Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja rur kanalizacyjnych

przemek11

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam ocieplić rury kanalizacyjne biegnące od domu do szamba (ponieważ są dość płytko i obawiam się, że mogą przemarzać).

Czy może ktoś polecić, czym wykonać taką izolację ? W castoramie spotkałem izolacje piankową (taka otulina jak się stosuje na rurki z zimną wodą wewnątrz budynku) - pytanie czy to się sprawdzi na zewnątrz ?

Pozdrawiam

Pytanie tylko czy faktycznie jest sens. Jak masz odpowiedni spadek to ścieki nie zdążą zamarznąć. Z kolei samego szamba nie wstawia się poniżej strefy przemarzania a zawartość nie zamarza nawet przy silnych mrozach (chyba bakterie i rozkład sam w sobie wytwarza energię, która utrzymuje dodatnią temperaturę).

Najtaniej to na pewno wykorzystać odpady styropianowe.

Witam. Mam podobny problem w nowo budowanym domu. Żeby nie iwestować w kanalizacje ciśnieniową rura kanalizacyjna przy domu musi biegnąć na głębokości około 20cm, i na długości 20m zwieksza się to do 100cm(spadek terenu). Rura bedzie biegła pod płytkami i na głebokości od 20 do okolo 30cm pod wiatą, potem pod płytkami. Myślicie że jak to pożądnie zaizoluję to da redę?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

U mnie rura biegnie na głębokości od 30cm do 1m (na długości 8metrów- więc spadek też nie jest duży)

Spróbuję na początek wykorzystać odpadki styropianu, potem się zobaczy.

Edytowane przez przemek11

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

U mnie rura biegnie na głębokości od 30cm do 1m (na długości 8metrów- więc spadek też nie jest duży)

Spróbuję na początek wykorzystać odpadki styropianu, potem się zobaczy.

Ja mam rurę położoną od 20 do 40 cm na odcinku 7 metrów do osadnika gnilnego,to spadek jest bardzo mały,ale fachowiec od oczyszczalni twierdził że taki jest najlepszy.3 zimy już przeszły i nic nie zamarzło ,ale jest jeden minus płytko położonej i nieocieplonej rury tj. cholernie zimna ściana w łazience na parterze tam gdzie idzie pion ''w ścianie'' do górnej łazienki jak jest duży mróz i zamarznie ziemia.