trochę przerażało słowo żużel w tej nazwie bo od dzieciństwa kojarzy mi się z radioaktywnymi odpadami po spalaniu w ciepłowniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 30.03.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Gdzie się nie ruszyć to radioaktywne... a glina to najbardziej "promieniotwórczy" materiał naturalny.My mamy z równie "promieniotwórczego" gazobetonu ze Śniadowa, belki betonowe. Strop jest, "działa", nie pęka. Drugi raz też wybrałbym taki sam. Jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alien 30.03.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Kupilem z keramzytu -podobno są ciche i ciepłe. Są bardzo lekkie bo to sam sprawdziłem. Mozna też kupić z pollytag'u . To tez karamzyt, ale odpadowy - o mniejszej srednicy ziaren, niespełniający normy. Jest niewiele tańszy od kearamzytu więc nie wiem czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 30.03.2004 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 30.03.2004 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Podzielam opinie poprzedników - keramzytowe są lekkie, ciepłe i lepiej tłumią hałas. I jeszcze jedna zaleta - bardzo łatwo się dają docinać. W wielu miejscach mogłem zrezygnować z konieczności wykonania szalunku i dolewania betonu, jeśli nie wchodził cały "garnek" (szczególnie przy ścianach i kominach). Polecam keramzytowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 30.03.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 A z betonu komórkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_321 30.03.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 A co powiedzcie na CERAMICZNE Z POROTHERMU sprzedawca mi je bardzo zachwala ?? co wy na to ?? Sa w kształcie plastra miodu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 31.03.2004 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 dzięki za podpowiedź, potrzebuję jak najlżejszych więc zakupię keramzytowe.Swoją drogą, czy takie belki stropowe o dł 7.20, które podpiera max gr.29 cm nie stanowią zbyt dużego obciążenia dla tej ściany? Belki rozkładają się na obie strony maxa. Jest to ściana dzieląca obie części bliźniaka.Oczywiście jest w projekcie jakieć mocniejsze zbrojenie, podciągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 31.03.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Ja zrobiłe tak: poszedłem zamówić strop a sprzedawca sie pyta czy bloczki betonowe czy keramzytowe. Nie bylem przygotowanyna takie pytanie wiec zadzwonilem do kierownika budowy i pytam sie co i jak. On mowi ze keramzytowe lepsze. A ze byly drozsze tyko o 20 gr wiec bede mial takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość z Jaworowej 31.03.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 A ja zwrócę uwagę forumowiczów nie na materiał, ale na liczbę komór w pustakach stropowych. Wg mojego kierownika budowy lepiej brać trzykomorowe niż dwukomorowe (czyli mają w środku dwie "przegródki" zamiast jednej). Podobno wytrzymalsze ! Takie tez kupiłem dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 19.04.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Skoro mówicie o tym, że keramzytowe bloczki trzymają ciepło, to czy w jeżeli strych będzie tymczasowo nieużytkowy, strop taki będzie wystarczająco trzymał ciepło? Czy też bez ocieplenia się nie obejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 19.04.2004 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 http://www.sukiennik.pl/html_pol/stropy_styropianowe_pol.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 19.04.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 [/url]http://www.sukiennik.pl/html_pol/stropy_styropianowe_pol.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 19.04.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 nie naumialem sie wklejać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimas 19.04.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 ja mieszkam 20 lat w domu z żużlo betonu i jestem zdrowszy 3 x niż sasiad w domu z ceramiki )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 20.04.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Tylko keramzyt - różnica na całym stropie to ok. 600 zł przy 540 sztukach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 20.04.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Podsumujmy 1. Lekokośćkeramzyt- bloczek waży 12kg, na 1m2 przypada 6.7szt = 80.4kg, 1m2 stropu waży 270kg, czyli 190kg to beton i zbrojemnie.żużlobeton - bloczek waży 16kg, zatem strop z żużlobetonu będzie cięższy o 4kg*6.7=26.8kg, czyli o około 10%. Czemu taka mała różnica, bo pustaki betonowe są dwukomorowe i mają cieńsze ścianki, a o wadze stropu decyduje w 2/3 beton wypełniający. 2. OtworyDuże otwory w pustakach można wykorzystać np. do DGP. Na ewentualne docinki przy kominie można kupić parę sztuk z keramzytu. 3. CiepłoStosując pustaki żużlobetonowe oszczędzamy około 7zł na m2, za co można kupić i położyć kilka cm naprawdę ciepłego styropianu. Lepszy efekt cieplny daje nam już prawdopodobnie 1cm styropianu. W stropie teriva mamy przecież pełno mostków cieplnych (każda belka).4. AkustykaŚmiem wątpić. Pomijając jakieś zjawiska rezonansowe, sprężystość przegrody itp, to tłumienie akustyczne zwiększa się wraz z masą przeszkody. Moim zdaniem jeśli ma nam zabraknąć kasy w innym miejscu inwestycji to nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 20.04.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Z tą akustyką to nie tylko masa. Grubość, sztywność i dźwiękochłonność przegrody także ma znaczenie. ALe to tak tylko BTW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 20.04.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 ArtMedia ma sluszność. Prócz masy bardzo ważna jest sztywność. Spotkałem kiedyś strop Kleina typu ciężkiego (cegły sztorcem jedna obok drugiej) - który dudnił jak ciężarówka. Przyczyną tego była jego mała sztywność (czyt. duża sprężystość) bowiem belki stropowe rozmieszczono co 1.5 metra zamiast co 0.7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts