prorok78 05.06.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witajcie. W nowym domu, w tym momencie jest instalacja na rurach PEX i piec Vitopend 2 funkcyjny. Jest również poprowadzona instalacja (rury) pod płaszcz wodny kominka - jeszcze go nie ma Ogrzewanie zrealizowane na grzejnikach PURMO, do tego w kuchni i łazienkach podłogówka wodna.. (w sumie 115 m2 powierzchni do ogrzania, w tym 35 metrów podłogówki) Idea jest taka: - Piec jest głównym źródłem ciepła i produkcji wody użytkowej, kominek pomocniczo/potaniającym... - Grzanie w kominku powoduje zmniejszenie intensywności pracy pieca i zmniejszenie zuzycia gazu... - OBA ŹRÓDŁA grzeją ZARÓWNO C.O. jak i C.W.U... - Gdy palę w kominku, on ogrzewa wodę C.O. i C.W.U.... gdy kominek jest nierozpalony lub wygaśnie, załącza sie piec i podtrzymuje ciepełko i wodę do wanny... - Całość ma działać w automacie - bez chodzenia do kotłowni i kręcenia zaworami w celu wyboru źródła ciepła... - Ideałem by była możliwość ustawienia na piecu/sterowniku godzin kiedy nikogo nie ma w domu (słabsze C.O. i brak produkcji C.W.U. w tych godzinach) Co potrzebuje dodatkowo poza wkładem do kominka z płaszczem wodnym, zakupić, żeby to sensownie działało w opisany sposób ?? Znalazłem na sieci taki schemat jak w załączniku - czy to ma szansę działać poprawnie?? Jaki może być orientacyjny koszt (wraz z pracą hydraulika) zamontowania takiego układu (nie licząc pieca i poprowadzenia rur do kominka bo już jest, oraz nie licząc samego wkładu kominkowego i jego obudowy) - konkretnie chodzi mi o te wszystkie elementy które idą do kotłowni plus rurki złączki sterowniki itd... Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 05.06.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Ja tak mam - na dwóch zaworach jeden trzydrogowy do kominka - drugi czterodrogowy do pieca . Układ bez wymiennika choć jest podłogówka, niestety sterowanie ręczne choć wystarczy założyć siłownik na sterownik do kominka ( by przełączać grzanie CWU / CO ) . Z początku się w to bawiłem i przełączałem ale teraz po prostu nie przełączam a jak chcę podgrzać wodę przy grzaniu samym kominkiem to włączam grzałkę 1,5 KW w zasobniku CWU ( 1 h ~2h i woda ma 50 stopni) . Oba żródła ciepła mogą chodzić jednocześnie - piec wtedy idzie sam w podtrzymanie a grzeje kominek - piec podtrzymuje wtedy CWU. Gaśnie w kominku - spada temperatura w układzie piec z powrotem sam przechodzi w tryb normalnego grzania sterowany sterownikiem pieca + to co wymusza regulator pokojowy. Schematu nie mam i się na tym nie znam by Ci rozrysować - ale są zamontowane dodatkowo jakieś zawory odcinające kulkowe ( takie zielone bo gulgało wcześniej w układzie ) i trzy pompy jedna dla kominka i dwie do pieca no i oczywiście naczynie przeponowe i wzbiorcze na strychu. Co do sterowania piecem - to oprócz sterownika RT09 na piecu zamontowałem dodatkowo Euroster 2006 połączony ze sterownikiem pieca - i to on wymusza tryb dzień/noc ( cieplej / zimniej w domu ) dla pieca. Edytowane 5 Czerwca 2012 przez pawelo_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilithe 01.01.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Ja tak mam - na dwóch zaworach jeden trzydrogowy do kominka - drugi czterodrogowy do pieca . Układ bez wymiennika choć jest podłogówka, niestety sterowanie ręczne choć wystarczy założyć siłownik na sterownik do kominka ( by przełączać grzanie CWU / CO ) . Z początku się w to bawiłem i przełączałem ale teraz po prostu nie przełączam a jak chcę podgrzać wodę przy grzaniu samym kominkiem to włączam grzałkę 1,5 KW w zasobniku CWU ( 1 h ~2h i woda ma 50 stopni) . Oba żródła ciepła mogą chodzić jednocześnie - piec wtedy idzie sam w podtrzymanie a grzeje kominek - piec podtrzymuje wtedy CWU. Gaśnie w kominku - spada temperatura w układzie piec z powrotem sam przechodzi w tryb normalnego grzania sterowany sterownikiem pieca + to co wymusza regulator pokojowy. Schematu nie mam i się na tym nie znam by Ci rozrysować - ale są zamontowane dodatkowo jakieś zawory odcinające kulkowe ( takie zielone bo gulgało wcześniej w układzie ) i trzy pompy jedna dla kominka i dwie do pieca no i oczywiście naczynie przeponowe i wzbiorcze na strychu. Co do sterowania piecem - to oprócz sterownika RT09 na piecu zamontowałem dodatkowo Euroster 2006 połączony ze sterownikiem pieca - i to on wymusza tryb dzień/noc ( cieplej / zimniej w domu ) dla pieca. Czy możesz podać przybliżony koszt tego przedsięwzięcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.01.2013 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 koszty można wyliczyć tylko na miejscu i często są różne dla różnych budynków choć niby instalacje takie same schemat nie najgorszy ale trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czego macie zamiar częściej używać bo niektóre piece gazowe źle znoszą długi postój na zimno wtedy trzeba to tak połączyć by przez piec gazowy przepływała ciepła woda co zaś powoduje straty ciepła itd tego typu instalacje są indywidualne dedykowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts