przemek11 05.06.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witam, Zamierzam ocieplić rury kanalizacyjne biegnące od domu do szamba (ponieważ są dość płytko i obawiam się, że mogą przemarzać). Czy może ktoś polecić, czym wykonać taką izolację ? W castoramie spotkałem izolacje piankową (taka otulina jak się stosuje na rurki z zimną wodą wewnątrz budynku) - pytanie czy to się sprawdzi na zewnątrz ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość izolacje_techniczne 05.06.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 cena takiej otuliny na rurę 110 to 35 zł za mb zakładaliśmy nie tak dawno u klienta. Mamy dostawcę takich otulin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.06.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Co to znaczy płytko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 05.06.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Pytanie tylko czy faktycznie jest sens. Jak masz odpowiedni spadek to ścieki nie zdążą zamarznąć. Z kolei samego szamba nie wstawia się poniżej strefy przemarzania a zawartość nie zamarza nawet przy silnych mrozach (chyba bakterie i rozkład sam w sobie wytwarza energię, która utrzymuje dodatnią temperaturę).Najtaniej to na pewno wykorzystać odpady styropianowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 08.06.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 moim zdaniem nie ma sensu ich ocieplać, ja mam rury 30 cm pod kostką betonową i nie zamarzły juz przez 4 sezony ziemowe, a temeperatury były mocno ujemne sprawdz tylko czy masz wystarczający spadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasik1982 08.06.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Mi w zeszłym roku zmarzły... więc wolałem się zabezpieczyć i zrobiłem jak to powiedział kolega najtańszym sposobem odpadkami styropianowymi... powiem w tym roku zero problemu:DPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 08.06.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 20 cm keramzytu nad rurą wystarczy, chyba,że biegnie po wierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 08.06.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Witam. Mam podobny problem w nowo budowanym domu. Żeby nie iwestować w kanalizacje ciśnieniową rura kanalizacyjna przy domu musi biegnąć na głębokości około 20cm, i na długości 20m zwieksza się to do 100cm(spadek terenu). Rura bedzie biegła pod płytkami i na głebokości od 20 do okolo 30cm pod wiatą, potem pod płytkami. Myślicie że jak to pożądnie zaizoluję to da redę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek11 11.06.2012 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Dzięki wszystkim za odpowiedzi. U mnie rura biegnie na głębokości od 30cm do 1m (na długości 8metrów- więc spadek też nie jest duży)Spróbuję na początek wykorzystać odpadki styropianu, potem się zobaczy. Edytowane 11 Czerwca 2012 przez przemek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 11.06.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. U mnie rura biegnie na głębokości od 30cm do 1m (na długości 8metrów- więc spadek też nie jest duży) Spróbuję na początek wykorzystać odpadki styropianu, potem się zobaczy. Ja mam rurę położoną od 20 do 40 cm na odcinku 7 metrów do osadnika gnilnego,to spadek jest bardzo mały,ale fachowiec od oczyszczalni twierdził że taki jest najlepszy.3 zimy już przeszły i nic nie zamarzło ,ale jest jeden minus płytko położonej i nieocieplonej rury tj. cholernie zimna ściana w łazience na parterze tam gdzie idzie pion ''w ścianie'' do górnej łazienki jak jest duży mróz i zamarznie ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts